Kaj so OH (ogljikovi hidrati)?

Kaj so OH (ogljikovi hidrati)?

Vsi smo že slišali za glukozo, fruktozo, saharozo, škrob in celulozo. To so spojine, ki spadajo med ogljikove hidrate. Ti se nahajajo v vseh oblikah življenja, poznani pa so po svoji vlogi v energijskem metabolizmu in so nujno potrebni za pravilno delovanje možganskega ter živčnega sistema.

Telesu zagotavljajo vir energije, vendar so le ti neesencialno makrohranilo (telo lahko energijo pridobi iz drugih virov). So tudi gorivo za naporne treninge, prav tako pa preprečujejo, da bi telo uporabljalo beljakovine (mišice) kot vir energije.

Ogljikovi hidrati sami po sebi niso krivi za debelost in ne redijo nič bolj kot maščobe in beljakovine oziroma kar redi, je kalorijski presežek in ne ogljikovi hidrati! Gram ogljikovih hidratov ima 4 kalorije, gram beljakovin tudi 4 kalorije, gram maščob pa kar 9 kalorij!

Skrivnost uspeha je v zmernosti in konstantnosti. OH naj predstavljajo nekje 30-50% zaužite energije, za telesno aktivne posameznike je priporočljiva večja količina. Ker naše telo za energijo uporablja glukozo, torej enostavne OH, se morajo kompleksni OH s pomočjo našega prebavnega sistema razgraditi do monosaharidov, ki se kasneje v jetrih spremenijo v sladkor - glukozo. Če zaužijemo hrano z veliko enostavnih OH, se bo to pokazalo v veliki koncentraciji glukoze v krvi v izredno kratkem času po zaužitju, saj se le ti hitro prebavijo, pa tudi lačni bomo hitreje (visoka koncentracija glukoze v telesu hitro pade, kar vpliva na inzulin in grelin).

Za naše telo je torej najbolj optimalno uživati kompleksne OH, ki za razgradnjo do glukoze potrebujejo več časa, kar zagotavlja razporeditev energije v daljšem časovnem obdobju po hranjenju. S tem dosežemo počasnejši porast in upad glukoze v krvi, dalj časa bomo siti, obenem pa dobimo več hranilnih snovi, vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin ... Spodaj poglej izdelke z 0 ali malo ogljikovimi hidrati.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Jasmin Zorko

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.