Kaj pomeni zaščitni faktor?

Kaj pomeni zaščitni faktor?

Smo že globoko v koledarskem poletju vendar verjamem, da nekateri izmed vas še vedno niste izbrali sončne kreme, ki jo boste letos odnesli s sabo na dopust. Razumljivo, ko pa je na trgu poplava izdelkov za zaščito pred soncem.



Prva dilema, ko izbiramo sončno kremo je kateri zaščitni faktor izbrati. Je najbolje izbrati kar najvišjega, sploh za otroke in tako pozabiti na skrbi? Seveda NE!



Kaj sploh je zaščitni faktor?

Z zaščitnim faktorjem (ZF ali angl. SPF) označujemo, koliko več časa smo zaščiteni pred negativnimi vplivi UVB žarkov, če uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem, kot pa če nismo zaščiteni. Z drugimi besedami, pove nam, koliko časa dlje smo lahko na soncu, kot pa če bi bili nezaščiteni.



Zato višji faktor vedno ne pomeni močnejše zaščite ampak v večji meri le dolgotrajnejšo! Zaščitni faktor ZF 15 nam tako pove, da smo po njegovi uporabi lahko na soncu 15-krat dlje kot pa če bi bili nezaščiteni. Torej, če smo lahko na soncu nezaščiteni 10 minut preden nas opeče, potem smo lahko po nanosu kreme z ZF 15 na soncu 150 minut.



Logično bi iz tega izračuna sledilo, da smo lahko, če uporabimo zaščitni faktor ZF 30 na soncu še enkrat toliko, vendar ni tako. V resnici zaščitni faktor ZF 15 blokira 93% UVB žarkov, ZF 30 97% UVB žarkov in ZF 50 98% UVB žarkov.



Torej, z uporabo vedno višjih zaščitnih faktorjev zagotovimo popolnejšo zaščito, vendar le do neke meje (ZF 30). Uporaba izredno visokih zaščitnih faktorjev (ZF 50) lahko naredi več škode kot koristi, saj smo lahko tako zelo dolgo časa izpostavljeni UVA sevanju in večji količini nevarnih kemijskih filtrov, ki so običajno v kremah z zelo visokim faktorjem.



Ker nam zaščitni faktor daje le informacijo o trajanju zaščite pred UVB žarki moramo biti pri izbiri sončne kreme pozorni, da nam ta nudi zaščito tako pred UVA kot pred UVB žarki.



Zakaj? Čeprav so UVB žarki tisti, ki povzročajo rdečico, opekline, pigmentacijo kože in nekatere vrste kožnega raka pa so UVA žarki prav tako zelo nevarni. Prisotni so skozi vse leto, so daljše valovne dolžine in prodrejo globje v kožo. V nasprotju z UVB žarki prehajajo tudi skozi navadno steklo. Spodbujajo procese staranja kože, alergije na sonce in možnost za nastanek malignega melanoma.



Opozorilo: Nobena krema vam ne bo nudila popolne zaščite če je ne boste nanašali redno, torej vsaj vsaki 2-3 uri ali še pogosteje če ste v stiku z vodo.



PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.