Južnokorejska večerja

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Moja naloga je bila priprava tradicionalnega južnokorejskega obroka. Spet sem se vrnila v mojo ljubo Azijo, ki je polna začimb. Pri prebiranju in iskanju receptov sem prišla do ugotovitve, da je rdeča nit korejskih receptov INGVER, ki je praktično v vsaki jedi. 

Ingver izvira iz Azije, kjer ga že tisočletja uporabljajo kot začimbo in tudi kot zdravilo. Uporablja se za krepitev imunskega sistema, za izboljšanje prebave in težave s slabostjo. Ima pa tudi protivnetne in antibakterijske lastnosti. 

Ingver vsebuje malo kalorij in je bogat s številnimi hranilnimi snovmi, vitamini (B5 in B6) in minerali (kalij, mangan, baker in magnezij). 

Za glavno jed sem pripravila korejske stir-fried rezance in piščančja nabodala. 

Riževi rezanci s stir-fried zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:

*400g riževih rezancev
*3 žlice sezamovega olja
*2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
*1 majhna čebula
*2 korenčka
*2 lončka zelja (narezan na tanko)
*1 lonček špinače
*2 cm svežega ingverja
*1 strok česna
*1/2 lončka piščančje jušne osnove (lahko uporabiš bio piščančjo jušno kocko)
*3 žlice sojine omake

Opis postopka:

  1. V ponvi ali voku segrejemo olivno olje. Dodamo narezan česen, ingver, čebulo, korenček in kuhamo 4 minute. 
  2. Nato dodamo še na tanko narezano zelje, špinačo in jušno osnovo. Kuhamo 5 minut, da juha izhlapi. 
  3. Skuhamo riževe rezance, odcedimo in dodamo 3 žlice sezamovega olja.
  4. Nato skupaj zmešamo rezance in omako, dodamo sojino omako ter pokuhamo še kakšno minuto, da se okusi prepojijo. 

Korejska piščančja nabodala

Sestavine:
*8 lesenih nabodal
*600g piščančjih prsi 
*4 stroki česna
*4 cm svežega ingverja
*1 čebula
*1/4 kozarčka sojine omake
*2 žlici sezamovega olja
*2 žlici rjavega sladkorja
*2 mladi čebuli
*ščepec popra 

Opis postopka: Vse sestavine razen mesa damo v mikser in zmiksamo, da dobimo gladko maso. Meso narežemo na manjše kose in ga prelijemo z marinado. Pustimo stati v hladilniku 2 uri. Nato meso napikamo na nabodala in jih spečemo na žaru (lahko tudi na ponvi, ampak žar jim dala poseben priokus). Marinado, ki nam je ostala segrejemo in postrežemo zraven ražnjičev.

Palačinke polnjene s cimetom in arašidovim maslom

Gre za korejsko sladico, ki je res nekaj posebnega. V bistvu nekaj med palačinko in krofom z omamno dobrim nadevom. Pri sami izdelavi je malce packarije, ampak se splača, ker je okus na koncu božanski. 

Sestavine:

Testo:
*1 zavitek kvasa v prahu (7 g)
*3/4 skodelice mlačne vode
*1 ¼ skodelice bio pšenične bele moke 
*1/2 skodelice riževe moke
*2 žlici eritritola
*ščepec himalajske soli 

Polnilo:
*4 žlice kokosovega sladkorja
*1/2 čajne žličke cimeta
*1 žlica sezamovih semen
*1 žlica medu
*4 žlice arašidovega masla

Kokosovo ali bio sončnično olje za peko.

Opis postopka: 

1. Testo: Kvas zmešajte z mlačno vodo in pustite stati 5 minut. Nato mešanico vlijemo v posodo v kateri smo predhodno zmešali pšenično in riževo moko, eritritol in sol. Zamesite. Testo je zelo lepljivo, zato je priporočljivo uporabiti aparat za mešanje testa, če ga imate. Dodamo še 1 žlico olja in  znova pregnetemo oz. zmešamo. Posod v kateri je testo pokrijemo s plastično folijo in ga pustimo počivati 30 minut. 

2. Polnilo: vse sestavine zmešamo skupaj v mikserju. Po potrebi dodamo malce vode. Masa je zelo lepljiva in gosta. 

3. Testo razdelimo na 4 do 6 delov. Iz vsakega dela oblikujemo kroglico in nato v sredino nje dodamo žlico polnila in nato spet oblikujemo kroglico, ki ima polnilo v sredini. Masa je lepljiva, zato priporočam, da si roke naoljite, da boste lahko oblikovali kroglico. Drugače se vam bo masa zalepila na prste. 

4. V ponvi segrejte olje za cvrtje – ne preveč, toliko da je pokrito celotno dno ponve. Kroglico malo sploščite z roko in jo previdno položite v ponev in jo nato še malo sploščite s spatulo. Da dobite okroglo, debelejšo palačinko. Popecite na vsaki strani 1 minuto. Postrezite še toplo, ko je polnilo še stopljeno.

Avtor: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek