Uporaba jojobinega olja

Uporaba jojobinega olja

Vedno bolj popularno jojobino olje je nepogrešljivo v kozmetiki in je ključna sestavina večine kozmetičnih izdelkov. Z bogato vsebnostjo vitamina E pomaga pri  zaščiti kože pred zunanjimi vplivi in deluje kot antioksidant. Ker pomirja razdraženo kožo, je še posebej uporabno po britju, ko se želimo izogniti pojavu pordele kože in izpuščajem. Lahko ga celo uporabimo namesto pene za britje!

Značilnosti jojobinega olja

Jojobino olje po svojem izgledu bolj spominja na vosek kot na olje. Pridobiva se iz oreščkov grma Simmondsia chinensis, ki uspeva v vročih in bolj sušnih predelih. Že ameriška indijanska plemena so pasto pridobljeno iz jojobinih oreščkov uporabljala za nego kože in las. V ekstremnih situacijah pa celo kot hrano za preživetje. Vosek, ki predstavlja kar 50% oreščka, je užiten, vendar neprebavljiv, zato lahko služi tudi kot odvajalo.

Sestava jojobinega olja je unikatna in po karakteristikah še najbližja našemu sebumu – voskasti snovi, ki jo proizvajajo človeške žleze za zaščito kože.

Sestava jojobinega olja

-          Vitamin E pomaga pri zaščiti kože pred prostimi radikali, ki so glavni krivci za staranje kože.

-          Vitamin B kompleks, zaradi katerega je koža bolj elastična in napeta.

-          Silikon - z uporabo silikona so koža in lasje bolj mehki in gladki.

Delovanje jojobinega olja

Jojobino olje se od drugih olj razlikuje po tem, da dobro posnema sestavo olja človeške kože, ki ščiti kožo pred izsušitvijo. Ker ima lastnosti voska in je bolj lahkoten in mazav kakor ostala olja, na koži ne naredi neprijetnega filtra ter ne zamaši por. Kožo pomiri in zaščiti pred zunanjimi vplivi ter pomaga ohranjati kislinsko – lipidni plašč, s čimer vzpodbuja optimalno mikrofloro na površini kože.

Jojobino olje za aknasto in razdraženo kožo

Akne so pogost pojav pri odraščajoči mladini. Težave z aknami se lahko nadaljujejo tudi v odrasli dobi. Začetek pojava je pretirana proizvodnja sebuma, kar vodi v zamašitev por in pojavo ogrcev. Takšno stanje se lahko še poslabša z bakterijskimi vnetji. Jojobino olje blagodejno vpliva na te težave na več načinov. Ker je bolj tekoče kot večina olj, lahko prodre dlje v pore, kjer raztaplja ostanke sebuma. S tem pomaga očistiti ogrce in zmanjšuje njihov pojav.

Ker jojobino olje deluje protivnetno, pomaga pri preprečevanju bakterijskih vnetij na koži ter blaži razdraženo kožo. Priporočljiva je uporaba olja po britju, da se izognete neprijetnim vnetjem na obritih delih telesa. Zaradi svoje voskaste sestave pa ga lahko uporabite celo namesto brivske pene!

Z jojobinim oljem zmanjšujte izpadanje las

Lasje so v foliklih, iz katerih rastejo, obdani s sebumom. Kadar je količina sebuma prevelika, to preprečuje zdrav razvoj las. Jojobino olje čisti folikle in s tem omogoča zdravo rast las. Vitamini in minerali s katerimi je olje bogato še dodatno nahranijo kožo in poskrbijo za boljše zdravje lasišča.

Zakaj bi morala vsaka ženska imeti jojobino olje v svoji torbici?

-          Ker pomaga pri uravnavanju mastne ali izsušene kože.

-          Ker blagodejno vpliva na aknasto in mozoljasto kožo ter izboljšuje njen videz.

-          Ker ohranja elastično in mladostno kožo.

-          Ker v zimskem času in vetrovnem vremenu preprečuje razpokanje ustnic.

-          Ker neguje obnohtno kožico ter nohte.

-          Ker poskrbi za lepše, bolj močne in zdrave lase ter lasišče.

-          Ker zmanjšuje prhljaj in poskrbi za lepši izgled lasnih konic.

Katero jojobino olje kupiti in po kakšni ceni?

Jojobino olje ni sintetično olje, kakor marsikatera druga lepotilna olja na tržišču. Sintetična olja so pridelana v laboratorijih po vzoru naravnih olj, vendar niso naravna. Njihova cena je nižja kakor cena naravnih olj. Proizvajalci se odločajo za njihovo uporabo, da pocenijo proizvodnjo kozmetičnih izdelkov. Seveda pa med temi in naravnimi olji ni primerjave. Cena naj ne odtehta pri odločanju. Odločite se za naraven proizvod in svoji koži privoščite le najboljše.

Malinca Jojobino olje, ki ga najdete tudi v drogerijah DM je:

-          100% naravno - brez parfumov, brez parabenov in brez naravnih barvil,

-          100% čisto, nerafinirano in hladno iztisnjeno,

-          Veganski izdelek,

-          Ni testirano na živalih!

Zaradi svoje kemične sestave je dolgo obstojno in podaljšuje uporabnost kozmetičnih izdelkov v katerih ga uporabijo. Je naravni fungicid, zaradi česar je odporen na plesen.

Zaradi skladiščenja izdelka v neprimernih embalažah lahko prihaja do prehajanja škodljivih snovi iz embalaže v  jojobino olje. V Malinci uporabljamo le vrhunske, kakovostne in 100% naravne embalaže. Tudi pri daljšem segrevanju snovi ne prehajajo iz embalaže v izdelek. Plastenke v katerih je pakirano jojobino  olje Malinca so izdelane v Sloveniji iz 100% naravnih materialov pridobljenih iz sladkornega trsa.

Praktični nasveti uporabe jojobinega olja

Za nego las in lasišča za lažje nanašanje najprej segrejte jojobino olje. Za krajše lase ga potrebujete 1, za daljše lase pa 2 žlici. Nanesite ga na lasišče in enakomerno porazdelite proti konicam las. Jojobinega olja ne nanašajte direktno na lasišče, razen če imate težave s prhljajem ali suhim lasiščem. V tem primeru uporabite le nekaj kapljic jojobinega olja direktno na lasišču. Pustite delovati 20 min. Nato lase umijete s šamponom in dodatno nahranite z balzamom za lase.

Pred spanjem redno in temeljito odstranjujte ličila, da se izognete neprijetnim vnetjem in zamašenim poram. Za odstranjevanje ličil nanesite manjšo količino jojobinega olja na kozmetično blazinico ter z nežnimi gibi obrišite ličila z obraza.

Za čiščenje kože nanesite nekaj jojobinega olja na dlan. S krožnimi gibi nežno masirajte 1 do 2 minuti. S toplo brisačo popivnajte odvečno olje.

Za dobro navlaženo kožo zmešajte enaka dela jojobinega olja in gela aloe vere v dozirni steklenički. Med dlanmi podrgnite za orehovo lupinico nastalega gela. Dlani pritisnite na kožo in držite 15 sekund da se gel vpije v kožo. Odvečen gel zbrišite s kože in ponovite postopek če je potrebno.

Nastalo mešanico morate porabiti v 24 urah. Uporabite jo lahko tudi pod tušem. Med dlanmi podrgnite manjšo količino gela in dlani držite na predelih kjer imate akne. Nato nanesite gel še na ostale predele kože. Mešanica se naj nekaj sekund vpija v kožo preden jo s tušem sperete s telesa.

Pri izdelavi naravne kozmetike doma je jojobino olje nepogrešljivo, saj poskrbi za dodatno mehkobo in zdravje las ter kože. Prav tako je dobra baza za različne mešanice negovalnih olj.

Kje lahko kupite jojobino olje

Ekološko pridelano jojobino olje, pakirano po 100 ml lahko naročite v spletni trgovini Malinca.

Ob naslednjem sprehodu med policami svoje priljubljene drogerije DM boste našli tudi Malinčino jojobino olje dm.

Napisala: Malinca 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.