Grška musaka
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Grška musaka

Pred mano je bil izziv. Za 5 ljudi sem morala skuhati grško večerjo. Izbrala sem grško musako z grško solato. Za sladico pa grško baklavo :) Vse skupaj sem se po kuhinji vrtela 4 ure preden je bila večerja na mizi.
Musako sem delala prvič v življenju, čeprav jo imam zelo rada. Za prvič je bil rezultat njamsi. Sedaj se jo bom večkrat lotila. 

SESTAVINE (za 8 oseb):
* 1 kg krompirja
* 2 jajčevca
* 600 g mlete govedine
* 1 velika čebula
* 3 stroki česna
* 1 žlička origana
* 2 lovorjeva lista
* 400g oz. 1 konzerva paradižnika v koščkih
* 1 žlica paradižnikovega koncentrata
* 2 žlički himalajske soli
* 1/2 žličke popra
* 1 žlica drobtin
* olivno olje
Za bešamel omako:
* 30g masla
* 2 rumenjaka
* 30g pirina bele mehke moke
* 500ml mleka
* 30g naribanega parmezana
* ščepec himalajske soli
* ščepec muškatnega oreščka

OPIS POSTOPKA: Osnova: Operemo jajčevce, narežemo jih na 1 cm debele kolobarje (z olupkom vred). Na obeh straneh jih posolimo in položimo na papirnate brisače za cca 15 minut, da se vpije odvečna tekočina.
Narežemo čebulo na manjše koščke in jo prepražimo na segretem olivnem olju. Dodamo mleto govedino in mešamo tako dolgo, da se vso meso rahlo zapeče (cca 10 minut). Nato dodamo sesekljan česen, lovorjeva lista, origano, paradižnik v koščkih in paradižnikov koncentrat.
Premešamo in dodamo še himalajsko sol, poper. Kuhamo na srednji temperaturi cca 20 minut.  

Krompir olupimo, operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje. Krompir kuhamo 5 minut v vreli vodi. Nato ga odcedimo in speremo s hladno vodo, da se kuhanje ustavi (da nimamo preveč razkuhanega krompirja).
Jajčevce popečemo iz obeh strani do zlato-rumene barve na ponvi v kateri predhodno segrejemo par kapljic olivnega olja.  

Bešamel: V posodi stopimo maslo, dodamo pirino moko in pražimo 2 minuti. Med praženjem moramo neprestano mešati, da se nam moka in maslo ne zažgeta. Počasi začnemo prilivati mlačno mleko. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes. Na koncu dodamo še ščepec himalajske soli, muškatnega oreščka in nariban parmezan. Mešamo še dodatne 3 minute, da se masa lepo zgosti. Pustimo, da se bešamel omaka malo ohladi (cca 15-20 minut), nato vmešamo rumenjake.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Pekač premažemo z olivnim olje in po njem potrosimo 2 žlici drobtin. V pekač zložimo sestavine eno poleg druge po tem vrstnem redu: krompir, jajčevci, meso in še enkrat ponovimo. Musako prelijemo z bešamel omako in pečemo 1 uro.

ČAS PRIPRAVE: 2 uri
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.