Gospa Malina - malinova tortica brez moke
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Gospa Malina - malinova tortica brez moke

Torta, ki zasluženo nosi ime Gospa je prava lepotica med tortami. Podlaga narejena iz bučnih semen, slastna krema in za piko na i še dodatek pistacije ter seveda nepogrešljive maline - kombinacija, ki daje torti polnost in svežino in je zato še posebej primerna za poletne dni.



SESTAVINE:

Sestavine za biskvit iz bučnih semen:

* 100 g mletih bučih semen

* 4 jajca

* 4 žlice kokosovega sladkorja

* ščep vanilije (vanilija v prahu) ali 5 kapljic vanilijevega ekstrakta

* nastrgana lupina 1 neškropljene limone



Za navlažitev biskvita:

* 3-4 žlice bezgovega sirupa



Sestavine za kremo:

* 500 g mascarpone sira (ohlajen)

* 2 dcl sladke smetane za stepanje (ohlajena)

* 1 žlica kokosovega sladkorja (ali kakšno drugo zdravo sladilo)

* 1/2 žličke vanilije v prahu ali 5 kapljic vanilijevega ekstrakta

* 100 g stopljene bele čokolade

* 2-3 žlice bezgovega sirupa

* 200 g malin

* 100 g nesoljenih pistacij



OPIS POSTOPKA: Rumenjakom dodamo 4 žlice sladkorja in s pomočjo mešalnika zmešamo v puhasto kremo. Za to bo potrebno vsaj 5-7 minutno miksanje. Nato dodamo vanilijo, nastrgano lupino limone in zmleta bučna semena. Jaz sem semena enostavno zmlela v multipraktiku. Kakšno žlico semen fajn zmeljemo, da bodo bolj prahu podobna. Na koncu z lopatko previdno vmešamo sneg iz beljakov. Na papir za peko narišemo krog in vanj nanesemo maso za biskvit, nekje 1,5 cm debeline. Lahko si pomagate tudi z obodom pekača. Biskvit pečemo na 180 stopinj cca 8 - 10 minut. Odvisno od pečice seveda. Biskvit mora ostati mehak, ne smemo ga izsušiti. Biskvit je po strukturi zelo podoben biskvitu za rulado. Biskvit ohladimo in ga navlažimo. Jaz sem ga navlažila z nekaj žlicami domačega bezgovega sirupa. Kamorkoli boste dodali bezgov sirup, bo le-ta okuse samo še ojačal in jih povzdignil.



Pri pripravi kreme najprej stepemo sladko smetano, kateri smo dodali žlico sladkorja. Zmanjšamo hitrost mešalnika na najnižje in smetani po žlicah dodajamo mascarpone sir. Na koncu vmešamo še vanilijo, stopljeno belo čokolado in bezgov sirup. Za kremo ne potrebujemo nobenega kremfixa ali želatine, ker bo za vezavo poskrbela čokolada. Zato kremo takoj postavimo za kakšnih 20 minut v hladinik, da se stisne. Okrog biskvita si nastavimo obod pekača in po navlaženem biskvitu razporedimo polovico malin. Na maline nanesemo 3/4 kreme in vse skupaj damo v hladilnik za cca 20 minut, da se krema spoji s sadjem in biskvitom.

Odstranimo obod torte, z nekaj kreme premažemo rob biskvita in torto posipamo z vseh strani s pistacijo, ki smo jo na sesekljali v sesekljalniku. S preostankom kreme napolnimo vrečko, dodamo 3-5 z vilico fajn pretlačenih malin ter z vsebino okrasimo vrh tortice. S preostankom malin okrasimo tortico. Za dodatno svežino uporabimo meto.



ČAS PRIPRAVE: 60 minut

RECEPT PRIPRAVILA: Urška 



 


, Rumenjakom dodamo 4 žlice sladkorja in s pomočjo mešalnika zmešamo v puhasto kremo. Za to bo potrebno vsaj 5-7 minutno miksanje. Nato dodamo vanilijo, nastrgano lupino limone in zmleta bučna semena. Jaz sem semena enostavno zmlela v multipraktiku. Kakšno žlico semen fajn zmeljemo, da bodo bolj prahu podobna. Na koncu z lopatko previdno vmešamo sneg iz beljakov. Na papir za peko narišemo krog in vanj nanesemo maso za biskvit, nekje 1,5 cm debeline. Lahko si pomagate tudi z obodom pekača. Biskvit pečemo na 180 stopinj cca 8 - 10 minut. Odvisno od pečice seveda. Biskvit mora ostati mehak, ne smemo ga izsušiti. Biskvit je po strukturi zelo podoben biskvitu za rulado. Biskvit ohladimo in ga navlažimo. Jaz sem ga navlažila z nekaj žlicami domačega bezgovega sirupa. Kamorkoli boste dodali bezgov sirup, bo le-ta okuse samo še ojačal in jih povzdignil. Pri pripravi kreme najprej stepemo sladko smetano, kateri smo dodali žlico sladkorja. Zmanjšamo hitrost mešalnika na najnižje in smetani po žlicah dodajamo mascarpone sir. Na koncu vmešamo še vanilijo, stopljeno belo čokolado in bezgov sirup. Za kremo ne potrebujemo nobenega kremfixa ali želatine, ker bo za vezavo poskrbela čokolada. Zato kremo takoj postavimo za kakšnih 20 minut v hladinik, da se stisne. Okrog biskvita si nastavimo obod pekača in po navlaženem biskvitu razporedimo polovico malin. Na maline nanesemo 3/4 kreme in vse skupaj damo v hladilnik za cca 20 minut, da se krema spoji s sadjem in biskvitom. Odstranimo obod torte, z nekaj kreme premažemo rob biskvita in torto posipamo z vseh strani s pistacijo, ki smo jo na sesekljali v sesekljalniku. S preostankom kreme napolnimo vrečko, dodamo 3-5 z vilico fajn pretlačenih malin ter z vsebino okrasimo vrh tortice. S preostankom malin okrasimo tortico. Za dodatno svežino uporabimo meto.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.