Focaccia z olivami in rožmarinom
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Focaccia z olivami in rožmarinom

Focaccia je italijanska jed in gre za neke vrste sploščen kruh z raznimi dodatki, lahko jo primerjamo tudi s pizzo.



Posušeni rožmarin iz ekološke pridelave je močno dišeča začimba. Stimulira prebavo, uporablja se tudi proti vnetju sklepov in lahko zmanjša glavobol. V ljudski medicini je rožmarin vsestransko uporaben, pripisujejo mu številne dobrodejne učinke. Pospešuje prebavo maščob, zato ne sme manjkati pri raznih pečenkah in drugih mastnih živilih. Pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka, pomirja in blaži revmatične težave. Od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin. 



SESTAVINE:

* 200 gramov ajdove moke

* 200 gramov polnozrnate pirine moke

* 250 ml vode

* vrečka suhega kvasa (7g)

* zravnana žlička himalajske soli

* zravnana žlička rjavega sladkorja

* 15-20 črnih oliv

* 2 vejici rožmarina

* 3 žlice olivnega olja



OPIS POSTOPKA: V večjo skledo presejemo 200 gramov ajdove moke in 150 gramov pirine moke. Dodamo kvas, sol, sladkor in zalijemo s toplo vodo. Ker ajdova moka ne vsebuje glutena in je iz nje težko narediti prožno testo, vse sestavine v sledi dobro zmešamo z lopatko, da nastane lepljiva kepa. Nastalo lepljivo maso naoljimo z 1 žlico olivnega olja in jo z lopatko obračamo, da se pri tem naolji skleda in celotna površina testa. Skledo neprodušno ovijemo v folijo in jo postavimo čez noč v prostor, ki ni hladen. Jaz prakticiram tako, da jo postavim kar v ugasnjeno pečico. Zjutraj iz sklede odstranimo folijo in opazimo, da je testo naraslo, vendar pa ni takšno kot pri navadnem testu za kruh, kjer naraste v oblike kepe. V našem primeru se testo spremeni v mehko maso polno mehurčkov. Dodamo ostalih 50 gramov pirine moke in jo z lopatko dobro vmešamo, nato pa vmešamo še nasekljane izkoščičene črne olive. Testo bo še vedno lepljivo, zato ga s pomočjo lopatke razvlečemo/razmažemo po papirju za peko na cca 1 cm debelo in ga pustimo vsaj 20 minut, da rahlo naraste. V skledici zmešamo 2 žlici olivnega olja z osmukanimi končki rožmarina. Olje z rožmarinom potresemo po vrhu testa ter ju s prsti vtisnemo v testo. Pečemo v ogreti pečici 15-20 minut na 180 stopinjah.Ko focaccio vzamemo iz pečice jo s peki papirjem položimo na kovinsko rešetko (zunaj pečice), da se rahlo ohladi.



RECEPT PRIPRAVIL: Easy recepti


,* 200 gramov ajdove moke ,* 200 gramov polnozrnate pirine moke ,* 250 ml vode ,* vrečka suhega kvasa (7g) ,* zravnana žlička himalajske soli ,* zravnana žlička rjavega sladkorja ,* 15-20 črnih oliv ,* 2 vejici rožmarina ,* 3 žlice olivnega olja , , V večjo skledo presejemo 200 gramov ajdove moke in 150 gramov pirine moke. Dodamo kvas, sol, sladkor in zalijemo s toplo vodo. Ker ajdova moka ne vsebuje glutena in je iz nje težko narediti prožno testo, vse sestavine v sledi dobro zmešamo z lopatko, da nastane lepljiva kepa. Nastalo lepljivo maso naoljimo z 1 žlico olivnega olja in jo z lopatko obračamo, da se pri tem naolji skleda in celotna površina testa. Skledo neprodušno ovijemo v folijo in jo postavimo čez noč v prostor, ki ni hladen. Jaz prakticiram tako, da jo postavim kar v ugasnjeno pečico. Zjutraj iz sklede odstranimo folijo in opazimo, da je testo naraslo, vendar pa ni takšno kot pri navadnem testu za kruh, kjer naraste v oblike kepe. V našem primeru se testo spremeni v mehko maso polno mehurčkov. Dodamo ostalih 50 gramov pirine moke in jo z lopatko dobro vmešamo, nato pa vmešamo še nasekljane izkoščičene črne olive. Testo bo še vedno lepljivo, zato ga s pomočjo lopatke razvlečemo/razmažemo po papirju za peko na cca 1 cm debelo in ga pustimo vsaj 20 minut, da rahlo naraste. V skledici zmešamo 2 žlici olivnega olja z osmukanimi končki rožmarina. Olje z rožmarinom potresemo po vrhu testa ter ju s prsti vtisnemo v testo. Pečemo v ogreti pečici 15-20 minut na 180 stopinjah.Ko focaccio vzamemo iz pečice jo s peki papirjem položimo na kovinsko rešetko (zunaj pečice), da se rahlo ohladi.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.