Fige - zdrava in sladka pregreha

Fige - zdrava in sladka pregreha

FigePriznam, poletje je moj najljubši letni čas. Vse leto komaj čakam na dopust ob morju, pri tem pa sem še posebno pozorna da časovno sovpada s sezono zrelih fig. Zakaj? Ker so neverjetno dobre in še zdrave povrhu. Res da so suhe fige na voljo skozi vse leto ampak nič ni boljšega kot jutranji sprehod ob morju kjer se na poti ustaviš pod številnimi figami in se posladkaš kar direktno pod drevesom.

Fige rastejo na drevesu ficus carica in so polne vlaknin in mineralov. 100g svežih fig ima približno 74kcal zato so lahek prigrizek. Sveže in suhe fige vsebujejo veliko vlaknin, kalija, magnezija, manganata, železa, kalcija, vitamin B6, K, C in A ter tiamin. Vsebnost vlaknin in mineralov je pri suhih figah še veliko večja zato imajo tudi večji vpliv na naše zdravje, obenem pa imajo večjo energijsko vrednost saj 100g suhih fig vsebuje približno 249kcal.

5 RAZLOGOV, ZAKAJ UŽIVATI FIGE

1. Fige so odličen antioksidant

Vse vrste fig so bogate s polifenoli, ki delujejo v boju z oksidativnim stresom in preprečujejo poškodbe DNK.

2. Vzpodbudni rezultati raziskav na področju zdravljenja rakavih obolenj
Laboratorijske raziskave kažejo da bioaktivne spojine v figah naravno vplivajo na zdravljenje raka, saj so nekatere izmed teh snovi toksične za mnogo različnih oblik rakastih celičnih linij.
3. Zdravijo najbolj pogoste bolezni

V preteklosti so s figami zdravili več kot 40 bolezni ki so povezane z motnjami v prebavnem, endokrinem, respiratornem in reproduktivnem sistemu. Ekstrakt iz listov figovca ima antidiabetične lastnosti in je učinkovit v boju s sladkorno boleznijo, saj vpliva na zmanjšano potrebo po inzulinu.

4. Delujejo antibakterijsko in protiglivično

Dokazali so da je ekstrakt fig uspešen v boju proti velikemu številu različnih sevov bakterij, gliv in mikrobov ter da obenem deluje stimulativno na naš imunski sistem.

5. Fige so bogat vir vlaknin in kalija

Kalij je esencialen element za mnoge funkcije v našem telesu, uravnava tudi krvni pritisk. Vlaknine pa ugodno vplivajo na našo prebavo, zmanjšujejo raven holesterola v krvi, možnosti za nastanek srčnih bolezni in pomagajo pri izgubljanju kilogramov. Zaradi visoke vsebnosti topnih vlaknin so odlične proti zaprtju. Suhe fige vsebujejo tudi manj sladkorja kot dateljni in so zato primerne za vse, ki pazite na vnos sladkorja ter za tiste ki se radi posladkate s presnimi sladicami. Dateljne lahko v receptih enostavno nadomestite s figami, saj vsebujejo še več mineralov (železa, magnezija, kalcija...) kot dateljni (imajo le več kalija). Pa dober tek!


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.