Embalaža in okoljska ozaveščenost v Malinci ...

Embalaža in okoljska ozaveščenost v Malinci ...

Zagotovo se vsakdo kdaj vpraša, kakšna embalaža je okolju prijazna, kaj je tisto, kar najmanj obremenjuje okolje, in kako lahko tako podjetja kot tudi posamezniki prispevata k lepšemu in čistejšemu okolju. In s takimi vprašanji se srečujemo tudi v Malinci.

Malinca k bolj ekološkemu ravnanju stremi že od ustanovitve. Vedno se pojavljajo izzivi, saj je še posebej pri pakiranju živil treba zagotoviti tudi higienske standarde in pa paziti, da se izdelki med transportom ne poškodujejo.

Okoljevarstvena ozaveščenost je nekaj, kar vsekakor močno spodbujamo. Tudi stranke se zavedajo pomena embalaže in čistosti okolja. Tudi v samem podjetju zaposleni spoštujemo naravo in pridno recikliramo. Pri tem smo pravzaprav zelo striktni. Če se slučajno kdaj zgodi, da kdo po nesreči kakšne embalaže ne razvrsti pravilno, pa hitro vskoči naša vestna in odgovorna Malinca Ana ter nas poduči, kaj sodi kam in kako pravilno ravnati. In Ana je glede tega res zelo stroga. :)

Človeku in okolju prijazni izdelki v prijazni embalaži ….

Malinca je postala blagovna znamka, ki pooseblja ekološko, naravno in čisto. Kar 90 % izdelkov ima oznako ekološko pridelano. To, kar jemo in uporabljamo, se namreč ne odraža le na zdravju in počutju, ampak tudi na okolju, v katerem živimo.

Vedno stremimo k temu, da izdelke, če le gre, pakiramo v embalažo, ki je okolju čim bolj prijazna. Tako so npr. vsa kozmetična olja in hidrolati pakirani v embalažo, ki je pridobljena iz sladkornega trsa in tako 100 % naravna. Nekatere pa pakiramo tudi v steklo, ki je zelo primerno za recikliranje. Kar nekaj izdelkov je pakiranih tudi v papir, hkrati pa pri vključevanju novih produktov dajemo prednost tistim, ki imajo znak ekološko pridelano, saj je tudi to del okoljske ozaveščenosti.

Namesto plastike embalaža iz sladkornega trsa

Videti je kot plastika ... Na prvi pogled in celo na otip si misliš – oh, spet plastika. A veš, kaj? Ne, ne gre za plastiko. Malincini hidrolati in nekatera olja ter po novem celo intimno milo ter gel za obraz so zapakirani v 100-% bio embalažo iz sladkornega trsa. Trudimo se namreč, da bi še tistih nekaj izdelkov, ki pa vendarle so v plastični embalaži, čim prej prestavili v to, okolju veliko prijaznejšo možnost pakiranja. Značilnost takih embalaž je, da jih je mogoče reciklirati, in da se v naravi razgradijo veliko hitreje, kot se plastika, za sabo pa ne puščajo negativnega okoljskega odtisa.

Embalaža iz sladkornega trsa oz. »zelena embalaža« ali pod svetovno znanim sloganom »I'm Green packaging« temelji na proizvodnji zelenega polietilena (PE) iz alkohola, ta pa se pridobiva iz sladkornega trsa, in ne iz umetnih mas ter nafte. Prednost embalaže je v tem, da se namesto neobnovljivih materialov, kot je recimo nafta, za proizvodnjo plastenke uporablja sladkorni trs s plantaže v Južni Ameriki, ki je hkrati obnovljiv vir energije in obenem zmanjšuje delež CO2 v zraku.

Steklena embalaža za kozmetiko

Svoja najljubša olja za nego obraza (šipkovo in arganovo) in pa tudi izdelke, kakršno je kokosovo olje, najdeš v stekleni embalaži, ki omogoča, da izdelki ostanejo zaščiteni in dlje časa sveži. Steklo je eden bolj prijaznih materialov, ki ga lahko recikliramo in v procesu reciklaže zmeljemo ter ponovno uporabimo. Pri recikliranju je super, če lahko s steklene embalaže odstranimo npr. pokrovček, če je le-ta iz drugega materiala, če pa imamo možnost recikliranja po barvi, pa se lahko poslužujemo tudi tega. S tem olajšamo sam proces sortiranja steklene embalaže pred nadaljnjim postopkom ponovne uporabe.

Kaj pa kombuča, ki je pakirana v pločevinke?

Pločevinke najdemo na trgu predvsem kot embalažo, v kateri lahko kupimo pijače in druga konzervirana živila. Kovinska embalaža je ena najbolj okolju prijaznih metod pakiranja, saj jo je mogoče celo večkrat reciklirati. Ko gre pločevinka v reciklažo, običajno že v manj kot 60 dneh iz nje naredijo novo embalažo in tudi izpusti so s ponovno uporabo močno zmanjšani.

Kaj pa pakiranje?

V paketih za varovanje produktov med transportom ne uporabljamo plastike, ampak recikliran papir. Če že res moramo kak izdelek bolje zavarovati, pa uporabimo mehurčkasto folijo. Gre za prozoren material, ki ga večinoma uporabljamo za pakiranje krhkih predmetov, saj bi se drugače lahko zgodilo, da bi kak steklen izdelek – kot je npr. kokosovo olje – prispel razbit in neuporaben. Se pa trudimo, da bi bilo tega res čim manj in vsem polagamo na srce, da tako embalažo reciklirajo in s tem zmanjšajo nevarnost za okolje.

Kartonaste škatleReciklirane škatle

Vse izdelke vedno odpošiljamo v kartonastih škatlah. Karton oz. lepenka deluje kot izolator in omogoča primerno temperaturo, poleg tega pa je okolju prijazna alternativa za odpošiljanje paketkov. Kartonaste škatle so tudi popolnoma biološko razgradljive in brez strupenih sintetičnih snovi. Karton iz recikliranega materiala je tudi veliko manjši porabnik energije, saj se energija pri proizvodnji porablja veliko manj, kot če bi ga izdelovali prvič, zniža pa se tudi izpust žveplovega dioksida, ki nastaja pri predelavi lesa. Številna odlagališča tudi zbirajo karton, ki ga pogosto reciklirajo za izdelavo škatel z žiti, škatel s hitro hrano, škatel za zamrznjeno hrano in druge različne vrste papirja in kartona. Škatle pogosto tudi ponovno uporabimo, saj je prijaznost do okolja veliko bolj pomembna kot estetska lepota škatel za pošiljanje. Tako škatlo prepoznaš po nalepki, ki jo vidiš na desni.

Papir

Podobno je tudi z recikliranim papirjem, ki ga najdemo v paketkih. Namenjen je temu, da se izdelki ne premikajo in so dostavljeni nepoškodovani.

Kaj pa tisti papir, v katerega so pakirane moke in druga živila?

Gre za papir, ki ga včasih imenujemo tudi kraft papir, kar izhaja iz. nemške besede moč. Je namreč močan in odporen, zato je primeren za pakiranje živil, ki se na ta način težje poškodujejo. Takšen papir je izdelan iz lesne kaše oz. celuloze. Je naravne rjave barve. Ker so materiali, ki se uporabljajo za izdelavo teh vrečk in embalaž rastlinskega izvora, so zelo prijazni do okolja. Tudi te vrste okolju prijazne embalaže je mogoče reciklirati in jo je mogoče celo kompostirati, zato je okoljevarstvenikom zelo ljuba.

Še naprej se bomo trudili …

Ekološki in okolju prijazni izdelki v okolju prijazni embalaži bodo tudi v prihodnosti ostali eden naših temeljev. Temu bomo vsekakor posvetili še več časa in pozornosti in se na tem področju izboljševali do točke, ki bo najbolj mogoča in sprejemljiva.

Vsekakor pa pozivamo tudi tebe – recikliraj in spoštuj naravo. Ohranimo planet lep in čist.