Domači nasveti proti ječmenu na očesu

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Ječmen je rdeča, vneta oteklina na robu veke, ki je podobna mozolju in nastane zaradi okužbe lasnih mešičkov, iz katerih rastejo trepalnice. Okužba lahko nastane zaradi bakterij, oteklino, ki se pojavi na očesu pa spremlja srbečica, razdraženost oči, gnojni izcedek, solzenje ter občutek tujka v očesu. Vzrok za nastanek ječmena je lahko tudi drgnjenje vek in puljenje trepalnic. Če se okuži več mešičkov hkrati, se lahko pojavi več ječmenov.

Vsi, ki imate pogoste težave z ječmeni, si lahko pomagate z naslednjimi nasveti, ki vam bodo služili kot preventiva ter hkrati pomagali pri lajšanju obolelosti:

  • Ko se ječmen že pojavi, si pripravljajte tople obkladke 3x dnevno, saj se zaradi toplote ječmen odpre in izprazni. Sterilno gazo ali bombažno brisačko prepojite z vročo vodo in jo imejte na očeh 15 minut. Preventivno si obkladke po istem načinu pripravljajte 2x tedensko.
  • Pitje lanenega olja pomaga proti zamašitvi žlez – vzemite 1 žlico na dan ali pa ga dodajte v solato. Ne smete ga prekuhati, saj bi toplota uničila zdravilne sestavine.
  • Spiranje s fiziološko raztopino bo pomagalo obolelim očesom – raztopite 1 čajno žličko kuhinjske soli v velikem kozarcu vroče vode in z njo prepojite sterilno gazo ter naredite obkladek.
  • Naredite pripravek iz 1 stroka česna, četrtine nastrganega ingverja ter žlice medu – sestavine zmešate in vzamete vsak dan 1 žlico. Pripravek deluje protivnetno in pomaga pri hitrejšem zdravljenju.
  • Narežite timijan in ga dajte v gazo. To namočite v vodo in položite na oko za 1 uro, 2x dnevno.
  • Pomembno je, da se zdravo prehranjujete in v telo vnesete dovolj vitaminov, predvsem vitamina A, ki ga najdete v živilih, kot so jajčni rumenjak, maslo, rumena ter oranžna zelenjava.
  • Zavrite vodo in vanjo dodajte kamilico. Večkrat na dan s pripravkom in sterilno gazo očistite oko.
  • Izogibajte se dražečim snovem (dim, zakajen prostor, izpušni plini), premočni svetlobi in suhim prostorom.

S pomočjo teh nasvetov poskrbite tako za preventivno zdravljenje kot tudi za lajšanje že obolelega očesa. Ko se ječmen že pojavi, pazite tudi, da si ne drgnete oči in s tem raznašate obolelih področjih na druga mesta.

Zatemnite si prostor, počivajte, nosite sončna očala, čim manj obremenjujte oči (gledanje televizije, računalnika, branje). Zelo pomembno pa je tudi, da pazite na higieno tako, da si redno umivate roke, predvsem pa ne uporabljate istih brisač kot drugi člani.

Avtor: Malinca Natalija

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek