Cimetove rolice malo drugače - cimetova pletenka

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
Testo:

* 450g moke (pol pirine, pol pšenične bele)
* 2dcl mleka
* 40g masla
* 3 jajca
* ščep soli
* suhi kvas
* 60g kokosovega sladkorja
* cimet v prahu
Nadev:
* 100g masla
* 200g kokosovega sladkorja
* 3 žličke cimeta v prahu

OPIS POSTOPKA:
Najprej zamesimo testo. Zanj potrebujemo kvasni nastavek, ki ga pripravimo iz mleka, kvasa in treh žlic sladkorja. Kvasovke pustimo da narastejo, nato pa jih vmešamo v moko. Masi dodamo sol, jajca in sladkor. Testo pustimo v pokriti posodi na sobni temperaturi, vsaj 40 minut. Opazimo, da testo nekoliko naraste. Potem vklopimo pečico na 180 st C in testo razvaljamo na pomokani površini. Naj bo debeline nekje pol cm. Pripravimo premaz - iz na sobni temperaturi ogretega masla, sladkorja in cimeta - in po celotni površini testo temeljito premažemo. Testo po dolžini zvijemo v rolo in prerežemo po dolgem. Zatem si pripravimo pekač in obe vzdolžni polovici primemo v roke. Med seboj ju prepletemo in oba zaključna konca sprimemo skupaj. Pletenko pečemo v ogreti pečici na 180 st C, cca. 30 min oz do zlato rjave skorjice. Postrežemo z vanilijevim sladoledom ali kremnim prelivom iz svežega sira, v katerega po okusu vmešamo nekaj žlic sladkorja v prahu in nekaj žlic limoninega soka.
Morda je ta recept res nekoliko bolj decembrski, a po okusu paše prav v vse letne čase. Odlično se poda k vanilijevemu sladoledu, pečenim jabolkam, poširanim hruškam in še kaj bi se našlo :)

ČAS PRIPRAVE:
 30 min + peka: 30 min = 1 ura
RECEPT PRIPRAVILA: Iva Džudović - Ljubezniva

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek