Češnje – majhno darilo narave z ogromno pozitivnimi učinki
Češnje so že od nekdaj znane po tem, da imajo ogromno koristnih sestavin in veliko zdravilnih lastnosti. So zelo dober vir vitaminov in neverjetno bogate z antioksidanti. Ločimo med kar 55 vrstami češenj, največ pa jih pridelajo v Turčiji, in sicer kar 400 ton vsako leto. Ko se odločamo češnje kupovati v trgovini, je bolje poseči po bio pridelanih, saj bomo tako lahko uživali v vseh hranilnih vrednostih, najboljše pa so seveda tiste z domačega vrta.
Pozitivni učinki:
- Zmanjšujejo vnetja in bolečine
- Omogočajo sprostitev in spodbujajo spanec
- Dvigajo koncentracijo
- Lajšajo depresijo
- Zmanjšujejo potrebe po odvečni hrani
- Povečujejo libido
Tako sladke kot kisle češnje vsebujejo hranila, ki vplivajo na vaše notranje dobro počutje ter ohranjajo zdravo delovanje srca in zmanjšujejo tveganje diabetesa. Češnje lahko lajšajo glavobole in s tenzijo povezane bolečine ter telo ščitijo pred boleznimi in vplivi stresa.
Bogate so z:
- Melatoninom, hormonom, ki pomaga zagotavljati miren spanec in ima pomirjujoč učinek.
- Antocianinom, ki blokira okužbe in bolečine (tudi glavobole), ki povzročajo ali so povzročene zaradi stresa.
- Tirozin, aminokislina, ki je potrebna za miren spanec, izboljšuje razpoloženje, živahnost in koncentracijo.
- Vlakninami, ki pomagajo kontrolirati krvni sladkor ter izboljšujejo prebavo.
Lahko jih uporabimo v:
- Jutranjem smoothiju z jogurtom z živimi bakterijami.
- Naredimo lahko češnjev sok – predvsem sok kislih češenj, ki bo lajšal težave s prebavo in glavobole.
- Lahko jih pomočimo v temno čokolado za slasten in hranljiv prigrizek.
- Suhe ali zmrznjene češnje predstavljajo slasten prigrizek.
- Dodamo jih lahko polnozrnatim muffinom ali palačinkam.
- Pripravimo lahko češnjevo omako za jedi iz svinjine ali divjadi.
Poglej si še recept za čokoladni kolač s češnjami TUKAJ.
Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat youself calm)
Komentarji (0)