Baobab - opičji kruhovec ima pomembno vlogo v ljudski medicini

Baobab - opičji kruhovec ima pomembno vlogo v ljudski medicini

baobab2Baobab je drevo, poznano tudi kot opičji kruhovec (Adansonia digitata), ki rodi velike zelene ali rjave podolgovate sadeže. Trda zunanja lupina sadežev ščiti mehko notranjost, kjer so semena v obliki ledvičk in mehka sredica bele barve. Sadež na drevesu dozori, se posuši in odpade. Drevesa opičjega kruhovca naravno uspevajo v Afriki, na Madagaskarju in v Avstraliji.

Čeprav je baobab dobro poznan in uporabljen v afriški ljudski medicini, ga v zahodnem svetu večinoma še ne poznamo. Raziskave so sicer pokazale na visoko vsebnost koristnih učinkovin, ki se jih lahko uporablja v kozmetiki in v zdravilne namene. Baobab ima naravne sposobnosti, da se zaščiti pred zajedavci, zato pri gojenju ni potreba uporaba nikakršnih pesticidov.

Iz plodov drevesa opičjega kruhovca se uporabi tako mehko sredico za moko, kot tudi semena za pridobivanje olja. Semena se prav tako lahko posadi in uporabi razmnoževanje ter vzgojo novih mladih dreves. Uporabni deli drevesa so tudi listi, korenine in lubje, a se korenin in lubje le redko pridobiva, saj se s tem poškoduje drevo, ki lahko zaradi tega odmre. Korenine in listje raje pridobivajo namensko iz novo vzgojenih dreves iz plodov.

Zakaj je Baobab tako poseben, da ga imenujejo celo »čudežni sadež«?

Baobab velja za:



  • analgetik, ker odpravlja bolečine,

  • anti-pretik, ker znižuje povišano telesno temperaturo in

  • anti-inflamatorik, ker učinkovito blaži vnetja.

  • Njegova učinkovitost je tolikšna, da se lahko ob bok postavi celo vsem dobro poznanemu aspirinu.

    V ljudski medicini se z njim zdravi predvsem črevesne težave (diareja, griža), saj je prehrana Afričanov pretežno zelenjavnega izvora in ji primanjkuje beljakovin in kalorij, zato črevesne težave niso redkost. Za črevesne težave iz Baobaba pripravijo raztopino za rehidracijo, ki je celo uspešnejša od zdravil zahodne medicine. Aktivne učinkovine iz baobaba, kot so čreslovina, sluzi, celuloza in citronska kislina ne le da pomagajo pri driski, ampak tudi stimulirajo rast normalne mikroflore v črevesju, predvsem bifido bakterij, ki so najbolj zaslužene za normalno prebavo.

    Baobab je tudi močan naraven antioksidant

    Pomembnost in vlogo antioksidantov poznamo že nekaj časa, zato so danes naravni antioksidanti še toliko bolj cenjeni. Za baobab se je izkazalo, da vsebuje eno največjih vrednosti antioksidantov med sadjem. V baobabu najdemo visoko vsebnost askorbinske kisline, ki jo bolj poznamo pod imenom Vitamin C. Vitamin C je življenjskega pomena za človeka, saj ne le da ščiti človeško telo pred škodljivimi posledicami prostih radikalov, ampak spodbuja tudi tvorjenje kolagena (elastičnost kože) in sodeluje pri presnovnih procesih v celicah. Še posebej pomemben je predvsem za ljudi, ki ne uživajo veliko svežega sadja. Za dnevne potrebe po vitaminu C zadostuje že 25-30 gramov baobaba. Baobab je sicer sestavljen iz  75,6 % ogljikovih hidratov, 2,3 % beljakovin in 0,26 % maščob. Vsebuje pa tudi vitamina B2 in B3, linolno kislino, kalcij in kalij.

    Po baobabu radi posegajo tudi vsi tisti, ki bi radi izgubili kak odvečni kilogram

    Pri hujšanju in zdravem načinu prehranjevanja imajo najpomembnejšo vlogo vlaknine, saj pripomorejo k boljši presnovi, omogočajo boljšo absorpcijo hranilnih snovi in posledično zagotovijo več energije. Povedano bolj enostavno: čeprav pojeste manj, boste dalj časa siti. Z baobabom si lahko zagotovite zadostne količine topnih in netopnih vlaknin, hkrati pa pospešite odvajanje in podaljšate občutek sitosti. Za uživanje je baobab najbolj primeren v prahu, ki se ga raztopi v tekočini ali hrani. Afričanke baobab uživajo predvsem v nosečnosti in ga kot dodatek k prehrani dodajajo tudi dojenčkom. Pogosto baobab v prahu dodajajo tudi k sestavinam testa za kruh, saj zmehča testo, da je kruh mehkejši (kot nadomestek vinskemu kamnu ali kvasu).

    ČLANEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.