Ašvaganda in njena uporaba

Ašvaganda in njena uporaba

Kaj ne bi bilo čudovito, če bi obstajalo nekaj, kar bi nam pomagalo obvladovati telesni in duševni stres, s katerimi se soočamo vsak dan? A obstaja rastlina oz. njena korenina, ki naj bi pomagala narediti prav to - ašvaganda. Ta korenina velja za adaptogen – družino zdravilnih rastlin, ki so priljubljene v alternativni medicini, saj lahko telesu pomagajo pri prilagajanju na stres. 
  
Ašvaganda je posebno zelišče, ki v zadnjih letih pridobiva pozornost zaradi svoje sposobnosti uravnavanja stresa, tesnobe in nespečnosti. Njeno latinsko ime je namreč withania somnifera in somnifera pomeni "tista, ki prinaša spanje".  Ašvaganda je poznana tudi pod imenoma »zimska češnja« in »indijski ginseng« in uspeva pretežno na indijskem polotoku in Šrilanki.  
 
V majhnih rdečih plodovih, ki zrastejo na srednje velikih grmih do 1,7 metra visoko se skriva skrivnostna kombinacija aktivnih učinkovin, ki na splošno krepijo telo in duha, povečujejo moč in energijo ter odpravlja številne zdravstvene težave.  

Užitni in zdravilni so vsi deli rastline ašvaganda, v prehranskih dopolnilih pa se najpogosteje dobijo posušene in zmlete korenine ašvagande. O njeni priljubljenosti v preteklosti pričajo tudi zgodovinske knjige:  

  • v času Aleksandra Velikega so iz rastline ašvaganda pripravljali vino, ki ga je pila vojska za več moči in energije, 
  • grški bog Apolon je ašvagando podaril bogu medicine, Asklepiusu, zaradi česar se je v grških krogih imenovala »apollinaris«. 


Ime "ashwagandha" ali slovensko ašvaganda opisuje vonj same korenine, saj ashwa pomeni konj, pomen pa je tako dvojen – poleg vonja naj bi korenina dajala tudi konjsko moč. 

Ašvaganda in njeni učinki: 
 • lahko deluje proti stresu in tesnobi, 
 • lahko deluje proti kronični in živčni utrujenosti 
 • lahko pomaga pri lajšanju bolečin in pri nespečnosti, 
 • lahko deluje kot diuretik in pomaga izločati vodo, 
 • lahko deluje proti parazitom v črevesju, 
 • lahko deluje protivnetno (zmanjšuje otekanje), 
 • lahko pomaga znižati vročino, 
 • lahko ima lahko razstrupljevalne lastnosti, 
 • na srce lahko deluje zaščitno, 
 • lahko znižuje raven sladkorja v krvi, 
 • lahko pomaga pri težavah s šibkimi kostmi in mišicami, 
 • lahko pomaga pri težavah z impotenco in neplodnostjo, 
 • lahko pomaga pri pozabljivosti. 
 

Kaj so adaptogeni in kako delujejo proti stresu … 
Stres, tesnoba in motnje spanja so v moderni družbi pogoste težave. Še posebej, ker lahko ovirajo zdravo življenje in so vzrok različnih bolezni. Naravna metoda za boj proti tem težavam so adaptogene rastline. 
  
Adaptogeni so zelišča, ki izboljšujejo odzive na stres in pomagajo telesu, da se prilagodi z normalizacijo fizioloških procesov v času povečanega stresa. V idealnem primeru mora adaptogen zmanjšati škodo, ki jo povzroča stres, biti varen, imeti spodbudne učinke, biti neškodljiv, ne sme motiti nobenih telesnih funkcij in mora biti brez negativnih učinkov, kot so odtegnitveni simptomi. Delujejo tako, da prek več mehanizmov delovanja zagotavljajo homeostazo. Vplivajo na stresno os med hipotalamusom, hipofizno in nadledvičnimi žlezami, nadzorujejo ključne posrednike stresnega odziva, kot so različne beljakovine in hormoni, kot je dobro znani kortizol. 
  
Med adaptogene rastline pa tradicionalno sodi tudi ašvaganda … 
 V študiji iz leta 2019 so raziskovalci ugotovili, da je jemanje dnevnega odmerka 240 miligramov ašvgande v primerjavi s placebom znatno zmanjšalo raven stresa pri ljudeh. To je vključevalo znižano raven stresnega hormona kortizola. Tako znanstvene raziskave kot tudi tradicionalna raba te rastline torej kažejo na protistresni učinek. 
  
Farmakološke študije so poleg tega potrdile, da je ašvaganda večnamensko zelišče in ima poleg protistresnega učinka še protivnetne in nevroprotektivne lastnosti. Hkrati lahko sodeluje celo pri tvorbi krvi in deluje proti tesnobi. 
  
Ašvaganda ima tudi pozitiven učinek na spanje in spomin, saj naj bi pomagala pri pomnjenju, jasnosti uma, osredotočenosti in drugih področjih, povezanih s kognicijo. 
  
Protibolečinsko delovanje 
Ašvaganda lahko deluje celo protibolečinsko, saj preprečuje prenašanje bolečinskih signalov po osrednjem živčevju. Hkrati ima nekatere protivnetne lastnosti, kar jo uvršča med naravne metode za zdravljenje različnih oblik artritisa, vključno z revmatoidnim artritisom. 
  
Ali res vpliva na moč in vzdržljivost? 
Študije so pokazale velik potencial ašvagande na modročju fizične moči in športa. Povečuje namreč mišično maso, zmanjšuje telesno maščobo in zvišuje moč. V študiji na 57 moških je jemanje ašvagande povzročilo znatno povečanje mišične mase in moči ter več kot podvojilo zmanjšanje deleža telesne maščobe v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. 
  
Druga študija je pokazala, da se je pri zdravih moških, ki so jemali približno en gram ašvagande na dan, po 30 dneh povečala mišična moč. Zaradi te lastnosti je lahko potencialno koristna tudi pri okrevanju po bolezni. 
  
Na moško zdravje pa vpliva tudi drugače … 
Ašvaganda se tradicionalno uporablja za izboljšanje spolnosti in libida pri moških in ženskah, povečuje pa tudi plodnost. Študija na 75 neplodnih moških je pokazala, da se je pri tistih, ki so dnevno uživali pet gramov ašvagande, povečalo število spermijev in njihova gibljivost, znatno pa se je povečala tudi raven testosterona. 
  
Nekoč z medom, danes največkrat v kapsulah in prahu … 
Uporaba je preprosta. Ašvaganda se po tradiciji uživa v obliki prahu, ki so ga nekoč največkrat zmešali z medom ali mlekom. Lahko se pripravi tudi tako, da 3 g oz. 1 čajno žličko na dan vmešamo v sveže iztisnjen sok, smuti ali vodo. Najbolj preprost način danes je tudi jemanje v kapsulah. 
  
Kot pri vseh zdravilnih zeliščih mora biti tudi uporaba rastline ašvaganda previdna. Potrebno je paziti na priporočljivo količino za uživanje, sicer se lahko pojavijo določeni stranski učinki. Ašvaganda ni priporočljiva za osebe, ki jim ščitnica povzroča težave ter nosečnice, saj je premalo podatkov o vplivu na plod. Ašvaganda je lahko zelo koristen prehranski dodatek za vse tiste, ki si želite še bolj zdravo življenje brez uporabe zdravil za vaše zdravstvene težave.