Artritis svojega psa omilimo po naravni poti

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Artritis je obolenje sklepov, ki ne prizadane samo ljudi, temveč tudi pse. Pri tem gre za kronično vnetje sklepa, pri čemer poznamo več različnih oblik. Osteoartritis je pogostejši in navadno se pojavi na kolkih, kolenih, ramenih, komolcih ali hrbtenici. Lahko nastane brez znanega vzroka ali pa kot posledica drugega stanja (displazije kolkov, poškodb kosti ali sklepov itd.). Revmatoidni artritis pa nastane kot posledica oslabitve imunskega sistema, pri čemer imajo pomembno vlogo zlasti klopi, ki so prenašalci številnih bolezni (borelioza, anaplazmoza, erlihioza …), in lahko vodi k resni poškodbi hrustanca in kosti, ki lahko psa sčasoma popolnoma onesposobijo.

Številni lastniki psov se soočamo z artritisom, ki lahko našega štirinožnega prijatelja popolnoma spremeni. Ob veterinarski pomoči lahko veliko naredimo tudi sami, čeprav se tega pogosto ne zavedamo.

1. korak: SPREMEMBA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA


 • Omilite artritis svojega psaKuža naj spi na oblazinjeni postelji, ki je mehka in topla. Ne sme spati na mrzlih tleh, kot so recimo ploščice, niti biti na prepihu ali izpostavljen vlagi. Ker psi z artritisom tudi težje vstanejo, je priporočljivo, da imajo pod posteljo preprogo. Čeprav se zdi komu smešno, so pasje nogavice dobra rešitev, ki prepreči kužku mnoge nepotrebne bolečine.

 • Posodi s hrano in vodo naj bosta dvignjeni.

 • Zelo pomembni so redni sprehodi – vsaj trikrat na dan, a največ po 10 minut. Takšni sprehodi skrbijo za krepitev mišic, gibljivost sklepov in ohranitev mišične mase, daljši sprehodi pa sklepe obremenjujejo in psu škodijo.

 • Prepovedana je hoja po stopnicah, prav tako skakanje po robnikih ter v avto in iz njega!

 • Pes naj čim več plava, saj ima plavanje blagodejni učinek pri težavah s sklepi.


2. korak: NARAVNA PREHRANA


 • Vsak dodaten kilogram pomeni našemu psu veliko breme, zato pazimo na njegovo telesno težo. Jé naj večkrat na dan, a manjše obroke.

 • Zmanjšajmo količine mesa v prehrani psa, saj vsebuje meso fosfor, ki psu škodi.

 • Lososovo olje je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki krepijo imunski sistem psa, kar je pri artiritisu zelo pomembno.

 • Zaradi podobnega razloga je pomemben tudi C-vitamin, ki naj bo obvezen dodatek v prehrani.

 • Zelo koristno je redno uživanje lanenih semen, oljčnega in sezamovega olja, žličke kurkume, ki jo vedno zmešamo z malo olja, MSM-ja, kolagena v prahu in raztopljene želatine.

 • Žal ne gre brez prehranskih dodatkov, zato naj kuža vsak dan jemlje glukozamin, hondoitin sulfat in vražji krempelj.


Vsak lastnik, ki bo dosledno upošteval zgornje nasvete, bo opazil napredek pri svojem psu z artritisom.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Sanja B.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek