Agavin sirup bo posladkal vaše jedi bolj zdravo

Agavin sirup bo posladkal vaše jedi bolj zdravo

AgavaAgavin sirup je zadnja leta vedno bolj priljubljen nadomestek sladkorju, saj je izredno močno sladilo, ki ga potrebujete manj kot sladkorja. Čeprav se mnenja zagovornikov in nasprotnikov uporabe Agavinega sirupa krešejo, lahko z nekaj previdnosti povsem varno uporabljate to naravno sladilo, brez skrbi za ogrožanje vašega zdravja.

Najbolj pomembno pri Agavinem sirupu je to, da poznamo njegov izvor in način pridelave. Agava je velika rastlina, ki najbolje uspeva v Mehiki in Južni Afriki, drevesni sok oziroma nektar iz njene sredice pa imenujemo Agavin sirup. Je bolj sladek od medu, a manj viskozen.

Iz Agave s fermentacijo delajo dobro poznano alkoholno pijačo tekilo, zato velja Agava za vsestransko uporabno. Zaradi popularnosti Agavinega sirupa se je začela industrijska pridelava, ki pa hkrati pomeni tudi, da je Agavin sirup na policah trgovin lahko močno predelan in zato osiromašen aktivnih učinkovin. Filtracija in hidrolizacija, mehanično odstranjevanje barve, mineralov in okusa pripomorejo k nevtralnemu okusu, a od naravnega in zdravega nektarja na tak način ne ostane pravzaprav nič.

Kako prepoznati naravno pridelan Agavin sirup?

Pri vseh težavah, ki smo jih našteli zgoraj, je morda res težko izbrati pravo stekleničko sirupa v trgovini. Steklenička  naj bo opremljena s podatki o načinu pridelave in izvoru. Proizvajalce je danes zelo enostavno poiskati na internetu in se prepričati o dejanskem poreklu Agavinega sirupa, ki ga želite kupiti.

Kaj vsebuje Agavin sirup in zakaj je bolj zdrav od sladkorja?

• Ima nizek glikemični indeks in visoko vsebnost fruktoze.

• Pri uporabi je pomembna predvsem zmernost, saj je zaradi visoke vsebnosti fruktoze zelo sladek.

• Krvni sladkor dviguje postopoma in je primeren tudi za diabetike.

Nevtralen okus omogoča vsestransko uporabo pri pripravljanju jedi.

• Agavin sirup vsebuje insulin, ki deluje kot probiotik in pomaga pri prebavi ter absorpciji aktivnih učinkovin in hrane.

• Do 80 % fruktoze zagotavlja močno sladkanje, zato ga porabite vsaj četrtino manj kot običajnega sladkorja. Kot pri vsaki dobri hrani, je tudi tukaj na prvem mestu potrebna zmernost in pozornost na izvor Agavinega sirupa.

Pri nas dobite ekološko pridelan Agavin sirup, s katerim boste na bolj zdrav način lahko posladkali sadne smoothije, jutranjo skledo kosmičev ali pa čaj in kavo.

Pregrešite se zdravo in ne pozabite, kako sladko je lahko življenje!

Recepte, kjer smo uporabili agavin sirup najdete s klikom TUKAJ.

Malinca Nastja*


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.