9 mitov o laseh

9 mitov o laseh

Ljudje posvečamo veliko pozornosti našim lasem in zapravljamo veliko denarja za to da bi bili gosti, zdravi in sijoči. Obstaja ogromno nasvetov kako doseči rezultate in včasih je težko ločiti katere upoštevati, kateri pa so popoln nesmisel. Poiskali smo nekaj mitov o skrbi za naše lase, ki jim zagotovo ne gre verjeti.

Prekomerno izpadanje las je vedno slab znak

Vsak dan nam izpade od 150-200 las. Dvakrat na leto, po navadi je to spomladi in jeseni pa gredo naši lasje skozi posebno obdobje, ki mu rečemo tudi faza počitka lasnega mešiščka. Med to fazo se delovanje mešiščkov ustavi in rast preneha. To je tudi razlog, da nam takrat povečano izpadajo lasje. Zelo kmalu pa lahko na glavi opazimo popolnoma nove lase, ki poganjajo iz praznih lasnih mešičkov.

Ta obdobje se navadno zgodi dvakrat na leto in traja približno en mesec. Če vam lasje prekomerno izpadajo skozi celo leto pa se zagotovo posvetujte s svojim zdravnikom.

Šampon in balzam je potrebno nanesti na celotno dolžino las

Šampon je pravzaprav produkt, ki je namenjen čiščenju vašega lasišča in ne vaših las. Zato je logično, da se ga nanese čisto ob glavi in dobro vtre v lasišče. Pena in ostanki šampona, ki so na preostalih laseh bodo popolnoma dovolj, da operejo preostalo dolžino vaših las.

Za balzam pa velja ravno obratno. Balzam nanesemo na same lase, saj so korenine las navadno bolj zdrave in se tudi hitreje namastijo, zato vlažilni učinek balzama pri njih ni potreben.

Sušenje las s sušilnikom jih poškoduje

Ta mit je delno resničen, saj se nanaša samo na gole lase, torej takšne na katerih nismo uporabili nobenih kozmetičnih produktov. Če uporabljamo peno za lase ali katerikoli drug proizvod, ki vsaj malo ščiti pred toploto nam za zdravje naših las med sušenjem ni potrebno preveč skrbeti.

Več kot lase strižete, bolj bodo rastli

Ker lasje rastejo iz korenine, redno striženje vaših konic nima nobenega efekta na hitrost rasti vaših las. Ravno tako, če se ostrižete čisto na kratko, ali celo obrijete glavo lasje ne bodo rastli nič hitreje. Imeli boste samo občutek, da je tako saj bodo rezultati rasti bolj vidni.

Če otroku strižete lase preden je star eno leto bo imel bolj goste

Otroški lasje so po navadi bolj podobni puhu in večkrat tudi nimajo pigmenta. Če te lase strižete, bodo začeli postajati bolj podobni odraslim lasem. Od tod iluzija, da otrokovi lasje tako postajajo gostejši. Njegovi lasje bi sčasoma postali takšni tudi, če jih nebi nikoli ostrigli.

Blondinke imajo manj las kot rjavolaske

V resnici so znanstveniki odkrili, da imajo blondinke več las kot rjavo ali rdečelaske, vendar so njihovi lasje precej tanjši. Medtem pa imajo rdečelaske najmanj las, vendar so le ti precej močnejši in zato dajejo bolj zdrav in gost videz.

Nošenje čopa ali fige povzroča izgubo las

Ta mit je resničen samo če je čop ali figa tako trdno speta, da čutimo bolečino na lasišču. Lepo in primerno narejen čop lahko celo ščiti naše lase pred poškodbami.

Prhljaj je nalezljiv

Prhljaj je pokazatelj nepravilnega delovanja vaših lojnic zaradi katerega se pojavi dodatna količina delcev kože. Zato se s prhljajem ne morete okužiti, če si od nekoga sposodite kapo ali glavnik. Vsekakor pa ne pozabite na pravila osnovne higiene.

Struktura moških las je drugačna od ženskih

Anatomska struktura moških in ženskih las je popolnoma enaka. Največje razlike se pojavljajo zaradi tega kako z lasmi ravnamo. Ženski lasje velikokrat postanejo tanki zaradi konstantnega urejanja, barvanja in raznih tretmajev v frizerskih salonih. Moški pa so pri urejanju las precej bolj zadržani. Zato lahko včasih izgleda, da ima moški bolj goste in zdrave lase od ženske.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.