7 začimb, ki pospešuje izgubo kilogramov

Oceni objavo z 1 do 5:
(4)
Št. ocen: 2

Začimbe jedem ne dajo le okusa in arome, ampak so učinkovite pri pospeševanju izgube odvečnih kilogramov. Spodaj je seznam 7 začimb, ki najbolj pripomorejo k hujšanju. Z vključitvijo v vsakodnevno prehrano jih zlahka vključite v prehrano in tako poskrbite za pospešeno izgorevanje maščob, hitrejši metabolizem, manjši vnos kalorij, občutek sitosti ter posledično izgubo odvečnih kilogramov.


1. CIMETcimet
Visoka raven sladkorja v krvi povzroči povišano kopičenje maščobe v telesu. Cimet pa zmanjša koncentracijo glukoze ter poviša raven inzulina v krvi in s tem poskrbi, da ne pride do kopičenja maščobe v telesu in pospeši proces hujšanja. Cimet tudi poveča občutek sitosti in sodeluje pri učinkovitejši predelavi ogljikovi hidratov. Uporaba: cimet se uporablja predvsem za različne sladice, posujemo si ga lahko po kosmičih, kavi, sadju in drugi hrani. Recepti z uporabo cimeta: tukaj.


2. KAJENSKI POPER/ČILI 
Sestavina kajenskega popra je kapsaicin, ki ob zaužitju začasno poveča termogenezo (zaradi tega nam ob zaužitju postane vroče), za to pa naše telo porablja maščobo, da tvori toplota. Kot pozitivna posledica na ta pojav je pospešen metabolizem, zmanjšanje maščobnih zalog in manjši vnos kalorij. Kajenski poper/čili tudi zavira apetit. Uporaba: čili se odlično poda številnim jedem, zaradi svoje pikantnosti ga dodajamo po ščepcih. Recepti z uporabo kajenskega popra/čilija: tukaj.


3. GORČIČNA SEMENA 
Gorčična semen omejujejo škodljive vplive mastne hrane, omogočajo lažjo prebavo težkih živil in zmanjšajo njihove škodljive vplive. Zelo učinkovito pospešujejo metabolizem – samo nekaj ur po zaužitju se delovanje poveča od 20-25%. Uporaba: gorčična semena se uporabljajo kot dodatek namazom, sendvičem, prelivom, solatam, juham, enolončnicam. Recepte z uporabo gorčičnega semena: tukaj.


4. INGVERingver
Ingver spada med eno izmed bolj pekočih začimb. Ob zaužitju naše telo ogreje, ob tem pa za potrebno energijo kuri maščobne obloge. Ingver tudi pospešuje metabolizem in uravnava naš tek, kar je še posebej pomembno med hujšanjem. Uporaba: ingver je najbolje uporabljem v indijskih jedeh, mletega v prahu lahko uporabimo kot dodatek smoothijem. Recepti z uporabo ingverja: tukaj.


5. ČRNI POPER 
Črni poper vsebuje piperin (ki mu daje značilen oster okus), ki zavira nastajanje novih maščobnih celic. Poleg tega poper tudi spodbuja absorbiranje hranljivih snovi, najbolj pa ga je uporabljati mletega. Uporaba: poper je poleg soli najpogostejša začimba v kuhinji. Uporablja se za juhe, omake, marinade, prelive. Recepti z uporabo popra: tukaj.


6. KURKUMAkurkuma
Kurkuma je okusna začimba izrazito rumeno-oranžne barve. Je odlično sredstvo za čiščenje in razstrupljanje telesa, saj vsebuje kurkumin, ki deluje kot stimulans na jetra in žolčnik in zmanjšuje nastanek maščobnih tkiv. Kurkuma je učinkovita tudi pri preprečevanju nastajanja bolezni povezanih s prekomerno težo (npr. hiperglikemija, hiperlipidemija). Uporaba: kurkuma se uporablja kot dodatek zelenjavnim jedem, kariju, juham, rižotam, smoothijem. Recepti z uporabo kurkume: tukaj.


7. KARDAMOM
Gre za aromatično začimbo sladko-pikantnega okusa. Kardamom je zelo cenjena začimba, ki pospešuje naš metabolizem in sposobnost izgorevanja maščob. Uporaba: kardamom se uporablja kot dodatek slanim in sladkim jedem ali si pripravimo čaj. Recepti za uporabo kardamoma: tukaj.


Cardamon


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Ana H.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek