7 pravil osebne higiene, ki jih kršimo vsakodnevno

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Vsakodnevno moramo skrbeti za osebno higieno, pri čemer se srečujemo z različnimi higienskimi opravili in pravili. Nekatera od teh pa nevede vedno znova kršimo. Tukaj boste našli nekaj teh pravil in nasvetov, kako jih izboljšati.

1. Pokrivanje ust z roko, ko kašljamo ali kihamo

Če si med kašljanjem ali kihanjem usta pokrivamo z roko, pomagamo bacilom, da se prenesejo na obraz. Rezultat tega so dodatni izbruhi prehlada, pordelost in preostale ne tako prijetne posledice. Še posebej nevarne so nalezljive bolezni, saj na primer tudi drgnjenje oči z roko (polno bacilov) lahko povzroči vnetje očesne veke.

Kako ravnati pravilno: Usta moramo pokriti z robčkom, najbolj primerno s papirnatim za enkratno uporabo. Če ga nimamo pri roki, si lahko pomagamo in pokrijemo usta s komolčno vdolbino.

2. Ščipanje nohtov

Površina nohta je sestavljena iz plasti, nakopičenih druga na drugo kot ploščice. Uporaba ščipalca poškoduje strukturo vašega nohta: začnejo se luščiti in lomiti.

Kako ravnati pravilno: če morate postriči dolge nohte, jih odščipnite pri daljši dolžini, kot jo dejansko želite, nato pa jih oblikujte do želene dolžine s pilico. V ostalih primerih, jih spilite na želen način.

3. Poudarjanje (črtanje) spodnjega dela oči na notranji strani

Konica barvice za oči, predvsem krtačka tekočega črtala skriva bakterije, ki lahko povzročijo vnetje, če najdejo pot do očesne sluznice. Pomešano s solzami, ustvari črtalo ugodne pogoje za razmnoževanje vnetij.

Kako ravnati pravilno: če želite poudariti spodnjo veko, uporabite senčilo: nanesite ga malo stran od linije, kjer rastejo trepalnice.

4. Praskanje po nosni votlini

Vaši prsti so dom številnim bacilom, ki lahko povzročijo vnetje, če pridejo v notranjost nosu. To je predvsem nevarno, če imate zamašen nos, saj se lahko vnetje razširi iz nosne votline do sinusov in vodi v sinusitis (vnetje sinusov).

Kako ravnati pravilno: umijte si nos tako, da povlečete vodo z vaše dlani z levo in desno nosnico, izmenjujoče. Še bolje pa, uporabite temu namenjeno posebno napravo.

5. Vsakodnevno umivanje z gelom za tuširanje

Naša koža je prebivališče koristne bakterije, ki jo ščiti pred vnetji in jo ohranja navlaženo. Vsakodnevna uporaba gela za tuširanje uniči to zaščito. Telo postane dovzetnejše za različne bolezni, koža pa bolj suha, kar lahko pripelje do ekcemov.

Kako ravnati pravilno: dnevna uporaba mila in gela je pomembna samo za naše roke, podpazduhe ter področje pod pasom. Ostale dele telesa, lahko umivamo z gelom vsaka dva dni.

6. Preveč zobne paste

Preveč zobne paste na zobni ščetki povzroči, da ščetine drsijo po zobeh, namesto, da bi jih dejansko očistile, kar bistveno zmanjša kvaliteto ščetkanja.

Kako ravnati pravilno: priporočena količina zobne paste za odrasle je kroglica v velikosti graha; za otroke v velikosti riževega zrna.

7. Preveč balzama za lase

Balzam za lase ima gosto strukturo zaradi silikonov in ostalih komponent, katerih namen je narediti lase gladke in sijoče. Če nanesemo preveč balzama, postanejo lasje hitreje umazani. Če pride produkt do lasišča, se zamašijo pore, kar vodi do slabše rasti ter mastnejših las.

Kako ravnati pravilno: optimalna količina balzama je kaplja v velikosti manjšega kovanca. Nanesemo jo samo na suhe ter razcepljene konice.

Napisala: Malinca Natalija

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek