7 navad Japoncev, ki prekašajo slovenske

7 navad Japoncev, ki prekašajo slovenske

Pred kratkim sem bila na Japonskem. Tam sem 15 dni spoznavala njihovo kulturo, obiskala znamenitosti in se udeležila kuharskega tečaja. S tabo bi rada delila 7 japonskih navad v zvezi s prehrano in restavracijami, ki so mi bile izredno všeč in bi jih z veseljem takoj vpeljala v Slovenijo: 

  1. Vedno, ko prideš v restavracijo dobiš kozarec oz. vrč vode. Prav v vseh restavracijah, dražjih in tistih čisto poceni.

  2. Poleg vode dobiš tudi mokro brisačko ali vlažilni robček, s katerim si obrišeš roke preden pričneš jesti. V nekaterih restavracijah imajo zraven miz tudi umivalnik, da si lahko roke kar umiješ.

  3. Na Japonskem v 15 dneh nisem nikjer videla štruce kruha. Dejansko ne uživajo kruha in pšenice, zato tudi ni močnih ljudi. Prav tako uživajo zelo malo mlečnih izdelkov - priznam, jaz sem zelo pogrešala sir :)

  4. Račun dobiš vedno, ko ti prinesejo jed. Ko zaključiš tako ne rabiš čakati na račun. Plačaš vedno za posebnim pultom, nikoli pri mizi pri kateri ješ. Prav tako denarja nikoli ne polagaš na mizo/pult, ampak poseben podstavek.

  5. V vsaki restavraciji imaš pod mizo košaro, v katero lahko odložiš torbico, nahrbtnik.

  6. Največkrat uporabljene sestavine v njihovi prehrani so ingver, vasabi (japonski hren), sojina omaka, majoneza (obožujejo jo), riž, rižev kis, sashimi (surovi morski sadeži, narezani zelo na tanko) in zeleni čaj.

  7. Na vsakih 50 m (dobesedno) imajo avtomat s pijačami. Spijejo ogromno zelenega čaja. V teh avtomatih sem odkrila tudi moj najljubši ledeni jasminov zeleni čaj brez dodanega sladkorja. Pogrešam ga!


ČLANEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.