10 popolnoma običajnih predmetov, ki ti lahko rešijo  življenje

10 popolnoma običajnih predmetov, ki ti lahko rešijo življenje

Ljudje vsakodnevno uporabljamo določene predmete, pri tem pa se sploh ne zavedamo, da nam lahko nekateri izmed njih v ekstremnih situacijah celo rešijo življenje. Spodaj smo zbrale nekaj predmetov, katere zagotovo vsi poznamo a se ne zavedamo, da lahko v kritičnih trenutkih odigrajo odločilno vlogo pri našem preživetju.

1. Žvečilni gumi

Žvečilni gumi blažji lažje občutke lakote. S tem ko zavaja vaše telo vam pomaga ohranjati zaloge hrane pred prehitrim zaužitjem.

2. Čips

Krompirjev čips je odličen pospeševalec gorenja. Uporabite ga lahko za netenje ognja saj  se zelo hitro vžge in dolgo gori zaradi velike količine dodanega olja.

3. Tamponi

Uporabimo jih lahko za filtracijo vode. Ta način je daleč od popolnega vendar včasih v ekstremnih razmerah pač nimamo druge izbire. Plastično steklenico prerežemo na pol in obrnemo, v vrat plastenke vstavimo tampon ali več le teh, na pokrovčku pa naredimo luknjo skozi katero bo kapljala voda. Drugo polovico plastenke uporabimo za lovljenje prečiščene vode.  

Prav tako lahko tampon uporabimo za netenja ognja, saj ima vata dobre gorljive lastnosti.

4. Nogavice

Nogavico napolnjeno s suhimi vejicami lahko uporabimo kot pripomoček pri reševanju človeka, ki se utaplja. Nogavico napolnimo z vejicami, privežemo na vrv in vržemo utapljajočemu. Zaradi vejic bo nogavica ostala na površju, utapljajoči pa se je bo lahko oprijel, da ga potegnemo na varno.

5. Ura

Ko je na nebu sonce lahko uro uporabite kot kompas. Če ste na severni polobli postavite uro na ravno površino ali vsaj na dlan. Kazalec za ure naj kaže na sonce. Razdelite kor med kazalcem za ure in številko 12 na pol. Sredina tega kota je jug, sever pa nasproti. Bolj podrobno si lahko razlago preberete tukaj.

6. Samolepilni trak

Samolepilni trak lahko v stiski uspešno uporabimo namesto obliža za zaustavitev krvavitve.

7. Kis

Kis se odlično obnese pri opeklinah. Če imate manjšo opeklino jo potopite ali nanesite nanjo mešanico jabolčnega kisa in vode. Mešanica blaži bolečino in spodbuja regeneracijo kože.

Kis dokazano zelo uspešno deluje tudi kot deodorant. V divjini ga lahko uporabite, da prikrijete vaš vonj pred divjimi živalmi.

 8. Soda bikarbona

Uporabite jo lahko v primeru požara, saj je zelo velikokrat sestavni del prahu v gasilnih aparatih.

Ravno tako ima dezinfekcijske lastnosti. Mešanica 1 žličke sode na 1 l vode dokazano uničuje bakterije. V mešanici lahko oprete sadje ali zelenjavo.

9. Vrečke za smeti

Vrečko za smeti z lahkoto uporabite kot dežni plašč in tako pred dežjem zaščitite sebe in svojo lastnino.

Plastične vrečke so tudi dober izolator in vas ščitijo pred mrazom. Najboljša metoda je da se ovijete v plastične vrečke nato pa čez oblečete čim več oblačil. Tako boste dlje časa varni pred mrazom.

10. Hlačne nogavice

Hlačne nogavice so lahko odlična zaščita pred piki insektov, klopi in celo pijavkami.

AVTOR: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.