Zloženka z bučkami

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Zloženka z bučkami300x200Recept za zloženko, ki jo lahko pripravimo iz sestavin, ki jih imamo na voljo. Želela sem porabiti domač polnozrnat kruh s semeni, domačo skuto, odprt kozarček domače mezge ter bučke in jajčevec, ki so bili že nekaj časa v shrambi. Ljubitelji mesa lahko dodate plast prepraženega mletega mesa ali narezane šunke.

SESTAVINE:
za manjši pekač 18 x 25 cm
kruhova zmes
* 75 g kruhovih kock
* 1 dl mleka
* 250 g skute
* 1 jajce
* sol, poper, sesekljan svež peteršilj
zelenjava
* 2 manjši bučki ( okoli 440 g )
* 1 jajčevec, sol, poper
preliv
* 1 dl mleka
* 2 žlici kisle smetane
* 1 jajce
posip
* 100 g naribanega sira
začimbe
* 3 stroki sesekljanega česna
* sesekljan svež peteršilj
*maslo in drobtinice za pekač
*nekaj žlic paradižnikove mezge


OPIS POSTOPKA:
Jajčevec narežemo na ploščice (3 mm), jih posolimo in pustimo, da spustijo sok. V tem času narežemo kruh na majhne kocke, ki jih stresemo v skledo in prelijemo z mlekom.
Bučke prav tako narežemo na tanke ploščice.
Jajčevce osušimo s papirnato brisačko. V ponvi segrejemo žlico olivnega olja in na njem popečemo osušene kolute jajčevca. Preložimo jih na krožnik. Nato v isti ponvi popečemo bučke. Če je potrebno, dodamo še malo olivnega olja. Popečene bučke preložimo na krožnik.
Namočenemu kruhu dodamo skuto in jajce ter začimbe (sol, poper, sesekljan peteršilj). Maso premešamo.
Pripravimo si preliv iz mleka, kisle smetane in jajca. Sestavine preliva lahko premešamo z metlico za stepanje.
Sir naribamo.
Pečico segrejemo na 180ᵒC. Pekač premažemo z maslom in posujemo z drobtinicami. Po dnu pekača razporedimo polovico kruhove zmesi s skuto. Sledi plast popečenih bučk (polovica), ki jo posolimo in popopramo. Nadaljujemo z rezinami jajčevca, ki jih posujemo s sesekljanim peteršiljem in česnom. Premažemo z malo paradižnikove mezge in posujemo s tretjino naribanega sira. Nato razporedimo preostalo kruhovo zmes, ki jo obložimo drugo polovico popečenih bučk. Površino posolimo in popopramo. Prelijemo z mešanico mleka in jajc ter posujemo s preostalim sirom. Zloženko na nekaj mestih prebodemo z zobotrebcem, da se sestavine dobro prepojijo. Pekač položimo v segreto pečico in pečemo 30 – 40 minut, da se površina rjavo obarva. Počakamo nekaj minut, nato postrežemo.

ČAS PRIPRAVE: 30 minut za pripravo; 30-40 minut za pečenje
RECEPT PRIPRAVILA: Irena Višček

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek