Želiš zvestega prijatelja? Pritlikavi kunec bo prava izbira

Želiš zvestega prijatelja? Pritlikavi kunec bo prava izbira

Kunci so prijazna bitja, za katera potrebujemo veliko mero odgovornosti. Pritlikavi kunci živijo od osem do dvanajst let, njihova življenjska doba pa je odvisna tudi od pravilne nege. Razlog, zakaj lastniki ne puščajo svojih kuncev ves čas na prostosti, je ta, da jih imajo radi pod nadzorom, kajti v naravi glodalcev je, da glodajo in pri tem večkrat zgrizejo polnilce telefonov ter raznorazne kable.

Moj nasvet je, da vse kable postavite na mesto, ki ga kunec ne bo dosegel oziroma zavarujete elektronske naprave in vaš ljubljenček bo lahko nemoteno raziskoval stanovanje tudi, kadar vas ne bo v bližini. Čeprav večina ljudi zmotno misli, da so to živali, ki ne rabijo dosti pozornosti, je to vse prej kot res. Kunci so navajeni živeti v kolonijah, zato je dobro, da imajo družbo. Če se odločite za nakup še enega kunca, je zelo pomemben proces povezovanja. Zmotno je namreč pričakovati, da se bosta kunca na mah ujela. Sploh če sta dva samčka, bo prej prišlo do agresije; kunci so zelo teritorialne živali.

Kadar so naši ljubljenčki zadovoljni in veseli, takrat skačejo visoko in nenadzorovano; takim poskokom se reče binky in so preprost izraz veselja. Poletje ni ravno njihov najljubši čas, saj težko prenašajo vročino. Takrat se ponavadi zakadijo v hladno zavetje kopalnice in tudi po nekaj ur ležijo na mrzlih ploščicah.

Briketi so mišljeni le kot dodatek k raznovrstni prehrani, osnovna hrana je seno ter raznolika zelenjava; zelena, peteršilj, korenje, radič idr. Občasni priboljšek je lahko tudi košček banane, vendar ne spada pod vsakodnevni jedilnik, saj vsebuje preveč sladkorja.

Za zdravje kunca so potrebni primerna nega, prehrana, nastanitev, gibanje ter veterinarski pregledi, priporočljiva pa je sterilizacija. Simptomi bolezni se ponavadi kažejo pozno, zato moramo biti pozorni na spremembe v obnašanju. Po 24ih urah neješčosti je nujno potreben obisk veterinarja, saj se lahko zgodi, da je prišlo do zapore črevesja. Obolenja gornjih dihal se kažejo v izcedku iz oči, nosu in kihanju, kar so lahko znaki bakterijske okužbe in prav tako zahtevajo obisk v ambulanti za male živali.

Pri nakupu kunca se je potrebno zavedati, da so kompleksne živali, ki potrebujejo dovolj časa, da se na lastnika zares navežejo, ko pa si enkrat pridobimo njihovo zaupanje, ugotovimo, da so izredno zveste živali, ki nam kmalu sledijo na vsakem koraku.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Teja Č.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.