Zakaj je treba tudi psom čistiti zobe?

Zakaj je treba tudi psom čistiti zobe?

Gotovo ste že slišali, da nekateri lastniki svojim psom čistijo zobe. če se vam to zdi smešno ali menite, da želijo s tem psa počlovečiti, se motite. Namreč z rednim pranjem zob lahko preventivno poskrbite za zdravje svojega psa in preprečite marsikatero bolezen, ki bi se sicer razvila.

Pogost protiargument pasjemu pranju zob je navedba, da se to včasih ni počelo. Res je, ampak včasih so psi tako kot ljudje živeli bistveno krajše kot danes. Prav tako se tudi znanost vedno bolj razvija in ji moramo slediti.

Pri psih bistveno redkeje nastane karies, toda ob vsakem uživanju hrane se jim nabirajo zobne obloge, ki so posledica ostankov hrane in bakterij. Z rednim krtačenjem te obloge odpravimo, v nasprotnem se nabirajo in sčasoma tvorijo debel in rumen sloj zobnega kamna. Za nastanek zobnega kamna je dovolj, da psu 5 dni ne krtačite zob, saj medtem zobne obloge s procesom mineralizacije že prehajajo v zobni kamen. Slednji lahko povzroči najprej hud zadah, ki marsikaterega lastnika še kako moti, nato vnetje dlesni, imenovano gingivitis, v napredni fazi lahko kuža celo ostane brez zob ali pa dobi hudo infekcijo. Takrat se bakterije v pasji ustni votlini pospešeno razmnožujejo in lahko skozi bolne dlesni pridejo do krvotoka ter povzročijo resne bolezni srca, jeter in ledvic.

Ko se odločite, da boste psu očistili zobe, potrebujete le zobno krtačko in zobno pasto. Oboje lahko kupite v trgovinah za male živali. Bolj priročne so naprstne krtačke, a nič hudega ne bo niti, če uporabite zelo mehko človeško zobno krtačko. Toda pazite pri rabi zobne paste pes ne sme nikoli zaužiti naše zobne paste, saj je zanj zelo nevarna! Namreč on zobno pasto pogoltne, zato je pomembno, da mu kupite zobno pasto, ki je namenjena izključno psom in navadno obogatena z okusom po piščancu, zaradi česar je psu bolj več. Obstajajo tudi recepti, kako jo lahko s pomočjo sode bikarbone pripravite kar sami.

Če vaš pes še ni navajen krtačenja zob, se bo sprva upiral. Postopoma ga navajajte in ne pričakujte, da bo ob tem ravno vesel, vendarle pa imejte ob tem vseskozi v mislih, da ne gre za modno muho, temveč nujno preventivo in skrb za vašega kosmatinčka. Če ste odgovoren lastnik in imate svojega štirinonega prijatelja radi, potem poskrbite za njegovo zdravje in mu redno čistite zobe.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Sanja B.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.