Urbani organski vrt v sadilni vreči

Urbani organski vrt v sadilni vreči

Zelenjava, ki se industrijsko pridela, vsebuje ostanke pesticidov, ni več sveža, po dolgem transportu ji drastično pade tudi vitaminska in uporabna vrednost. Priporočamo, da poizkusite pridelati zdrav domač pridelek s pomočjo vrtnarjenja v sadilnih vrečah. Vse več se odločamo za vrtnarjenje iz preprostega razloga, ker ne zaupamo zelenjavi, ki je v trgovinah prišla iz oddaljenih krajev. Strokovnjak Marko Hočevar svetuje, da vrtnarite s pomočjo sadilnih vreč in si tako pridelate zdrav domač pridelek.

ORGANSKI VRT V SADILNI VREČI SI LAHKO USTVARITE KJERKOLI
V sadilni vreči si lahko domač organski vrt s svežo zelenjavo, zelišči in uporabnimi rastlinami ustvarite kjerkoli. Predlagamo, da si ustvarite tako okolje doma na vrtu, balkonu, terasi, okolici hiše ali na vikendu.

Za sajenje in setev rastlin si priskrbite Organsko zemljo plus z dodanim organskim gnojilom, Organsko sožitje za izboljšanje pridelka in organska gnojila za kasnejše dognojevanje. Tako boste setev in sajenje rastlin opravili v organsko zemljo, ki ne vsebujejo umetnih gnojil, saj za dognojevanje uporabljate samo naravna organska gnojila.

V PRIPRAVLJENO ZEMLJO SADIMO RAZLIČNE RASTLINE
V pripravljeni sadilni vreči odlično uspeva paradižnik, paprika, kumare in ostale plodovke. V zemlji se dobro počutijo tudi korenček, krompir, solata in ostale zelenjadnice. V sadilno vrečo lahko sadimo tudi zelišča, jagodičevje in okrasne rastline.
Pred sajenjem paradižnika in ostalih plodovk v Organsko zemljo plus poskrbimo, da v sadilno jamo dodamo tudi Organsko sožitje, ki vsebuje zelo koristno glivo mikorizo. Dodamo jo dve žlički v območje, kjer se bo razraščal koreninski sistem, tako bomo bistveno povečali količino in kvaliteto plodov.

PRIPRAVA IN RAZTAPLJANJE ZEMLJE V SADILNI VREČKI
Organskemu substratu v vreči enostavno dolijemo 20 l – 25 l čiste vode iz pipe ali deževnico. Pred dolivanjem vode odpremo priloženo vrečko z organskim gnojilom (250 g) in vsega stresemo v vrečo po substratu. Voda je lahko topla, za zelo hitro pripravo – nekaj minut.

Blok substrata voda hitro namoči, enako tudi organsko gnojilo, ker je zelo hitro topno, tako da je organska zemlja pripravljena v 15-20 minutah. Ker je Organska zemlja plus v sadilni vreči, je še posebno primerna za urbano vrtnarjenje.

PREDNOSTI ORGANSKE ZEMLJE PLUS
Organska zemlja bistveno bolje zadržuje vodo in hranila, njena ključna sestavina pa so kokosova vlakna. Organsko zemljo dobimo kar skupaj s sadilno vrečo in gnojilom za bujno začetno rast. Sadilne vreče lahko tudi enostavno postavite v okrasna korita. Organsko zemljo lahko tudi dodajate ob sajenju k sadikam ali ob setvi za prekrivanje vrhnje plasti zemljišča, saj zelo dobro zadržuje vlago. Pretresete jo lahko tudi v domača korita, kjer uspevajo balkonske rastline . Organska zemlja je nepogrešljiva pri pripravi visokih gred, kjer je izhlapevanje vode bistveno večje kot pri gredah in s tem zmanjšamo potrebno zalivanje za polovico.

Bistvena prednost je, da ne prenašate težke običajne zemlje domov, ampak si jo sami pripravite.
Pri zemljah večji del predstavlja voda, ki pa ni vedno čista in neoporečna, zato je ključno da veste kaj ste dodali, če želite organsko vrtnarjenje.

POSKRBITE TUDI ZA DOGNOJEVANJE
Dober mesec po sajenju se sadike že dobro razraščajo in jih je treba dognojiti. Za dognojevanje uporabljamo namenska organska gnojila z dodanimi naravnimi algami, oranskim magnezijem in kalcijem.

V spomladanskem času organska gnojila uporabimo seveda tudi na vrtu za gnojenje plodovk, jagod, jagodičevja, borovnic, mediteranskih rastlin, okrasnic in ostalih rastlin v domačem vrtu. Tako bomo pridelali organski pridelek.

Za 25 m2 površine potrebujemo 1 kg gnojila. Pri sajenju manjših sadik dodajamo 50 g gnojila (1 večja pest), za nekoliko večje pa 100 g gnojila).

organska-zemlja-plus-fb-1 organska-zemlja-plus-fb-2 organska-zemlja-plus-fb-3 organska-zemlja-plus-fb-4 organska-zemlja-plus-fb-5 organska-zemlja-plus-fb-7 organska-zemlja-plus-fb-9 organska-zemlja-plus-fb-10organska-zemlja-plus-fb-14-1organska-zemlja-plus-fb-12

 

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Marko Hočevar, univ.dipl.inž.agr.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.