Triki za lažje navajanje na redno in zdravo prehrano

Triki za lažje navajanje na redno in zdravo prehrano

Govora o zdravi prehrani je danes več, kot kadarkoli prej. Nekateri govorijo o dietah, drugi o načinu življenja oziroma življenjskem slogu. Če bi izraz diet prevedli iz angleščine, bi dobili izraz prehrana. Torej nobenega govora o hujšanju in trpljenju, kar pogosto povezujemo.

Zdrava prehrana ni nič drugega kot hrana, ki našemu telesu da kar potrebuje, ga čim manj obremenjuje in dobro vpliva na naše zdravje. Se je pa takšne prehrane včasih težko navaditi, še posebej takrat, ko je na našem krožniku pogosto hitra hrana ali sladice. Poleg ustrezne izbire živil, ki jih uvrstimo na svoj jedilnik, je pomembno tudi, da jemo dovolj redno in da zaužijemo dovolj kalorij, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Ker danes vsi živimo zelo hitro, so redni obroki naporni in velik izziv, a z malo truda in organizacije, se jih hitro navadimo. Kako? Pomagam vam z nekaj preprostimi triki. Začnete lahko z vsemi naenkrat ali pa postopoma – vsekakor izberite tisto pot, ki vam bo ljubša in jo boste lažje sprejeli.

  1. Organizacija obrokov
    Na lastni koži sem preizkusila kako lahko organizacija in načrtovanje obrokov vnaprej spremeni celotno situacijo. Če obroke načrtujemo vnaprej, si s tem prihranimo čas, saj se izognemo razmišljanju o tem kaj bi jedli. Poleg tega se težje izgovorimo na pomanjkanje časa, saj lahko kaj pripravimo tudi vnaprej. Prav tako imamo boljši nadzor nad našo prehrano in se je bolj dosledno držimo. Načrtovanim obrokom je pametno prilagoditi tudi nakupovalni listek in se ga dosledno držati. Tako se ne more zgoditi, da bi nas premamila hrana, ki ni v načrtu, saj naj je niti ne bi imeli na zalogi.
  2. Priprava obrokov vnaprej
    Pripravite si kakšen obrok vnaprej. Malico, ki jo želite odnesi s seboj v šolo, na faks ali na delovno mesto, si pripravite že večer prej. Tako jo zjutraj samo vzamete in odnesete s seboj ter ne izgubljate časa še s pripravo. Pri načrtovanju obrokov razmislite o hrani, ki lahko počaka ali jo lahko skuhate več in jo porabite pri različnih obrokih. Tako si boste prihranili veliko časa in skrbi.
  3. Postopno spreminjanje navad
    Če boste iz danes na jutri povsem spremenili prehranjevalne navade, uvedli veliko novih živil in povsem opustili vse kar ste prej jedli, je to lahko za vas velik šok. Ta šok lahko privede do nasprotnega učinka in tako vas bo zdravo prehranjevanje minilo še preden boste sploh začeli. Zato je bolje, če začnete postopoma. Na primer, najprej spremenite zajtrk, da bo bolj zdrav in hranilen. Vzemite si teden ali dva časa, da se ga navadite in nato nadaljujte z malico. Tako delajte, dokler ne zamenjate vseh obrokov. Enako je z živili. Postopoma dodajate zelenjavo, nova živila in si kdaj privoščite tudi kaj sladkega, dobrega za dušo. Nič ni narobe s pregrehami, če sicer telesu damo vse kar potrebuje.
  4. Ne govorite o dieti
    Ne govorite si, da ste na dieti, saj vam bo tako veliko težje. Sprejmite to kot spreminjanje načina življenja. Najdite svoje ravnovesje med zdravo prehrano in občasnimi pregrehami ter se ne kaznujte, če si kdaj privoščite kakšno čokolado. Tudi ljudem okoli sebe ne govorite, da ste na dieti, saj vas bodo zasliševali o tem zakaj se tega greste, vam govorili, da ne rabite hujšanja in podobno. A zdrave prehrane se ne lotevate zaradi hujšanja, pač pa zato, da boste bolj zdravi in bo vaše telo dobilo vsa hranila, ki jih potrebuje.
  5. Hrana za dušo
    Ko si zaželite najljubše hrane, pa naj bo to kaj zdravega ali ne, si jo privoščite. Brez slabe vesti, štetja kalorij in tuhtanja, če bi lahko naredili kaj drugače. Morda lahko poiščete recept, s katerim vašo najljubšo sladico spremenite v bolj zdravo različico. Tako, si jo boste lahko privoščili večkrat.

Pomembno je, da se ne obremenjujete s tem, da ste na dieti, ampak se zavedate, da spreminjate svoj življenjski slog. Ravno zato je pomembno, da se naučite ohranjati ravnovesje med zdravo hrano in tisto, ki si jo privoščite zase, za dušo, za posladek. Ko boste ujeli to ravnovesje, se vam ne bo več zdelo, da ste na dieti, ampak boste to sprejeli kot vaš način življenja.

AVTOR: Elena Jurman - Kotičekzate

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.