Ste že izbrali svojo sončno kremo? Jaz sem jo!

Ste že izbrali svojo sončno kremo? Jaz sem jo!

Da je lahko izbira prave sončne kreme nočna mora, je verjetno izkusil že vsak. Dejstvo je, da je na voljo precej preveč izdelkov, ki so našemu zdravju vse prej kot prijazni. Vendar naj vas to ne zavede, ko enkrat vemo, kaj iščemo je lahko izbira prave sončne kreme zelo enostavna.

Da vam vsaj malce olajšam izbiro je tu nekaj nasvetov na kaj biti pozoren.

Sončna krema nam mora nuditi zaščito pred UVA in UVB žarki. To proizvajalci sončnih krem dosežejo z uporabo kemičnih ali naravnih mineralnih filtrov.

Vsekakor se na daleč izognimo kemičnim filtrom kot so 4-MBC, OMC, HMS, oxybenzon, PABA itd. Ti se absorbirajo v kožo in delujejo kot hormonski motilci. Prav tako le redki nudijo zaščito pred UVA kot tudi UVB žarki. Namesto njih izberimo naravne mineralne filtre kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Titanov dioksid je bel mineral, ki nudi zaščito pred UVB žarki in nekaterimi UVA žarki. Ker ne nudi popolne zaščite, ga je potrebno uporabljati v kombinaciji s cinkovim oksidom, če želimo popolno zaščito.

Cinkov oksid je naraven mineral, ki nudi popolno zaščito pred UVA, UVB in v manjši meri tudi pred UVC žarki. Je najbolj varen filter na trgu, ki ne prodira skozi povrhnjico kože in je veliko manj foto reaktiven kot titanov oksid in ostali kemični filtri. Zaradi polemik o nanodelcih so sedaj na voljo kreme, ki ne vsebujejo nanodelcev. Te kreme so, kljub večjim delcem cinkovega oksida, enako učinkovite, dobro mazljive in ne puščajo belih madežev na koži.

Cink je obenem esencialen mineral, ki ga naše telo potrebuje za optimalno delovanje, cinkov oksid pa je potrjen s strani FDA (food and drug administration) kot varen za uporabo tudi pri novorojenčkih in malčkih mlajših od 6 mesecev. Zato je primeren tudi za vaše male škrate.

Jaz sem se letos odločila za popolnoma naravno kremo Soleo Organics, ki vsebuje cinkov oksid brez nanodelcev, obenem pa je obogatena z antioksidanti, ki še dodatno varujejo mojo kožo pred prostimi radikali. Res odlična krema, dobro mazljiva, brez vonja, nealergena in vredna denarja. Če še niste izbrali svoje, jo toplo priporočam. Jaz je ne zamenjam več!

Poskrbite za svojo kožo tudi po sončenju. Oskrbite jo z vitaminom E, ki ščiti pred prostimi kisikovimi radikali in tako varuje pred poškodbami sonca. Kakavovo maslo je kot nalašč primerno za to. Pokukaj še na blog o zaščitnih faktorjih, kjer dobiš še več informacij.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.