Vse o pravilni tehniki teka

Vse o pravilni tehniki teka

O pravilni tehniki teka se je potrebno pozanimati že ob samem začetku vadbe, saj slabe navade težko preoblikujemo ali pa zaradi njih trpimo druge posledice (npr. slabe rezultate ali dolgotrajne poškodbe). Pogosto se držimo zmotnega prepričanja, da je pravilen tek nekaj, kar gotovo zna čisto vsak. Pri tem pa pozabljamo, da pravilna tekaška tehnika zahteva dobro mero samodiscipline in pri mnogih posameznikih ne pride naravno. V želji po doseganju najboljših rezultatov se številni zatečejo k intenzivnim treningom, brez da bi pred tem namenili čas samim osnovam tekaške tehnike. V nadaljevanju zato predstavljamo 3 najpogostejše napake pri teku in preko njih nudimo nasvete za enostavno izboljšanje vaše tekaške tehnike.

Izognite se trem najpogostejšim napakam pri teku

1. Napetost v zgornjem delu telesa

Z gotovostjo lahko trdimo, da večina novopečenih in izkušenih tekačev stremi k preprostemu cilju – izboljšani hitrosti pri teku. Prav v tem osnovnem tekaškem cilju pa se skriva tudi prva najpogostejša napaka. V želji po hitrosti namreč pozabljamo na sproščenost in lahkotnost gibanja, kar se kaže v privzdignjenih ramenih in napetih obraznih mišicah. Kako se izognemo napetosti? Ob rednih intervalih (npr. vsake 500-1000m) dvignite ramena do ušes in jih spustite nazaj v naravni položaj, zagotovite, da so komolci v položaju 90° in se izogibajte zvijanju telesa v levo in desno.

2. Podaljšan korak

Druga napaka je pogosto tudi usodna, saj lahko vodi v poškodbe golenice, kolena in Ahilove pete, poleg tega pa z njo po nepotrebnem izgubljamo energijo. Pri podaljšanem koraku tekač s stopalom pristane občutno pred svojo ravnotežno točko oz. pred boki. To pogosto napako ponavljamo v želji po hitrejšem teku in boljši učinkovitosti, v resnici pa zgolj otežimo naš odriv. Odpravimo jo tako, da pri vsakem koraku pristanemo neposredno pod zgornjim delom našega telesa, kar je ključnega pomena tudi pri teku po klancu navzdol.

3. Napačna tekaška obutev

Primerna in kakovostna tekaška oprema še ne zagotovita uspešnega treninga, sta pa vsekakor temelj, brez katerega sta pravilen in hiter tek zgolj sanje. Stara ali pretirano uporabljena tekaška obutev stopal ne podpira optimalno, sploh če je forma čevlja poškodovana ali pa je izgubljena oblazinjenost. Novo športno obutev zato vedno izbirajte pri specializiranih ponudnikih, ki vam pomagajo izbrati primeren izdelek za vaše razmere. Pri izbiri tekaške obleke se je pomembno prilagajati tudi vremenskim razmeram in s tem zagotoviti udobje ter preprečiti z mrazom ali vročino povezave neprijetnosti.

Pravilna tehnika teka

Spremljajte nasvete

Kot je razvidno iz seznama najpogostejših tekaških napak, se skrivnost pravilne tehnike teka skriva v sami drži. Naj vas pri zagotavljanju optimalne pozicije spremljajo naslednje 4 oporne točke:

  • ravno telo: Stojte pokončno, prsti na nogah naj bodo usmerjeni naravnost, glava naj bo vzravnana, pogled pa usmerjen v daljavo.
  • korak v sredini: Prekratek ali predolg korak lahko vodita v poškodbe, prav tako pa bodite pozorni, da ob vsakem koraku pristanete neposredno na celo stopalo.
  • enakomeren ritem: Naj bo vaš ritem lahek in enakomeren, preverjajte pa ga s štetjem korakov.
  • naklon v gležnju: Naklon naj se začne v gležnjih, brez upogibanja v predelu pasu.

Ključ do uspeha – vztrajnost in samodisciplina

Naj vas branje najpogostejših napak ne odvrne od vadbe! Pri rednem treningu in pravilni obutvi lahko vse vaše morebitne napake odpravite v kratkem času, potrebni sta zgolj dobra mera vztrajnosti in discipline. Vašo izboljšano vadbo pa lahko tudi popestrite in s tem poskrbite za bolj učinkovit in zabaven trening! To lahko storite z vadbo v paru ali manjših skupinah, snemanjem videjev, s katerimi lahko preverite svojo tehniko ali spremljanjem vaše tekaške poti preko zapisov v dnevnik ali blog.

Naj bo vaša tekaška rutina namenjena ne zgolj izboljšanju rezultatov, temveč zagotavljanju celovitega izpopolnjevanja vaše osebnosti, vzdrževanja zdravega načina življenja in negovanja stikov z najbližjimi!