Trening z utežmi - tudi za ženske!

Trening z utežmi - tudi za ženske!

tcMOČ - ena izmed osnovnih gibalnih sposobnosti človeka, ki je brez dvoma ključnega pomena za napredek v športu, tako profesionalnem, kot tudi rekreativnem, pomembno vlogo pa igra tudi v vsakdanjem življenju prav vsakega izmed nas. Mišice so največji porabnik energije (kalorij) v telesu, tega se zavedamo vsi. Želite shujšati? Trenirajte z utežmi! Želite oblikovati svoje telo? Trenirajte z utežmi! Želite izboljšati športno-specifično kondicijo?

TRENIRAJTE Z UTEŽMI. 


Dejstva so znana. Teorija tudi. Pa vendar se žal prepogosto tovrstnega treninga izogibamo. Zakaj? Različni načini treninga z utežmi Neznanje je prvi izmed razlogov. In ta je sprejemljiv, ne pa tudi opravičljiv. Dandanes športna ponudba vključuje načine treningov z utežmi, ki so cenovno dostopni, omogočajo varen in učinkovit trening in so seveda vodeni s strani usposobljenih inštruktorjev in trenerjev. Osebno trenerstvo je mnogokrat žal finančno nedostopno, vendar pa to ne pomeni, da za trening z utežmi ni drugačnih rešitev. Če želite kvalitetno in cenovno ugodno rešitev v enem, vam mi svetujemo Bodypump - trening vzdržljivosti v moči, kjer v 60 minutah natrenirate vse glavne mišične skupine v telesu. Pri treningu uporabljamo tako drog, kot tudi proste uteži, velikost bremena pa je seveda prilagojena vsakemu posamezniku, njegovemu znanju rokovanja z utežmi in trenutni fizični pripravljenosti. Popolnim začetnikom svetujemo tudi Bodypump kliniko, na kateri pod vodstvom inštruktorja na individualni ravni spoznajo vse ključne vaje in pravila varne in učinkovite izvedbe le-teh. Neznanje tako ni več izgovor, saj lahko posameznik napreduje pod strokovnim vodstvom in se sproti uči o tehniki in doprinosih tovrstnega treninga. Seveda pa jih tudi občuti na lastnem telesu.

V kolikor bi želeli tovrsten Bodypump trening preizkusiti na svoji koži, ga lahko preizkusite na brezplačnem treningu v Trening centru.

Trening z utežmi ni nujno bodybuilding

Pogosto se srečujemo tudi s strahom pred utežmi, zlasti se to dogaja pri nežnejšem spolu, misleč, da bomo ženske postale preveč mišičaste in podobne tistim iz bodybuilding tekmovanj. Tovrsten strah je popolnoma odveč, razlog za to pa se skriva v naših hormonih. Testosteron je tisti hormon, ki ima največji vpliv na rast in razvoj mišic. Koncentracija testosterona v ženskem telesu je preprosto prenizka, da bi v kratkem časovnem obdobju dosegle tovrsten dvig mišične mase. Estrogen, ženski spolni hormon, v našem telesu prevladuje, zato bo žensko telo pod vplivom treninga z utežmi postalo lepše oblikovano in tonizirano. Le katera si ne bi želela čvrstega trebuščka, ozkega pasu in lepo oblikovane zadnjice?

Utež oblikuje

Zakaj je trening z utežmi še pomemben? Napredek in estetski doprinosi so eno, še bolj pomembno pa je, da trening z utežmi poskrbi za večjo stabilizacijo sklepov, saj mišice okoli sklepov postanejo močnejše, torej so sklepi sposobni lažje prenašati vse pritiske in obremenitve, tudi v nepredvidljivih situacijah. Zlasti pomembno je, da treniramo mišice z vseh strani sklepov (sprednji, stranski in zadnji del sklepa). Rezultati se najpogosteje kažejo ravno na najbolj kompleksnih sklepih, na primer kolenih in ramenskem obroču, saj so ti sklepi navadno najbolj podvrženi največjim obremenitvam.  Trening z utežmi v kombinaciji s funkcionalnim treningom in treningom trupa pa poskrbi tudi za izboljšano stabilizacijo hrbtenice ter lajša že obstoječe bolečine v križu oziroma preprečuje pojav le-teh.  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.