Pravilna tehnika za učinkovit trening

Pravilna tehnika za učinkovit trening

Da bo vaš trening zares učinkovit, predvsem pa varen, je treba na prvem mestu poskrbeti za pravilno tehniko gibov. Kompromisi na tem mestu niso dovoljeni, saj lahko hitro vodijo v poškodbo, ali pa vsaj v to, da se bo vaše telo privadilo na nepravilno izvajanje vaj, posledica česar je, na dolgi rok, ponovno lahko poškodba.

Pravijo, da je potrebnih več kot 10000 ponovitev, da si telo zapomni pravilno izvajanje vaj. Mi pravimo, da jih je potrebnih veliko več. Izboljševanje lastne tehnike gibanja je zgodba brez konca, saj vedno obstajajo malenkosti, ki jih lahko popravimo, da bo naše gibanje učinkovitejše. Pa vendar smo se že vsi kdaj srečali z novimi gibi. Takrat so le-ti togi, za njihovo izvedbo pa porabimo več energije, saj naše mišice še niso vajene določenih gibalnih vzorcev. In kaj lahko storimo, da si pot od začetka do obvladovanja tehnične izvedbe posameznega giba čim bolj olajšamo?

Prva stvar, ki vam jo svetujemo je ta, da se novosti nikoli ne lotevate sami. Za pomoč prosite inštruktorja ali trenerja, ki vam bo z veseljem pokazal osnove pravilne tehnične izvedbe posameznega giba.

Druga stvar je, da novih gibov, po tem, ko vam jih je inštruktor že pokazal in razložil njihove zakonitosti ter vplive na telo, v začetni fazi ne izvajate z velikimi bremeni. Pod vplivom velikih bremen namreč prihaja do mišične utrujenosti, posledica česar je pogosto kompenziranje izvedbe giba z dodatnimi sunki. Tega seveda ne želimo, zato naj bo začetna faza spoznavanja novih gibov izvedena z majhnimi bremeni oziroma z nižjo intenzivnostjo, če govorimo o kardio treningih.

Tretji nasvet: pustite času čas! Opravite nekaj treningov upoštevajoč zgornja dva nasveta. Kmalu boste opazili, kako se telo privaja na trening in osvaja določene motorične vzorce. To pomeni, da se učite pravilne tehnične izvedbe gibov.
Če imate možnost, od časa do časa izvedite trening pred ogledalom in sami preverite, kakšno je vaše gibanje. Pogosto se dogaja, da mislimo, da delamo kot bi morali, pa vendar je naše gibanje povsem drugačno. Izkoristite torej svoje najmočnejše čutilo za to, da preverite svojo tehnično izvedbo vaj.

In kako naprej? Vztrajajte. Ko se počutite dovolj močni, postopoma povečujte intenzivnost treninga, nikar pa ne pozabite, da so inštruktorji in trenerji tisti, ki vam bodo znali najbolje povedati, katere so vaše prednosti in slabosti. Zato naj vas ne bo strah tudi v nadaljevalni fazi pristopiti do inštruktorja ter ga prositi še za kakšen dodaten nasvet.
Saj veste, šport je zdravju koristen, vendar moramo biti tudi sami dovolj pametni, da telesa ne obremenjujemo preko njegovih trenutnih sposobnosti. Trenirajte pametno in uživajte v rezultatih!

Nasvete je zapisala ekipa Trening centra. Vabljen/a, da jih obiščeš v njihovem centru na brezplačnem treningu ob spremstvu izkušenih inštruktorjev in trenerjev.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.