'Musklfibr' – razbijamo mite

'Musklfibr' – razbijamo mite

Bolečina, ki nas doleti dan ali dva po težji telesni aktivnosti, najsi bo to trening, rekreacija ali fizično delo se imenuje zakasnela mišična bolečina (DOMS) ali bolje poznana kot »musklfibr«.

Za lažje razumevanje je ekipa kineziologov (strokovnjakov s področja razumevanja delovadnja mišic in sklepov) iz KinVitala obrazložila dva mita o zmotnih prepričanjih o tovrstni bolečini.

MIT 1: RAZTEZANJE PO VADBI ALI TRENINGU ZMANJŠA ALI CELO ONEMOGOČI 'MUSKLFIBR' NASLEDNJI DAN.

MIT 2: MLEČNA KISLINA, KI SE MED TRENINGOM NABIRA V MIŠICAH JE RAZLOG PEKOČE BOLEČINE V MIŠICAH.

Obema trditvama raziskovalci nasprotujejo že dobro število let. Zakaj?

1. Razbijamo MIT 1: Raztezanje po vadbi ali treningu zmanjša ali celo onemogoči 'musklfibr' naslednji dan. rastezanje po vadbi

DOMS je vnetni proces, ki navadno z eno do dvodnevnim zamikom spremlja preveč intenzivno telesno aktivnost. Je posledica mikro poškodb oziroma natrganin nekaterih mišičnih vlaken na mikroskopski ravni. Do teh poškodb pride takrat, ko mišica zaradi utrujenosti danih obremenitev ne zdrži več in ko se kljub lokalnemu izčrpanju mišičja neka aktivnost nadaljuje. Takrat pride do mikro natrganin, saj se utrujena mišica ni več sposobna popolnoma upirati bremenom. Natrganina se morda sliši malce strašljivo, a tovrstne mikro natrganine niso prav nič škodljive in nevarne. Medtem ko z izrazom 'natrgana mišica' označujemo bistveno večjo mišično poškodbo, ki pa vsekakor ni zaželjena in jo za razliko od mikro natrganin na ravni posameznih mišičnih vlaken še kako dobro začutimo v trenutku natrganja, ponavadi v obliki ostre bolečine. Torej, če po vadbi utrujeno mišico, ki ima določena vlakna že rahlo načeta, zdaj še dodatno raztegujemo, nismo nič naredili, kvečjemu smo z raztegom še povečali tiste najmanjše natrganine in morda celo povečali jakost bolečine naslednji dan.

2. Razbijamo MIT 2: Mlečna kislina, ki se med treningom nabira v mišicah je razlog pekoče bolečine v mišicah.

Da, mlečna kislina se med mišičnim delom nabira v samih mišicah, vendar se v nekaj urah, najsi raztezamo po vadbi ali ne, sama izplavi in popolnoma razgradi. Znano je, da sama kislina neposredno na bolečino ne vpliva prav nič, zato je tudi raztezanje, s katerim naj bi pomagali to kislino 'iztisniti' ven iz mišic, nepotrebno. Teorij povezanih z zakasnelo mišično bolečino je več in ena od razlag bolečino, ki se pojavi šele dan ali dva po aktivnosti, pojasnjuje z vnetjem, ki potrebuje med 24 in 48 ur, da se popolnoma razvije. Vnetje pomeni rahlo otekanje poškodovanega tkiva, kar nato dodatno pritiska na bolečinske senzorje v mišicah. Kombinacijo zatekanja in mešanja zunanjih in notranjih celičnih tekočin, ki je posledica pretrganih sten posameznih mišičnih celic nato verjetno čutimo kot tisto pekočo mišično bolečino, ki ji tako radi pravimo 'musklfibr'. Zakasnela mišična bolečina je trenutno še vedno pojav, ki še vedno ni popolnoma raziskan, a z dosedanjim akademskim razumevanjem tega pojava lahko zaključimo, da raztezanje po vadbi nikakor ne vpliva na zmanjšanje ali celo onemogočanje zakasnele mišične bolečine! Ravno tako je potrebno poudariti, da čeprav vzrok za tovrstno bolečino še vedno ni s 100% gotovostjo znan, tako imenovana mlečna kislina NI povzročitelj zakasnele mišične bolečine.

AVTOR PRIRPEVKA: Črt Korošec (poglej si spletno stran kineziologov KinVital)


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.