Količina treninga, regeneracija, pretreniranost

Količina treninga, regeneracija, pretreniranost

Ko opazujem ljudi, velikokrat opazim, preberem, slišim, kako ljudje vsak dan izvajajo visoko intenzivne treninge, tečejo dolge razdalje, kolesarijo, itd.,… Skratka opravijo različne oblike treningov celo večkrat na dan.

Govorim izključno o ljudeh, ki so rekreativci, ki se rekreirajo za zdravje, boljše počutje. Ne govorim o vrhunskih športnikih. Rekreativci imamo v večini primerov seveda še službe, ki od nas zahtevajo ogromno dela, družine in vsa dodatna opravila, ki sodijo k družinskemu življenju. Rekreativci so v večini primerov zelo dobro motivirani, imajo veliko željo po pozitivnih spremembah, in ravno zaradi tega velikokrat pozabijo na zelo pomembno regeneracijo.

Kolikokrat na teden je smiselno trenirati?

Seveda je količina in oblika treninga odvisna od posameznika, njegove fizične pripravljenosti. Osredotočimo se na povprečnega rekreativca, ki je zdrav, v dobri kondiciji, in ki ima poleg treningov še službo in doma družinsko življenje. Vsakodnevni intenzivni treningi vas vodijo v globoko utrujenost in v stanje pretreniranosti. Če zanemarjate tako pomemben del treninga kot je počitek oz., regenracija, napredka ni. Vse kar pridobite je kronična utrujenost.

Ko trenirate, govorimo o katabolni fazi. V katabolni fazi se dogaja veliko procesov. Za katabolno fazo je značilna razgradnja snovi. Izražena razgradnja snovi prej ali slej povzroči zmanjšano zmogljivost organizma za premagovanje napora. Po domače, telo je utrujeno. Zato mora katabolni fazi nujno slediti faza odmora, regeneracije, ki jo imenujemo anabolna faza.

V anabolni fazi se dogaja obnova porabljenih snovi. Anabolna faza je lahko različno dolga (od nekaj minut do nekaj dni), kar pa je odvisno od snovi, ki jo mora telo obnoviti, in pa seveda od intenzivnosti vašega treninga. Bolj kot je trening intenziven, več regeneracije potrebujemo. Regeneracija je seveda odvisna od večih dejavnikov (starost, spol, fizična pripravljenost, vaše psihično stanje, od tipa mišičnih vlaken in seveda v veliki večini tudi od prehrane). 

Zato je moje osebno mnenje predvsem to, da trenirajte z glavo in ne zaradi vaše trme ali miselnosti, da ste danes jedli napačno hrano in seveda za vse na svetu, morate sedaj pokuriti odvečne kalorije. Trenirajte na način, da na treningu vedno zajamete celo telo, oz., čim večje število vaših mišičnih skupin. Da pospešite svoj metabolizem in svoj srčni žilni sistem. Rekreativec mora biti željan treninga, ko govorimo o pretreniranosti, seveda želja po treningu ni več tako močna. To počnete, ker pač morate. Na trening morate priti z veseljem!!! Če se osredotočim na FIT EFFECT treninge sem vsekakor mnenja, da je 3x tedensko takšna oblika treninga več kot dovolj. Seveda pa ni moj namen, da vam rečem, pridite 3x na teden k meni na trening in potem ne rabite nič drugega. Ne želim tega, želim vam povedati, da je zelo željeno, če vam čas v tem hitrem tempu seveda dopušča, da ste aktivni vsak dan. Ampak morate ločiti stopnjo intenzivnosti. Če ste v ponedeljek imeli visoko intenzivni trening, se v torek odločite za nizko intenzivno vadbo (sprehod, lahkoten tek, intenzivno raztezanje, lahkotno kolesarjenje, za oblike, ki vam ne prestavljajo dodaten napor,…). Če zaključim, nismo stroji, roboti, smo samo ljudje. Večina od nas živi življenjski stil, ki ni prilagojen potrebam športnika. Poleg tega ne smemo zanemariti tudi stresa v šolah, na delovnem mestu, doma. Stres je naš velik sovražnik, zato je zelo smiselno, da se poleg treningov naučimo tudi meditacije, tehnik sproščanja in podobnih stvari.

Ne pretiravajte, poslušajte svoje telo, trenirajte predvsem zaradi tega, da se boste bolje počutili, da bo posledično vaše telo močno, pripravljeno na različne fizične in psihične izzive in da boste imeli močne kosti ter lepo ter čvrsto telo!! Vsekakor pa tu ne pozabite na kvaliteto treninga in naj vas vodijo ljudje, ki so na svojem področju strokovnjaki in vedo kaj počnejo. Vadečega utruditi je enostavno, vadečega kvalitetno in zdravo utruditi pa zahteva tudi znanje in strokovnost. A kot mi je nekoč dejal znanec, ljudje kmalu sami ugotovijo, kdo je iskren in kdo se trudi in vlaga v svojo strokovnost!

AVTOR: Urška Rihter  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.