Kako izbrati prave tekaške čevlje?

Kako izbrati prave tekaške čevlje?

Tekaški čevljiTek je najbolj preprost in hkrati zelo učinkovit način za ohranjanje zdravja. Tek je šport pri katerem je aktivno celo telo. Blagodejno vpliva na imunski sistem, spodbuja cirkulacijo, znižuje krvni tlak ter skrbi za vzdrževanje zdrave telesne teže, saj telo med tekom porabi odvečne kalorije. Ugodno vpliva na možgane, saj zaradi večjih količin kisika v organizmu zvišuje sposobnost pomnjenja, koncentracije in učenja. Prav tako s tekom izgrajujemo in ohranjamo mišični tonus ter lepo, čvrsto in napeto kožo. Dokazano je, da tek zmanjšuje stres, ker se med tekom pospešeno sproščajo hormoni: serotonin - hormon sreče, ki vpliva na psihično počutje posameznika in endorfini, katerih naloga je izboljšanje počutja, vzdrževanje imunskega sistema ter zaviranje procesov staranja. Tek je torej aktivnost, ki je primerna za vsakogar. Teče lahko vsak, ne glede na spol in starost. Tehnike teka se boste naučili kar sproti, poskrbite le, da tečete zase in tako kot najbolj ustreza vam, ne da bi se primerjali z drugimi. Za tek ne potrebujete veliko: le nekaj volje in kakovostne tekaške čevlje.

Kako izbrati kakovostne in udobne tekaške čevlje

Pri izbiri pravih tekaških čevljev je najprej potrebno ugotoviti kakšen tip tekača pravzaprav ste. Ključnega pomena je tudi podlaga po kateri najbolj pogosto tečete ter vaša tehnika teka. Pri počasnem teku gre za način teka peta-prsti, za razliko od hitrega teka, pri katerem je bolj obremenjen sprednji del stopala oziroma prsti. Upoštevati je treba tudi širino, pronacijo (naravni prenos teže pri koraku) in obliko stopala, ki je lahko nevtralna ali specifična. Na podlagi vseh teh ugotovitev si boste lahko optimalno izbrali najbolj primeren tip tekaških čevljev.

Tekaška obutev se mora odlično prilegati stopalu, hkrati pa mora zagotavljati naravno gibanje. Biti mora lahka in zračna, podplat pa mora zagotavljati ustrezno blaženje in dober oprijem. Tekaške čevlje morate po vsakem teku očistiti, temeljito prezračiti in posušiti. Tekači, za katere je tek sestavni del življenja in imajo s tekom res veliko izkušenj, priporočajo, da svoje tekaške čevlje zamenjate z novimi na vsakih 500 pretečenih kilometrov, ponudniki tekaških čevljev pa kot zgornjo mejo navajajo pretečenih 800 kilometrov. Ker je nakup novih tekaških čevljev vselej povezan z določenimi dvomi in strahovi, da nov model ne bo dovolj udoben, ustrezen ter nenazadnje tudi cenovno ugoden, si pred nakupom dobro oglejte ponudbo in preverite dodatne informacije na strani Tomas Sport.

Tekaški čevljiTestiranje obutve za tek

Neprimerna tekaška obutev je, poleg napačne tehnike teka najpogostejši razlog za športne poškodbe med tekom. Tudi na spletu so vam na voljo številni testi različnih modelov in blagovnih znamk tekaške obutve, s katerimi si lahko pomagate še pred obiskom izbrane trgovine. Preverite kateri tip obutve je primeren za vaše potrebe in zanj povprašajte pri izbranem trgovcu. Nikoli se ne odločajte zgolj glede na ugodno ceno, pač pa si nove tekaške čevlje izberite zelo premišljeno. Ker je jasno, da se zgolj s pomerjanjem v trgovini ne da oceniti ustreznosti obutve za tek, je priporočljivo, da svoje nove tekaške čevlje preizkusite tudi na tekaški stezi. V večjih športnih trgovinah tekaške steze že imajo, pri končni izbiri pa vam z veseljem svetujejo tudi izkušeni prodajalci, specializirani za področje tekaške obutve.

Kaj pa tekaški čevlji za otroke?

Tudi otroci so lahko nadvse navdušeni tekači in tudi zanje morate kar se da skrbno izbrati kakovostne tekaške čevlje. Pravila pri izbiri so pravzaprav enaka kot veljajo za odrasle in tudi vse vrhunske blagovne znamke tekaških copat so na voljo v otroških številkah za deklice in dečke. Nekoliko bolj pozorni bodite pri zamenjavi tekaških čevljev, saj otroška noga hitro raste, obuvalo za tek pa nikakor ne sme biti premajhno. Pri otrocih za tekaške čevlje zato ne velja zgolj pravilo pretečenih kilometrov – nove boste morali kupiti tudi v primeru, da jih mladi tekač pred tem preraste.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.