4 najpogostejše poškodbe pri teku

4 najpogostejše poškodbe pri teku

Spodaj je seznam najpogostejših poškodb pri teku, ki se pojavijo ob preveliki preobremenitvi in v kolikor nismo pravilno ogreti,

1.    Tekaško koleno ali sindrom trenja iliotibialnega traktusa
Okvara značilna za tekače na dolge proge, kolesarje in tekače na smučeh. Pojavlja se kjer je potrebna konstantna fleksija kolena. Poškodba lahko nastane zaradi skrajšanega iliotibialnega trakta, uhajanja kolena med gibanjem navznoter, zvračanja stopala navznoter. Izražena je bolečina na zunanji strani kolena v stoječem položaju, ko koleno upognemo za 30%. Bolečino začutimo, ko iliotabialni trakt zdrsne preko izrastka stegnenice. Zdravljenje se prične s počitkom, vajami raztezanja, krepitve mišic ter fizioterapijo. Med aktivnostjo z bandažnim trakom lahko fiksiramo tetivo, da ne potuje preko zunanjega roba stegnenice.

poškodbe pri teku2.    Vnetje Ahilove tetive
Ahilova tetiva povezuje mečne mišice na zadnji strani pete. Poškodba se zgodi ob nenadnem povečanju količine treninga, teku v hrib, hitrih tekih, oslabljenih mečnih mišicah. Ob pojavu bolečine prekinemo s tekom za nekaj dni. Sami si lahko pomagamo s hlajenjem z ledom. V času poškodbe lahko opravljamo druge športne aktivnosti-kolesarimo, plavamo dokler bolečina ne mine. Ko bolečina mine se posvetimo vajam za krepitev mečnih mišic ter v trening vključimo vaje za izboljšanje tehnike teka (atletska abeceda).

3.    Trohanterni burzitis
Pri tej vrsti poškodbe gre za vnetje sluzne vrečke ali burze na zunanji strani kolčnega sklepa. Sluzna vrečka izloča sluz, ki služi kot mazivo za gladko drsenje kit, mišic, tetiv preko kosti. Bolečino začutimo, ko se vrečka vname zaradi ponavljajočih se preobremenjenih gibov, udarca, posledic padca. Bolečino občutimo pri gibanju v kolku in rotaciji noge med tekom, hoji po stopnicah navzgor. Vzroki za poškodbo so oslabljene mišice zadnjice, sprednjega dela stegen, zadnje lože, nepravilna biomehanika hoje (zvračanje stopal navznoter). V času poškodbe se lahko ukvarjamo s plavanjem in se izogibamo aktivnostim, ki sprožajo bolečino. Običajno pomaga počitek, hlajenje, fizioterapija.

4.    Vnetje pokostnice-medialni tibialni stres sindrom
Značilna je bolečina v spodnjem delu goleni, na notranji (medialni) strani. Bolečina je najizrazitejša ob začetku teka, potem se pa postopoma ublaži. Pri hujših oblikah se bolečina prenese vse do kolena. Mesto bolečine je na otip občutljivo. Vzrok je najpogosteje v narastišču mišic goleni na medkostno membrano (membrana je razpeta med golenico in mečnico). Vnetje pokostnice se zgodi zaradi prevelike intenzivnosti treninga in tudi prehitrega stopnjevanja obremenitve. Prav tako je vzrok lahko zvračanje stopala navznoter (pronacija), ki povzroča raztezanje mišic in kit na notranji strani goleni. Poškodbo preprečimo s pravilnim načrtom vadbe, zmanjšamo intenzivnost treningov, izogibamo se teku po hribu navzdol, po trdem in neravnem terenu, pri težavi s pronacijo izberemo primerno obutev z oporo na notranji strani stopalnega loka. V času poškodbe lahko kolesarimo in plavamo. Priporočljivo je hlajenje, ko pa se bolečina umiri pa je priporočljivo izvajati vaje za krepitev mišic goleni. Pazimo, da ne tečemo po zelo trdi podlagi, da postopno povečujemo obremenitev ter izvajamo ogrevanje ter raztezne vaje mišic goleni in meč.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Osebni trener Matjaž Budin

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.