Skrb za naš planet se začne v gospodinjstvu

Skrb za naš planet se začne v gospodinjstvu

Onesnaževanje zraka in okolja uničuje življenjsko okolje živali in povzroča bolezni pri ljudeh. Krivci za to pa niso samo industrija in tovarne, ampak smo v prvi vrsti mi sami. V ta namen sem ti pripravila 9 preprostih nasvetov, ki so uporabni v kopalnici, kuhinji in gospodinjstvu, z njimi pa lahko korak za korakom prispevaš k boljšemu življenju. Tvojemu, mojemu, našemu ...

1. NAMESTO KOPELI SI PRIVOŠČI KRATEK IN OSVEŽUJOČ TUŠ. Za kopel porabimo približno 150 litrov vode. S hitrim prhanjem in zapiranjem vode med nanosom mila oz. šampona količino vode precej privarčujemo.

2. ZAPRI VODO, KO SI UMIVAŠ ZOBE. Med ščetkanjem zob je treba vedno zapreti vodo. Malinca svetuje tudi uporabo eko ščetke, ki ima biorazgradljiv ročaj in embalažo, ki jo je mogoče kompostirati.

3. BRISANJE ROK - NAVODILA. Namesto papirnatih brisač raje uporabimo bombažno. Tam, kjer pa to ni mogoče, uporabimo učinkovit in preverjen način, ki znatno zmanjša število uporabljenih papirnatih brisač. Posnetek si poglej tukaj.

4. NE MEČI STRAN HRANE, KI JE ŠE UPORABNA. Iz nekaj dni starega kruha si lahko napraviš odlične kruhove cmoke, steblo brokolija uporabi za brokolijevo juho, koščke mesa, ki so ostali, pa uporabi naslednji dan v tortiljah.

5. IZ OSTANKOV HRANE NAPRAVI KOMPOST. Kompost je najboljše naravno gnojilo, saj vsebuje iste organizme, ki so v tleh in je zato ekološko najbolj sprejemljiv in najboljša izbira za tvoje rastlinice.

6. IZDELKI, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE, ŠE NISO NUJNO ZA V SMETI. Če niso spremenili barve, vonja, okusa in videza, jih lahko mirno uporabiš.

7. UPORABI VREČKO ZA VEČKRATNO UPORABO. Ko greš v trgovino, vedno vzemi s sabo vrečko za večkratno uporabo. Simpatična je tudi Malincina eko nakupovalna vrečka tukaj.

8. NAMESTO KEMIČNIH ČISTIL UPORABI KIS IN SODO BIKARBONO. Oboje v gospodinjstvu napravi pravi čudež!

9. POSADI DREVO. Če ga še nisi, je pravi čas, da ga posadiš, zdaj. :) Drevesa so namreč velik zelen filter, ki pomaga filtrirati onesnažen zrak.

Kaj še lahko naredimo?

Še več res uporabnih nasvetov, povezanih z okoljsko ozaveščenostjo in recikliranjem, pa lahko izveš v podkastu oz. videu, ki je nastal s Slovenko leta 2018, Uršo Zgojznik.

Urša na zanimiv način poda informacije o tem, kako lahko na preprost način tudi sami prispevamo k temu, da bo planet Zemlja lepši in čistejši.

V intervjuju pove tudi, da povprečna slovenska družina na leto pridela kar dve toni smeti, posameznik pa povprečno zavrže 68 kilogramov hrane. Podatki, ob katerih se je vsekakor dobro zamisliti ...

Odličen podkast te čaka na povezavi tukaj, lahko pa ga poslušaš tudi v videu spodaj.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.