Šisandra je sadež petih okusov

Šisandra je sadež petih okusov

Schizandra-powderŠisandra je božanski sadež s širokim spektrom lastnosti, ki jih v različne namene že tisočletja uporablja kitajska medicina. Njeno ime ponazarja pet okusov (kislo, sladko, grenko, slano in pekoče), vsebuje esence petih elementarnih energij (ogenj, zemlja, voda, kovina in les) in učinkovito neguje pet pomembnih organov človeškega telesa (srce, pljuča, ledvice, jetra in možgane).

Šisandra je visok grm, ki lahko zraste do deset metrov visoko, a potrebuje močno oporo. V naravi raste v ekstremno hladnih gozdovih na severu Kitajske, pa tudi na vzhodu Rusije, zato je izjemno odporna proti zmrzali. Njeni živo rdeči plodovi v obliki ribeza običajno dozorijo pozno poleti. Šisandrin je ena izmed glavnih učinkovin šisandre.

Šisandrin je fitoestrogen iz skupine lignanov, kateri delujejo kot močni antioksidanti. Uživanje šisandre je tako idealno v boju proti rakavim ter virusnim obolenjem. Dokazano skrbi za obrambne odzive človeškega telesa pred tujki ter s tem krepi imunski sistem.

Šisandra in njena uporaba

Šisandro v prahu iz ekološke pridelave predstavljajo posušene zrele in zmlete jagode šisandre s svojevrstnim ter močnim okusom. Priporočena dnevna količina je ena čajna žlička šisandre v prahu, ki jo lahko vmešate v čaj, vodo, svež sok ali kar v zelenjavni ali sadni smoothie. Nekateri jo dodajajo tudi v sladice, jogurte, kosmiče ali solate. Če s šisandro istočasno kombinirate še maco, goji jagode ali reishi medicinske gobe, lahko dodatno okrepite adaptogenske lastnosti šisandre.

Šisandra blagodejno vpliva na splošno zdravje telesa in duha


  • Kitajska medicina šisandro ceni predvsem zaradi njene sposobnosti krepitve življenjske energije, saj skrbi za vitalnost organov.

  • Njena posebna lastnost je, da izboljšuje spolno slo kot afrodiziak - moškim pomaga pri vzdržljivosti in boljši prekrvavljenosti spolnih organov, pri ženskah pa pozitivno vpliva na reproduktivne organe tekom spolnega odnosa: izboljšuje vzdraženost in vlažnost spolnih organov.

  • V kitajski medicini je široko v uporabi pri tegobah kot so kašelj, nespečnost, nočno potenje, splošna slabost in fizična šibkost.

  • Znanstveno je dokazano, da šisandra pomaga izboljšati vid ponoči, izboljšuje telesno pripravljenost oziroma blaži odzive organizma na stresne ekstremne razmere, kot so lakota, žeja, vročina in opekline, mraz in ozebline, zastrupitve ter razna vnetja. Čeprav je šisandra stimulans, ne povzroča nervozo ali nepričakovan pad energije, kot to povzročajo ostali stimulatorji na bazi kofeina. Odlično menja vlogo jutranje kave, saj nas zbudi, napolni z energijo in poboljša našo koncentracijo, a obenem pomirja in omogoča sladke sanje, ko želite zaspati. Zaradi naštetega je šisandra odličen adaptogen, saj pomaga organizmu na prilagoditev različnim stresnim dejavnikom.

  • Šisandra blagodejno vpliva tudi na težave s hormoni, na delovanje centralnega živčnega sistema, na prebavne motnje, obolenja srca in ožilja, arterosklerozo ter visok krvni sladkor.

  • Šisandra odlično ščiti vašo kožo pred nevarnimi zunanjimi dejavniki, ohranja njeno vlažnost in ji daje sijaj ter izboljšuje njeno napetost. Ima tudi pomlajevalni učinek, tako v telesu kot izven njega, obenem pa učinkovito pomaga pri odklanjanju nepravilnosti na koži. Šisandro mnogi uporabniki cenijo zaradi njenih sposobnosti ohranjanja mladosti in lepote.

  • Šisandra je tudi odličen razstrupljevalec, saj brez stranskih učinkov pomaga jetrom razstrupljati in odplavljati škodljive toksine iz telesa, obenem pa jih ščiti pred poškodbami.

  • Redno uživanje šisandre omogoča ohranitev mentalnih sposobnosti, kar vpliva na izostritev koncentracije ter izboljšanje spomina, splošno telesno vzdržljivost, občutljivost na zunanje dejavnike ter koordinacijo.

  • Avtor prispevka: Malinca Nastja


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.