Savna in šport – zmagovalna sprostitvena kombinacija

Savna in šport – zmagovalna sprostitvena kombinacija

Zdravilni učinki savne segajo vse od izboljšanega spomina, zmanjšane stopnje holesterola do čiščenja kože in mirnejšega globokega spanca. V zadnjem času pa je pozornost raziskovalcev usmerjena tudi na specifične zdravilne učinke, ki bi jih savna lahko pustila na telesu športnikov.

Številne sodobne športne dvorane in fitnesi po svetu so danes opremljeni s savnami. Presenečenje? Vsekakor ne! Ta steber skandinavske kulture dobrega počutja je dokazano zaslužen ne zgolj za sprostitev, temveč tudi za številne pozitivne učinke na zdravje športnikov. Ne glede na vašo stopnjo športne aktivnosti lahko prav vsi, od rekreativcev do profesionalcev, koristimo zdravilne in sprostitvene učinke savne. Tudi vas zanima, kakšni so učinki te edinstvene tehnike na športnike?

Pozitivni učinki savne na telo športnika

Seznam blagodejnih učinkov savne na telo in počutje športnikov je skorajda brez konca. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj pozitivnih učinkov:

1. Okrevanje mišičnega tkiva

Raziskave kažejo, da toplotna terapija z uporabo savne predstavlja učinkovito metodo sproščanja mišic. Za vse tiste, ki se ukvarjate z intenzivno vadbo, kot je npr.: dvigovanje uteži, je savna lahko idealna in celostna terapija. Ta visoko učinkovita sprostitvena tehnika na unikaten način razrahlja mišice, kar zmanjša bolečine po naporni vadbi.

2. Naravno razstrupljanje

Savna izboljša prekrvavitev vse do površine kože, kar spodbuja naravni proces razstrupljanja telesa. Skozi potenje se izločajo toksini in drugi oksidativni stranski produkti, ki nastanejo med visoko intenzivno vadbo.

3. Zdravje srca

Čeprav naj se vsi z obolenji srca pred začetkom intenzivne vadbe nujno posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, pa raziskave kažejo, da redni obiski savne pozitivno vplivajo na zdravje srca. Hkrati naj bi »prekrvavitveni učinek« savne posnemal tistega, ki nastane pri športni dejavnosti – povečan srčni utrip in boljša prekrvavitev.

4. Mentalna sprostitev

Številne raziskave so pokazale, da osebe, ki redno obiskujejo savno, poročajo o izboljšanem počutju, bolj jasnih in pozitivnih mislih in večji meri sprostitve. Prav to je za športnike še kako pomembno, saj se med naporno vadbo sprošča stresni hormon adrenalin. Savna je pri tem učinkovita metoda za relaksacijo in uravnavanje stresa, ki nastane kot posledica napornih tekmovanj ali treningov.

Ne le sproščeno telo, temveč izboljšana uspešnost vadbe!

Dobra novica za vse tiste, ki se ukvarjate z disciplinami, ki temeljijo na vzdržljivosti! Poleg zdravilnih učinkov savne na vaše telo so raziskave odkrile tudi večjo vzdržljivost tistih športnikov, ki neposredno po vadbi obiščejo savno (vir: Journal of Science and Medicine in Sport). Izboljšane rezultate so dosegali tekači in drugi atleti ter kolesarji, hkrati pa so študije pokazale tudi, da savne vplivajo na hitrejše okrevanje po vadbi.

Kako izbrati ustrezno savno za optimalno počutje?

Na Finskem naj bi število savn dosegalo okrog 3 milijone, kar pomeni približno 1 savno na vsako gospodinjstvo. Na slovenskih tleh na žalost nimamo tako široko razširjene kulture savn, zato pa lahko za popolno sprostitev poskrbijo specializirani ponudniki kot so Terme Zreče. Popolno udobje sanjskih savn lahko v srcu Pohorja poskrbi za edinstveno in vrhunsko izkušnjo savne za popolno regeneracijo telesa in duha. Pohorska Savna vas je prava posebnica med savnami, saj ponuja celostno naravno sprostitev s pomočjo ogretih keramičnih počivalnikov, Kneippovega potočka in programe vrtinčenja zraka ter vseh vrst pilingov ter hranilnih oblog (medeni, solni in drugi pilingi). Po napornem urniku treningov si lahko v Termah Zreče privoščite popolno sprostitev za ugodno ceno. Ponudba obsega kombinacijo savne in kopanja, izberete pa lahko tudi dodatno možnost okusnega kosila.

Vabljeni, da tudi sami na lastni koži preizkusite zdravilne učinke savne na športnike – prednostim savne enostavno ni konca! V prihajajočem jesenskem obdobju in hladnejših mesecih bodo savne privlačne ne zgolj zaradi svojih zdravilnih učinkov, temveč preprosto tudi zaradi boljšega počutja in prijetne toplote. Naj vas Savna vas popelje v svet optimalne regeneracije in dokazano izboljšanih športnih dosežkov!

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca