Rjavi riž - alternativa belemu rižu

Rjavi riž - alternativa belemu rižu

Riž je preprosto žito, poznano povsod po svetu in v vseh kulturah.

Rjavi riž se od belega razlikuje v tem, da so mu odstranili le zunanjo lupino, ne pa tudi otrobov in del zrna, kot to storijo pri belemu rižu. 

Rjavi riž zato ohranja vlaknine in pomembna hranila, ki jih v belem rižu ne bomo našli. Rjavi riž vsebuje 2- krat več mengana, fosforja in železa, 3,5-krat več magnezija,  štirikrat več vitamina B1 in vlaknin, petkrat več nikotinske kisline in 1,6-krat več folne kisline kot beli riž. Riž je lahko prebavljiv, hitro se absorbira in dovaja energijo, dobro vpliva na črevesno floro in nima alergičnih učinkov. Za to je primeren za različne diete. 

Riž v nasprotju z drugimi žitaricami NE vsebuje glutena. Neslan riž bi se moral pogosteje znajti na krožnikih ljudi, ki jedo preveč industrijsko pridelane hrane, srčnih bolnikov, tistih s povišanim tlakom ter vseh, ki morajo zmanjšati vnos natrija in povečati vnos kalija.