Riževi proteini so izjemen vir beljakovin
Riževi proteini so proizvod naravnega encimskega procesa ali bio fermentacije polnozrnatega rjavega riža. V postopku fermentacije se pri nizkih temperaturah na čim bolj naraven način iz surovih kaljenih kalčkov rjavega riža izločajo polnozrnate beljakovine riža. Ker je postopek zelo skrbno načrtovan, se maksimalno ohranijo minerali, vitamini, antioksidanti ter rudninske snovi iz riža.
Čeprav riž sodi med ogljikove hidrate, je izjemno bogat z aminokislinami, ki so glavna sestavina beljakovin. Obstajajo posebni edinstveni postopki v katerih na rjavi riž delujejo encimi, ki raztapljajo ogljikove hidrate ter proteine, kjer se beljakovine izolirajo iz ogljikovih hidratov ter postanejo tako rekoč popolne – vsebujejo kar 19 aminokislin, od katerih je kar 9 esencialnih.
Beljakovine so zelo pomembne v procesu gradnje celic in mišic človeškega organizma, še posebej pri umsko ali telesno aktivnih ljudeh. Na kilogram telesne mase je dnevno potrebno zaužiti približno 0,8 g beljakovin.
Riževi proteini so zelo pomemben vir beljakovin tako za vegane, kot za profesionalne in rekreativne športnike, ki jih zaradi njihove kakovosti, učinka in visoke biološke vrednosti zelo cenijo. So lahko prebavljivi in bogati z esencialnimi maščobnimi kislinami, vitamini, minerali, klorofilom, vlakninami, aminokislinami ter antioksidanti.
Riževi proteini so zaradi idealnega ravnovesja med esencialnimi in ne-esencialnimi aminokislinami ena izmed najboljših oblik rastlinskih beljakovin. Le te so nujno potrebne za ohranitev zdravja ter telesno odpornost. Najboljše koristi dosežemo, če jih uživamo kot dodatek raznoliki in uravnoteženi prehrani ob zdravem načinu življenja: dovolj gibanja ter počitka. Pozitivne lastnosti uživanja riževih proteinov:
Uporaba riževih proteinov v kuhinji
Presni riževi proteini iz kaljenega rjavega riža v obliki finega prahu ter gladke teksture se enostavno vmešajo v različna živila vaše vsakodnevne prehrane. Lahko jih uporabite pri pripravi samostojnega napitka, kateremu lahko dodate še naravno sladilo, kakav ali kakšno začimbo (cimet, ingver, itd.).
Idealno se podajo tako k sadnim kot k zelenjavnim smoohijem, sokovom, kašam, jogurtom ali zelenjavnim juham. S svojim prijetnim okusom popestrijo testa za slana in sladka peciva ter kruh. Uporabite svojo kreativnost ter jih vmešajte v omako ali juho namesto navadne moke ter jedi obenem dodajte beljakovinsko vrednost.
Priporočena dnevna količina je 10 g riževih proteinov ali ena desertna žlička enkrat do trikrat na dan.
Avtor: Malinca Nastja
Komentarji (0)