Recite voluharjem STOP!

Recite voluharjem STOP!

V večini vrtov, ki niso ograjeni z betonskimi ograjami vsaj 50 cm v globino se zlahka pojavijo in naselijo voluharji (Arvicola terrestris) in povzročajo obilo škode na rastlinah z objedanjem njihovih korenin.

Voluharji so ljubitelji podzemnih delov rastlin tako sadnega drevja, vseh vrst drevnin in grmičevja, še posebno pa imajo radi sočne korenine zelenjadnic, ki uspeva na vrtu in v jesenskem času tudi še vedno aktivno raste. Korenine so na vrtni gredi razpredene po rahli prsti, ki je res prav primerna za kopanje rovov.

Voluharji večino svojega življenja v vrtu prebije pod zemljo, v varnem spletu rovov, ki si jih izkopljejo. Njihovi rovi so širši, kot so visoki, drugačni od krtovih, ki so na preseku pravilno okrogli. Notranjost je brez korenin, saj jih voluharji požrejo, v krtove rove pa korenine segajo ali visijo s stropa, ker se žužkojedi krti zanje ne zmenijo. Voluharjevi rovi lahko presega 80 metrov in več.

Voluharji imajo v možganih razvit center za odkrivanje prepiha, ki jih opozorijo, da je njihovo podzemno domovanje ogroženo. Tako voluharji začnejo s popravilom in zasipanjem rovov.
Voluharji na plano pridejo le redkokdaj, kajti zunaj preži nanje nešteto sovražnikov. V prehranjevalni verigi so pogosto plen ujed in sov, kun in lisic, v kulturni pokrajini pa se jim pridružijo še psi in domače mačke.

Voluharji zelo radi objedajo korenine vseh prezimnih rastlin kot razne solate, radiči, korenovke, sadno drevje in še številne druge trajnice. Voluharjevi glodači podrejo tudi krepko rastoče in večje sadno drevo. V nekaj dneh bodo voluharji v okrasnem vrtu pojedli čebulice tulipanov, izginil bo pridelek na gredi s korenjem, peteršiljem in drugimi korenovkami in gomoljnicami. Če smo skozi leto uspešno krepili rastline pred boleznimi in škodljivci z lekarno za rastline, pa moramo usmeriti pozornost še na voluharje. Voluharji najraje objedajo korenine vseh prezimnih rastlin kot razne solate, radiči, korenovke, sadno drevje in še številne druge trajnice. V jesenskem času niso izbirčni, saj je na razpolago manj korenin in koreninic.

Recimo Voluharjem Stop!
Voluharju pa na srečo ne ustrezajo določene snovi oz. vonji in se jih na daleč izognejo. Takšna povsem naravna in neškodljiva snov je ricinusovo olje, ki ga vsebuje novejši izdelki za odvračanje voluharjev in krtov. Raztopino ricinusovega olja za odvračanje voluharjev in krtov raztopimo v zalivalki in z njo zalijemo površino, kjer želimo rastline zašititi pred voluharji. Zalivamo trate, kjer so voluharji skrivajo v rovih, sadovnjake, posamezna sadna drevesa ali druge trajnice, korenovke, solatnice ali druge ogrožene rastline. Pripravek deluje dolgotrajno in hitro. Primeren je tako za površine, kjer se že pojavljajo voluharji kot za nove zasaditve, da se voluharji ne pojavijo.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Marko Hočevar, univ.dipl.inž.agr.