Vietnamska večerja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Vietnamska večerja

Kuhati tematsko večerjo države, ki je sploh ne poznam je res pravi izziv. Prvi korak je bil ta, da sem prebrala osnovne informacije o državi, torej Vietnamu. Drugi korak je bilo preučevanje njihovih tradicionalnih receptov. Tretji korak pa izbira receptov za večerjo. Po koncu večera sem bila tako navdušena, da je Vietnam odšel na seznam držav, ki si jih želim obiskati.

Vietnam ima tako kot Slovenija vse – zelene gore, sinje modro morje, čudovite narodne parke, velika in mala mesta, raznoliko, staro kulturo in zelooo dobro kulinariko. Ima pa veliko več prebivalec kot Slovenija, kar 86 milijonov.

Tradicionalna vietnamska hrana je kombinacija treh do petih okusov: pekoče, kislo, grenko, slano in sladko. Pri kuhi uporabljajo veliko svežih začimb, zelišč in rib. Glavne sestavine, ki jih uporabljajo so ribja omaka, riž, kozice, ingver, meta, kokosovo mleto, cimet, čili, bazilika in še bi lahko naštevali.

Meni je bil sestavljen takole:

  • predjed: vietnamski spomladanski zavitki s kozicami in zelenjavo
  • glavna jed: cha cha – riževi rezanci z brancinom
  • sladica: jabolčna tortica v obliki rožice in vietnamska ledena kava

VIETNAMSKI SPOMLADANSKI ZAVITKI

Za 4 osebe potrebujemo:
* 12 listov riževega testa
* polovica kumare
* 1 velik korenček
* 60g kalčkov
* polovica limete
* šop sveže bazilike
* 120g kuhanih repkov kozic
Arašidova omaka:
* 2 žlici sojine omake
* 4 žlice arašidovega masla
* vode

Opis postopka: Kumaro olupimo in jo narežemo na tanke trakce dolge cca 2 cm. Enako naredimo s korenčkom. Limeto dobro operemo, nastrgamo lupino polovice limete in iztisnemo sok iz polovice limete. Baziliko narežemo čisto na drobno. Nato korenček, kumare, kalčke, lupino in sok limete, baziliko zmešamo skupaj v večji skledi in pustimo počivati pol ure, da se okusi prepojijo.

Kozice skuhamo in jih po potrebi narežemo, če so le-te bolj velike.

V večjo posodo nalijemo toplo vodo in namočimo vsak rižev list posebej v vodo za 30 sekund, da se zmehča in ga nato položimo na leseno podlago. Na rižev list na prvo tretjino položimo mešanico zelenjave in na vrh nekaj kozic. Nadev s prsti rahlo sploščimo in previdno pričenjamo z zavijanjem – fajn moramo zategniti, da so zavitki kompaktni – v nasprotnem primeru hitro razpadejo. Na Youtube najdeš tudi video vodiče kako pravilno zvijati spomladanske zavitke. En primer je tukaj. Zvitek nato prerežemo na poljubno velike kose in jih postrežemo z arašidovo omako.  

Arašidova omaka: skupaj zmešamo sojino omako in arašidovo maslo in dodamo toliko vode, da je omakica tekoča. 


CHA CHA

Za 4 osebe potrebujemo:
* 1 žlico svežega ingverja
* 5 mladih čebul
* 4 stroke česna
* 1 žličko kurkume
* 4 fileji brancina (lahko tudi katere druge ribe)
* 1 žličko popra
* 200g riževih rezancev
* 60g riževe moke
* 1 žličko himalajske soli
* 1 dcl sončničnega olja
* 1 čebula
* šop svežega kopra ali žlica posušenega
* 150g arašidov nesoljenih

Opis postopka:  V mešalniku ali multipraktiku skupaj zmešamo svež ingver, 2 mladi čebuli in 1 žličko kurkume. Tukaj bi morali dodati še žlico ribje omake, ampak ker v trgovini nisem našla prave sem jo izpustila. Nato dodamo še poper in v tej masi mariniramo 4 ribje fileje, jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnih za vsaj 1 uro, da se okusi prepojijo. 

V posodi zmešamo riževo moko, sol in ščepec kurkume. V tej masi povaljamo marinirane fileje brancina.

Nato segrejmo 3 žlice sončničnega olja, dodamo 3 narezane mlade čebule, nasekljano navadno čebulo in pražimo 4 minute. Nato dodamo še koper, zmešamo in dodamo še preostalo olje. Ko se olje segrejemo dodamo marinirane fileje in jih popečemo na vsaki strani cca 3 do 4 minute na nizki temperaturi.

V vmesnem času skuhamo še riževe rezance.  Kuhane malce popražimo v ponvi v kateri smo pekli ribe, da dobijo okus. Postrežemo tako, da damo na krožnik sprva rezance na vrh rezancev pa pečeno ribo in zdrobljene, nesoljene arašide.


VIETNAMSKA LEDENA KAVA

Potrebujemo:
* vietnamski kavni filter (ali kafeteira)
* mleta kava
* kondenzirano mleko
* led
* po želji sladkor

Opis postopka: Ker nisem imela vietnamskega kavnega filtra, sem močno kavo skuhala v kafeteiri. Kavo sem malce ohladila, dodala kondenzirano mleko v razmerju 1:1, nato sem v mešalnik dodala še veliko ledu in vse skupaj zmiksala. Kavo sem postregla v visokih steklenih kozarcih. Sladkor sem dodala na mizo, ker pri nas ne pijemo vsi sladkane kave.


JABOLČNA TORTICA V OBLIKI ROŽICE

Za 4 osebe potrebujemo:
* 1 zvitek listnatnega testa
* 2 rdeči jabolki
* 1/2 limete
* 1 žlico moke
* 3 žlice mareličnega soka
* cimet
* sladkor v prahu (jaz sem uporabila eritrtiol v prahu)

Opis postopka: Jabolki operemo in prerežemo na polovico (ne lupimo jih). Narežemo jih na zelo, zelo tanke trakce. Listnatno testo narežemo na trakce dolge 6x20cm. V posodici zmešamo sok polovice limete in 3 žlice mareličnega soka – to segrejemo v mikrovalovni pečici ali na plinu. S to mešanica nato premažemo listnatno testo. Na vrh listnatnega testa položimo naretane jabolkja kot kaže slika. Nato čez prepognemo testo in počasi zvijemo v rožico. Le-to potem takoj položimo v namaščen pekač za mafine, da se nam ne razpre. Pečemo na 175 stopinj približno 20-30 minut za postanejo rožice zlate barve. Na koncu rožice močno posipamo s sladkorjem v prahu.

Recept pripravila: Malinca Nastja

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.