Pletenice
SESTAVINE:
* 600 g pirine bele gladke moke
* 3 velike žlice olivnega olja
* 300 ml mlačne vode
* 1 čajna žlička soli
* 3 velike žlice sladkorja
* 1 zavojček suhega kvasa
Premaz:
* 1 beljak
* 1 žlička sladkorja v prahu
OPIS POSTOPKA: V posodo damo 300 ml vode, 1 malo žličko soli, 3 velike žlice sladkorja, 600 g moke, 1 zavojček suhega kvasa in 3 velike žlice olivnega olja, Vse zgoraj navedene sestavine zgnetemo s kuhinjskim robotom (če ga nimamo, uporabimo ročni mešalnik). Nato testo še z rokami dobro pregnetemo. Če bi testo bilo preveč mehko dodamo še malo moke. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in ga na toplem pustimo vzhajati 40-50 min (po želji ga po vzhajanju pregnetemo in ga pustimo vzhajati še 20-30 min (pletenice bodo bolj rahle in mehke). Ko je testo vzhajalo, ga podolgovato razporedimo na kuhinjski pult. Razrežemo ga na 10 delov in spletemo kitke (1 del od desetih razdelimo na 3 dele, enako storimo z ostalimi 9-imi). V plastično posodico zmešamo 1 beljak in 1 žličko sladkorja v prahu. To zmes s čopičem za peko razmažemo po vsaki pletenici.
Pletenice razdelimo po peki-papirju, ki smo ga dali na pekač in jih pečemo 25-30 min na 180°C.
ČAS PRIPRAVE: 2h
RECEPT PRIPRAVIL: Tilen Kermavner
Komentarji (0)