Musaka
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Musaka

1

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
*800 g krompirja
*500 g mletega mešanega mesa
*2 čebuli
*3 stroki česna
*500 g paradižnika
*0,5 dcl belega vina
*2 žlici paradižnikove mezge/koncentrata
*3 žlice olivnega olja
*1 žlica origana
*30 g bio pšenične moke
*30 g masla
*5 dcl mleka
*1 jajce
*1/2 žličke gorčice (senf)
*40 g naribanega sira (predlagam sir grojer) 
*2 žlički himalajske soli
*2x ščepec popra
*ščepec paprike v prahu
*ščepec muškatnega oreščka v prahu

Dekoracija: 
*peteršilj
*parmezan

OPIS POSTOPKA:
1. Krompir damo kuhati v mrzlo vodo, zavremo in na majhni temperaturi kuhamo še 20 minut. Kuhan krompir ohladimo (lahko z mrzlo vodo), olupimo in narežemo na enako debele rezine. 
2. Čebulo in česen narežemo na majhno. Prav tako narežemo paradižnik na majhne koščke. V ponvi segrejemo olje in dodamo mleto meso. Pražimo, da meso porjavi, vmes pa vsake toliko premešamo, da meso razpade na majhne koščke. Nato dodamo še čebulo in česen, ter pražimo nadaljnjih 5 minut. Dodamo 10 g moke, narezan paradižnik, paradižnikovo mezgo, vino, žlico origana, žličko soli, ščepec paprike in  popra. Kuhamo pokrito 20 minut na srednji temperaturi. Poskusimo, če je dovolj slano za naš okus.
3. V posodi stopimo maslo, dodamo 20 g moke in popražimo za minutko na srednji temperaturi. Vmes konstantno mešamo, da se nam ne zažge. Nato umaknemo posodo iz vročine, ter med mešanjem postopoma prilivamo toplo mleko. Nato zavremo, da se omaka zgosti. Primešamo nariban sir, gorčico, muškatni orešček, sol in poper. Poskusimo, če je dovolj slano za naš okus. Pustimo par minut, da se ohladi in nato primešamo še jajce. 
4. Pečico segrejemo na 180 °C. V namaščen pekač položimo polovico rezin krompirja, dodamo polovico mesa in postopek ponovimo. Po vrhu prelijemo z bešamel omako in pečemo 40 minut. Pečeno musako razrežemo in po želji potrosimo s peteršiljem in parmezanom. 

ČAS PRIPRAVE: 1h 30 min
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja 
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (1)

Zvonka Premužič

Super kosilo, posebno danes, ko je deževen dan in imam več časa za pripravo. K musaki sem postregla še sezonsko solato ( berivko iz domačega vrta).