Indijska večerja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Indijska večerja

Indija - dežela pekoče in močno začinjene hrane. Pripravljane jedi nam postrežejo s pravo eksplozijo okusov. Indijska kuhinja se vrti okoli obilnega začinjanja z začimbami kot je kumina, kardamomom, kurkuma, gorčica, klinčki, ingver, muškatni orešček, poper, cimet, gorčica, tika masala…

Za glavno jed indijskega večera sem izbrala najpopularnejšo jed v Indijskih restavracijah širom vsega sveta. Moj indijski izziv je postal Piščanec Tikka Masala. Naj vas razveselim in sporočim da gre za enostavno pripravo z nam poznanimi glavnimi sestavinami. Edino neznanko nam lahko predstavlja začimbna mešanica Tikka Masala, vendar vam zanjo že vnaprej predlagam super enostavno rešitev >>> mešanico začimb ali pasto Tikka Masala, ki jo najdete v vseh bolje založenih trgovinah. Vse iznajdljive bližnjice so znane, sedaj pa se lotimo recepture.

Piščanec Tikka Masala (za 4 osebe): 
*500 g piščančjih prsi
*4 čebule
*7 žlic kokosovega olja
*30 g masla (navadnega ali ghee)
*100 ml pasiranega paradižnika
*250 g grškega jogurta
*2,5 žlice začimbne mešanice Tikka Masala
*200 ml kokosovega mleka
*1 čajna skodelica rjavega riža
*himalajska sol (po okusu)

Opis postopka: Olupimo čebulo, jo na drobno sesekljamo. Operemo piščančje meso, ga narežemo na tanke podolgovate koščke. Najbolje je prerezati piščančje prsi na polovico in vsak del na tanko rezati po širini.

Sledi termična obdelava mesa. Najlažje in najvarneje se je poslužiti peke v keramični globoki ponvi. V globoko ponev vlijemo kokosovo olje (5 žlic), ter maslo (30g). Najbolje je uporabiti tradicionalno indijsko maslo Ghee. Naše babice so Ghee maslo poznale kot prečiščeno maslo.

Medtem ko se olje in maslo segrevata, dodamo v maščobno mešanico poprej sesekljano čebulo. Čebula se z občasnim mešanjem na nizki temperaturi praži dokler ne porjavi in se zmehča. Na prepraženo čebulo na celotno površino posujemo začimbno mešanico Tikke Masale (1,5 žlice). Vse skupaj na hitro zalijemo s pasiranim paradižnikom (100 ml) in kokosovim mlekom (200ml). Vse skupaj z občasnim mešanjem pražimo še približno 7 minut, oziroma tako dolgo da mešanica začimb lepo zadiši. Pripravljena omaka je srednje goste teksture.

V drugi ponvi na 3 žlicah kokosovega olja prepražimo vnaprej narezane piščančje trakce, ki smo jih začinili z 1 žlico Tikke Masale. Piščančje trakce popečemo na obeh straneh. Sprva jih pečemo na 1 strani dokler meso samodejno ne odstopi, nato trakce obrnemo in jih popečemo še na drugi strani. Na ta način dobijo trakci lepo zapečeno skorjico. Ko je meso pečeno, ga predevamo v globoko ponev. Takrat se začenja preplet in navezovanje arom začimbnih mešanic.

Omaka in meso spajata in pokuhavata še naslednjih 15-20 minut na minimalni temperaturi ki vzdržuje vretje. Med tem časom okušamo pripravljeno omako.

Ob koncu dodamo grški jogurt (250g) in ga vmešamo v pripravljeno jed.

Poleg Piščanca Tikka Masala sem po indijsko postregla z dolgozrnatim rjavim rižem. Ta je v primerjavi z njegovim sorodnikom (belim rižem) poln vlaknin, hranilno bogat in polnejšega okusa.

Pred uporabo je potrebno rjavi riž dobro sprati s tekočo vodo. Najbolje ga je pred samim kuhanjem namakati cca 15 minut in nato skuhati v razmerju voda in riž 2:1. Riž zavremo in nato kuhamo še na zmernem ognju 30 minut. Med kuho dodamo 0,5 čajno žličke himalajske soli. Po potrebi ob občasnem mešanju dodajamo vodo.

Ko imamo pripravljenega Tikka Masala piščanca in skuhan rjavi riž vse skupaj postrežemo v globok krožnik. Sprva nanj nadevamo riž, čezenj pa prelijemo Tikka Masala Piščanca.

Indijska sladica – indijski mlečni riž, ker se ga v glavni jedi še nismo naveličali :) 

Indijski mlečni riž (za 4 osebe):

* 100 g riža 
* cca1 l mleka
* 3 stroki kardamoma
* 75 g kokosovega sladkorja
* 1 cimetova palčka
* 4 klinčki
* 50 g mandljevih lističev
* pest olupljenih mandljev
* 1 sočen in zrel mango

Opis postopka: Sprva stresemo riž v cedilo in ga speremo pod tekočo vodo. Riž spiramo dokler ne priteče bistra voda. Riž ocedimo. Mleko zlijemo v posodo z debelejšim dnom, iz nam znanega razloga (da se nam mleko ne zažge na dno ponve), ter ga na nizki temperaturi segrevamo do vrelišča. Med segrevanjem vanj stresemo odcejen riž. Vse skupaj premešamo in pustimo vreti na najnižji možni temperaturi stalnega vrelišča. Po potrebi dolivamo mleko. Večja potreba po mleku nastane iz razloga odprte posode, bolje je kuhati s pokrito posodo. 

Med kuho riža v terilniku zdrobimo kardamom zrna. Ne pozabite, da jih je potrebno sprva olupiti! V terilnik dodamo kokosov sladkor, cimet, klinčke in vse skupaj dobro premešamo. Sladkorno začimbno mešanico stresemo v posodo k mlečnemu rižu.

Še vedno na nizki temperaturi počasi kuhamo aromatiziran in sladkan mlečni riž še približno 50 min. Med kuhanjem je potrebno riž večkrat premešati, tako ne dopustimo možnosti prijemanja na posodo. Kot sem že omenila, lahko po potrebi dodaste še malo mleka. Med časom kuhe na drobno nasekljamo pest mandljev in jih vmešamo v še toplo riževo maso.

Ko je riž kremast, ga odstavimo in ohladimo. Sprva poteka hlajenje na sobni temperaturi, kasneje ga prestavimo v hladilnik. Med potekom sobnega hlajenja mu odstranimo cimetovo palčko, ter klinčke.

Pred serviranjem olupimo zrel in sočen mango, ter ga zmiksamo ali pa pretlačimo tako da dobimo mangov pire.

Ohlajen mlečni riž serviramo v manjše globoke posodice, čezenj posujemo mandljeve lističe ter mangov pire. Kot dekoracijo pa lahko uporabimo kar cimetovo palčko, ter ščepec cimeta v prahu.

Sladica je pripravljena na okušanje! डोबर टेक >> kar pomeni

DOBER TEK!


Po slastni večerji lahko je sledil ogled Indijskega filma Dangal - Wrestling competition (športna drama). Katerega vam priporoča v ogled vsa izbrana druščina :) 

Avtor: Kaja Podkrižnik 

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.