Flancati
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Flancati

Flancati, hroštule, kroštule so tradicionalna pustna jed, ki pa ni značilna samo za Slovenijo. Poznajo jo tudi na Poljskem, Madžarskem in drugod po Evropi kjer se pojavljajo pod imenom Angelska krila in se strežejo v času božiča. 

SESTAVINE:
Za testo:
* 500 g pšenične bele moke
* 5 rumenjakov
* 5 žlic kisle smetane
* 5 žlic belega vina
* 2 žlici sladkorja ali eritritola (sladilo brez kalorij)
* sok 1/2 limone
* ščepec soli
* olje za cvrtje

OPIS POSTOPKA: Moko najprej čez cedilo presejemo v posodo za mesenje. Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjakom vmešamo sladkor oz. eritritol. Ožamemo limono ter soku dodamo vino, pripravimo si še kislo smetano in sol ter pričnemo mesenjem testa. Testo bo precej trdo in zahtevno za obdelavo, zato svetujem, da ga razdelite na dva dela in ju obdelujete posebej. Hlebčka morata biti gladka. Mesimo vsaj 10-15 min. Testo naj v hladilniku počiva vsaj pol ure. V tem času si pripravimo olje za cvrtje. Pazimo, da izbiramo olja, ki so primerna za segrevanje na visoke temperature. Svetujem, da kupite olje namenjeno za cvrtje.
Prvi hlebček po pol ure vzamemo iz hladilnika in ga enakomerno razvaljamo ter razrežemo na poljubno velike kvadrate ter vsakega dvakrat ali trikrat zarežemo. V segreto olje polagamo flancate, ki jih na vsaki strani pečemo do svetlo rjave barve. Če je olje dovolj segreto in masa razvaljana dovolj na tanko jih pečemo nekje 30s na vsaki strani. Pečene flancate polagamo na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno maščobo.

ČAS PRIPRAVE: 20 min + 30 min hlajenje testa + 30 min pečenje in oblikovanje
RECEPT PRIPRAVILA: Malinček Luka

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.