Buhtlji
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Buhtlji

Tukaj je težko pričakovana 41. Vesela žlica. Zakaj težko pričakovana? Ker sva s Filipom delala recept, za katerega marsikdo misli, da ga je težko narediti … Delala sva namreč buhtlje, pecivo, ki izvira iz Češke in ima tudi pri nas močno tradicijo.

Lahko ti garantiram, da je buhtlje neverjetno enostavno narediti, končni rezultat pa je naravnost fantastičen ...

SESTAVINE (za 12 kosov):
* 500 g pšenične bele moke
* 10 g suhega kvasa (oziroma 1 1/3 zavojčka)
* 250 ml toplega mleka
* 90 g eritritola (sladilo brez kalorij)
* 1 jajce 
* 40 g masla
* 40 ml sončničnega ali repičnega olja
* 1/2 čajne žličke soli
* malo limonine lupinice
* žlička ruma (po želji)

Polnilo: domača (marelična) marmelada ali čokoladno lešnikov namaz.

Dodatno: olje za namastitev pekača. 

OPIS POSTOPKA: Najprej zmešamo kvas in mleko ter pustimo 5 minut vzhajati. Nato zmešamo vse sestavine in res zelo dobro pregnetemo (vsaj 15 minut), da je testo voljno in brez težav odstopi od stene posode. Testo naj v pokriti posodi vzhaja dve uri. 

Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v obliko pravokotnika in s pomokanim nožem narežemo tako, da dobimo 12 približno enakih kvadratkov. 

V vsakega damo žličko marmelade ali namaza in ga zavijemo v kroglico. V naoljen pekač (velikosti 15 x 30 cm ali 20 x 30 cm) damo kroglico po kroglico. Vsako posebej najprej na spodnjem delu nežno namažemo z maslom ali oljem ("stisnjen" oziroma zalepljen konec naj bo spodaj).

Pečemo v predhodno ogreti pečici (180 °C) približno 40 minut oziroma dokler niso buhtlji popolnoma pečeni tudi od znotraj. 

ČAS PRIPRAVE: 30 minut + vzhajanje + peka
RECEPT PRIPRAVILA:
 Malinca Nastja in Filip

Video si lahko ogledaš spodaj ...

 

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.