Vse o proseni kaši in njeni uporabi

Vse o proseni kaši in njeni uporabi

Prosena kaša marsikoga spominja na otroštvo. Zanimivo, kako hitro lahko pozabimo na nekatere jedi in jih zamenjamo z ostalimi trgovinskimi proizvodi, namesto, da bi se večkrat spomnili na hrano naših dedkov in babic, ki je bila veliko bolj bogata s hranili.

Proso - najstarejša kultivirana rastlina

Proso je eno izmed najstarejših žit, ki izhaja iz srednje Azije. Po zgodovinskih dognanjih naj bi proso gojili že Kelti pred Kristusom, Slovani pa naj bi proseno kašo uporabljali za boljšo rodovitnost. Prisotna naj bi bila predvsem ob raznih obredih, predvsem pri porokah.

V evropskih deželah je bilo proso uporabljeno predvsem za revnejši sloj prebivalstva. Kasneje se je z industrializacijo gojenje prosa zmanjšalo, nov pomen pa je dobila v današnjem modernem času. Pridelava prosene kaše se je v zadnjem času namreč drastično povečala skupaj z ozaveščanjem o zdravem načinu življenja.

Vsestransko žito, ki blagodejno vpliva na človeka

  • Proso je odlično za dobro prebavo in zdravo črevesno floro. Ker proso ne vsebuje glutena, je postalo priljubljeno živilo za ljudi intolerantne na gluten. Ne le v obliki prosene kaše, temveč tudi v obliki moke.
  • Proso pomaga pri razstrupljanju in odvajanju odvečne vode iz telesa. Proso s svojimi antioksidanti preprečuje nastanek prostih radikalov. Tako dolgoročno uživanje prosene kaše zmanjšuje tveganje za raka, hkrati pa čisti ledvice in jetra.
  • Prosena kaša ima veliko hranilnih snovi. Po vsebnosti ima precej vitaminov B kompleksa, ki so odlični pri laseh, koži in nohtih. Predvsem se prosena kaša obnese proti izpadanju las. S proseno kašo postanejo lasje močnejši in gostejši.
  • Prosena kaša zaradi vsebnosti magnezija zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Magnezij sicer povečuje delovanje insulina. Prav tako pa je magnezij pomemben pri zniževanju krvnega tlaka, zato je to žito še posebej dobrodošlo pri tistih, ki se borijo s previsokim pritiskom.
  • Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je prosena kaša odlična za vse, ki imajo probleme z zaprtostjo. Proso pomaga izboljšati prebavo.

Zaradi vseh teh pomembnih lastnosti tega prevečkrat spregledanega žita, smo ti spodaj pripravili nekaj enostavnih receptov, s katerimi ti bomo uporabo prosene kaše še dodatno približali. Vse kar moraš storiti ti, je, da si proseno kašo priskrbiš, nato pa samo slediš spodnjim priporočilom za pripravo. Pa dober tek ...

RECEPTI IZ PROSENE KAŠE

Osnovni recept za kuhano kašo

V vrelo vodo streseš oprano proseno kašo (da nima grenkega priokusa) in kuhaš 15 minut. Odstaviš posodo s štedilnika, posodo pokriješ s pokrovko in pustiš stati nekaj minut in kaša je pripravljena.
Uporabiš jo lahko kot prilogo ali jo dodaš drugim sladkim ali slanim jedem. Če pripravljaš kašo za naslednji dan samo pazi, da bo zmes malo bolj tekoča, ker čez noč semena dodatno nabreknejo.

Jabolčni narastek iz prosene kaše

SESTAVINE:
* ¼ kg prosene kaše
* 1 l mleka
* 5 jabolk
* 2 jajci
* 50 g brusnic
* cimet
* 1 vrečka vaniljevega sladkorja

OPIS POSTOPKA:
Oprano proseno kašo streseš v lonec z mlekom. Rahlo posoliš in kuhaš na nizkem plinu do kuhane kaše.
Opereš, olupiš in naribaš jabolka. V skledo z naribanimi jabolki dodaš jajca, brusnice, vaniljev sladkor in cimet. Vse skupaj premešaš in dodaš kuhano kašo.
Maso preliješ na pekač in pečeš pri 180°C 20-25 minut. Jed lahko tudi poljubno okrasiš s svežim sadjem in posuješ s sladkorjem.

Mlečna prosena kaša

SESTAVINE:

* ¼ l mleka
* 40 g prosene kaše
* ščepec soli
* cimet
* sladkor

OPIS POSTOPKA:
Proseno kašo spereš in jo streseš v posodo z mlekom. Mleko s kašo kuhaš počasi in večkrat premešaš, da se kaša ne zapeče. Vmes dodaš še majhen ščepec soli.
Po okusu dodaš še cimet in sladkor.

Prosena kaša z zelenjavo

SESTAVINE:
* 1 žlica olivnega olja
* 2 mladi čebuli
* 1 strok česna
* ½ bučke
* 1 koren
* 50 g prosene kaše 

OPIS POSTOPKA:
Popečeš čebulo in česen na olivnem olju, dodaš bučko in koren. Ko se vse skupaj malo prepraži, dodaš oprano proseno kašo. Dodaš vodo in vse skupaj pokriješ. Kuhaš na manjšem ognju. Po 15 minutah je jed pripravljena. Postrežeš jo lahko skupaj s sezonsko solato.

Prosena kaša s slivami

SESTAVINE:
* ½ kg prosene kaše
* 1 l mleka
* 3 jajca
* 50 g masla
* 100 g suhih sliv brez koščic
* 100 g rjavega sladkorja

OPIS POSTOPKA:
V posodo zliješ mleko, dodaš sladkor in maslo ter oprano proseno kašo. Vse skupaj kuhašpribližno 20 min. V primeru, da se kaša preveč zgosti, dodamo še mleko.
Ko je kaša gotova jo odstaviš s štedilnika in ohladiš. Kaši po ohlajanju dodaš suhe slive in počasi dodajaš stepena jajca. Maso zliješ v pekač in pečeš okoli 45 minut v pečici pri 180°C.

Polpeti iz prosene kaše

SESTAVINE:
* 1 čajna posodica prosene kaše
* 2 jajci
* ½ blitve ali špinače
* 1 mlada čebula
* 2 stroka česna
* 1 korenček
* 2 ščepca soli
* poper
* peteršilj
* drobnjak

OPIS POSTOPKA:
Najprej na hitro prekuhaj blitvo in špinačo (2-3 minute). Blitvo oz. špinačo ocediš, vodo pa ohrani. V isti vodi skuhaj kašo (15 minut).
Na ponvi prepraži čebulo, česen, in na drobne koščke narezan korenček. Loči beljake od rumenjakov, rumenjake in beljake pa stepi posebej. Najprej k ohlajeni zmesi dodaj rumenjake, nato pa še sneg iz beljakov. Dodaj še sol, poper, na drobno sesekljan peteršilj in drobnjak. Na ponvi zlivaj maso v male polpetke. Popeci in obrni.
Jed lahko postrežete skupaj s popečenimi kruhki.

Pečena prosena kaša s slanino in šparglji

SESTAVINE:
* ¼ kg prosene kaše
* 1 l vode
* 20 dag prekajene slanine
* 5 dag špargljev
* 1 jajce
* 1 dl sladke smetane
* 2 žlici kisle smetane
* 1 žlica masla
* 2 ščepca soli
* poper

OPIS POSTOPKA:
Proseno kašo opereš. Na štedilnik pripraviš lonec z osoljeno vodo. V krop nato streseš proseno kašo, ki jo kuhaš okoli 20 minut. Ta čas segrej pečico na 190°C.
Izbrani pekač namastiš z maslom. Slanino in šparglje narežeš na koščke in jo zmešaš s polovico kaše. V eni skledi stepeš jajce skupaj s sladko in kislo smetano. Jajčni zmesi dodaš sol in poper.
Tako za prvi sloj streseš proseno kašo s slanino, nato streseš še preostali del kaše. Za konec pa preliješ še z jajčnim prelivom. Peka naj traja slabe pol ure - toliko da na vrhu nastane lepo zapečena skorjica.
Ja - prosena kaša je zagotovo vsestransko živilo, saj ga lahko uporabiš tako v slani kot sladki kombinaciji. Ne le da je zdrava prosena kaša za tvoje telo, ampak je tudi odlična zamenjava za običajni riž. Čas je, da popestriš svoj svoj jedilnik in vanj dodaš že skoraj pozabljeno proseno kašo.

Še več receptov s proseno kašo najdeš s klikom TUKAJ.

* ¼ kg prosene kaše * 1 l mleka * 5 jabolk * 2 jajci * 50 g brusnic * cimet * 1 vrečka vaniljevega sladkorja Oprano proseno kašo streseš v lonec z mlekom. Rahlo posoliš in kuhaš na nizkem plinu do kuhane kaše. Opereš, olupiš in naribaš jabolka. V skledo z naribanimi jabolki dodaš jajca, brusnice, vaniljev sladkor in cimet. Vse skupaj premešaš in dodaš kuhano kašo. Maso preliješ na pekač in pečeš pri 180°C 20-25 minut. Jed lahko tudi poljubno okrasiš s svežim sadjem in posuješ s sladkorjem.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.