Prosena kaša

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Se še spomnite mlečne prosene kašeiz otroštva? Zanimivo, kako na marsikatero jed kar nekako pozabimo in jo zamenjamo z ostalimi trgovinskimi proizvodi. Večkrat bi se morali spomniti na hrano naših babic in dedkov, ki je bila veliko bolj bogata s hranili.

Proso je eno izmed najstarejših žit. Izhaja iz srednje Azije. Po zgodovinskih dognanjih naj bi proso gojili že Kelti pred Kristusom. Slovani pa naj bi proseno kašo uporabljali za boljšo rodovitnost. Prisotna naj bi bila predvsem ob raznih obredih, predvsem pri poroki. V evropskih deželah je bilo proso uporabljeno predvsem za revnejši sloj prebivalstva. Kasneje se je z industrializacijo gojenje prosa zmanjšalo. Nov pomen je dobila v današnjem modernem času. Pridelava prosene kaše se je v zadnjem času povečala skupaj z ozaveščanjem o zdravem načinu življenja.

Zakaj je prosena kaša tako odlično živilo?

  • Proso ne vsebuje glutena in je odlično za dobro prebavo in zdravo črevesno floro. Ker proso ne vsebuje glutena, je postalo priljubljeno živilo za ljudi intolerantne na gluten. Ne le v obliki prosene kaše, temveč tudi v obliki moke.
  • Proso pomaga tudi pri razstrupljanju in odvajanju odvečne vode iz telesa. Proso s svojimi antioksidanti preprečuje nastanek prostih radikalov. Tako dolgoročno uživanje prosene kaše zmanjšuje tveganje za raka, hkrati pa čisti ledvice in jetra.
  • Prosena kaša ima veliko hranilnih snovi. Po vsebnosti ima precej vitaminov B kompleksa, ki so odlični pri laseh, koži in nohtih. Predvsem se prosena kaša obnese proti izpadanju las. S proseno kašo postanejo lasje močnejši in gostejši.
  • Prosena kaša je bogata z magnezijem, ki pomaga zniževati krvni tlak.
  • Prosena kaša s pomočjo magnezija zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.  Magnezij sicer povečuje delovanje insulina.
  • Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je prosena kaša odlična za vse, ki imajo probleme z zaprtostjo. Proso pomaga izboljšati prebavo.

RECEPTI IZ PROSENE KAŠE

Osnovni recept za kuhano kašo

V vrelo vodo stresemo oprano proseno kašo (da nima grenkega priokusa), kuhamo 15 minut. Odstavimo posodo s štedilnika, posodo pokrijemo s pokrovko in pustimo stati nekaj minut. Kaša je pripravljena. Uporabite jo lahko kot prilogo ali jo dodate drugim sladkim ali slanim jedem. Če pripravljate kašo za naslednji dan. Pazite, da je zmes malo bolj tekoča, ker čez noč semena dodatno nabreknejo.

Jabolčni narastek iz prosene kaše

  • ¼ kg prosene kaše
  • 1 l mleka
  • 5 jabolk
  • 2 jajci
  • 50 g brusnic
  • cimet
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Oprano proseno kašo stresemo v lonec z mlekom. Rahlo posolimo in kuhamo na nizkem plinu do kuhane kaše.
Operemo, olupimo in naribamo jabolka. V skledo z naribanimi jabolki dodamo jajca, brusnice, vaniljev sladkor in cimet. Vse skupaj premešamo in dodamo kuhano kašo.  Maso prelijemo na pekač. Pečemo pri 180°C 20-25 minut. Jed lahko tudi poljubno okrasimo s svežim sadjem in posujemo s sladkorjem.

Mlečna prosena kaša

  • ¼ l mleka
  • 40 g prosene kaše
  • ščepec soli
  • cimet
  • sladkor

Proseno kašo speremo in jo stresemo v posodo z mlekom. Mleko s kašo kuhamo počasi in večkrat premešamo, da se kaša ne zapeče. Vmes dodamo še majhen ščepec soli. Po okusu dodamo še cimet in sladkor.

Prosena kaša z zelenjavo

  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • ½ bučke
  • 1 koren
  • 50 g prosene kaše

Popečemo čebulo in česen na olivnem olju, dodamo bučko in koren. Ko se vse skupaj malo prepraži, dodamo oprano proseno kašo. Dodamo vodo in vse skupaj pokrijemo. Kuhamo na manjšem ognju. Po 15 minutah je jed pripravljena. Postrežemo lahko skupaj s sezonsko solato.

Prosena kaša s slivami

  • ½ kg prosene kaše
  • 1 l mleka
  • 3 jajca
  • 50 g masla
  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 100 g rjavega sladkorja

V posodo zlijemo mleko, dodamo sladkor in maslo ter oprano proseno kašo. Vse skupaj kuhamo približno 20 min.  V primeru, da se kaša preveč zgosti, dodamo še mleko. Ko je kaša gotova jo odstavimo s štedilnika in ohladimo. Kaši po ohlajanju dodamo suhe slive počasi dodajamo stepena jajca. Maso zlijemo v pekač in pečemo okoli 45 minut v pečici pri 180°C.

Polpeti iz prosene kaše

  • 1 čajna posodica prosene kaše
  • 2 jajci
  • ½ blitve ali špinače
  • 1 mlada čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 2 ščepca soli
  • poper
  • peteršilj
  • drobnjak

Najprej na hitro prekuhajte blitvo in špinačo (2-3 minute). Blitvo oz. špinačo ocedite, vodo pa ohranite. V isti vodi skuhajte kašo (15 minut). Na ponvi prepražite čebulo, česen, in na drobne koščke narezan korenček. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake in beljake stepite posebej.  Najprej k ohlajeni zmesi dodajte rumenjake, nato pa še sneg iz beljakov. Dodajte še sol, poper, na drobno sesekljan peteršilj in drobnjak. Na ponvi zlivajte maso v male polpetke. Popecite in obrnite. Jed lahko postrežete skupaj s popečenimi kruhki.

Pečena prosena kaša s slanino in šparglji

  • ¼ kg prosene kaše
  • 1 l vode
  • 20 dag prekajene slanine
  • 5 dag špargljev
  • 1 jajce
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica masla
  • 2 ščepca soli
  • poper

Proseno kašo operemo. Na štedilnik pripravimo lonec z vodo. Vodo posolimo. V krop stresemo proseno kašo. Jo kuhamo okoli 20 minut. Ta čas segrejemo pečico na 190°C. Izbrani pekač namastimo z maslom. Slanino in šparglje narežemo na koščke in jo zmešamo s polovico kaše. V eni skledi stepemo jajce skupaj s sladko in kislo smetano. Jajčni zmesi dodamo sol in poper. Tako za prvi sloj stresemo proseno kašo s slanino, nato stresemo še preostali del kaše. Za konec pa prelijemo še z jajčnim prelivom. Peka naj traja slabe pol ure. Toliko da na vrhu nastane lepo zapečena skorjica.

Prosena kaša je res vsestransko živilo. Uporabite ga lahko tako v slani kot sladki kombinaciji. Ne le da je zdrava prosena kaša za vaše telo, je tudi odlična zamenjava za običajni riž. Popestrite svoj jedilnik in vanj dodajte tudi že skoraj pozabljeno proseno kašo.

Napisala: Malinca

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek