Poslovimo se od komarjev

Poslovimo se od komarjev

Poletje prinaša mnoge radosti, od morja do posedanja v hladnih sencah in pogostejšega druženja s prijatelji, vendar pa z nošenjem kratkih hlač in majic ter preživljanjem časa ob reki ali morju kar kličemo komarje na pojedino. Teh nadležnih krvosesev med samim prehranjevanjem navadno sicer ne zaznamo, na nepovabljenega gosta nas kasneje opomnejo otekla in srbeča mesta. Poleg tega komarji prenašajo kar nekaj hudih bolezni, med najresnejše spadajo malarija, rumena mrzlica in filarioza. Samo malarija letno povzroči smrt več kot milijona ljudi, največ v podsaharski Afriki, vendar tudi v razvitejših državah, kjer je podnebje načeloma komarjem manj prijazno, komarji vsako leto povzročijo nekaj smrti.

Na okna namestimo mreže

Na vsa okna in vrata, ki jih poleti odpiramo, četudi le za hip, namestimo mreže proti komarjem. Kupimo jih lahko že skoraj v vsaki bolje založeni trgovini, vanje pa se splača investirati, saj so preverjeno še vedno najboljša zaščita ali bolje rečeno prepreka za komarje. Sem in tja bo kakšen sicer še vedno zašel v naš dom, ampak z osamelcem bomo že obračunali. Tudi nad posteljo si lahko namestimo mrežo, ki nas bo ščitila pred komarji takrat, ko bomo spali.

Posadimo meliso, meto in sivko

V stanovanje ali hišo poleg ostalih sobnih rastlin posadimo še tiste rastline, ki jih komarji ne marajo. Melisa, meta in sivka nam sicer dišijo, komarji pa njihovega vonja ne prenesejo. Vse troje posadimo v manjše lončke, ki jih nato razporedimo po celem stanovanju, tudi na okenjskih policah naj ne manjkajo, saj jih bo "smrad" tam odvrnil že pred samim prihodom. Komarje sicer privlačijo naši telesni izločki, denimo znoj, zato poskrbimo, da bo vonj sivke in melise močnejši!

Izdelajmo si svoje sredstvo proti komarjem

Poletja seveda ne moremo preživeti v varnem zavetju stanovanja, zato se moramo zaščititi tudi takrat, kadar se odpravimo ven. Naravnega sredstva za zaščito proti komarjem ni težko narediti, obstaja namreč cela vrsta eteričnih olj, ki jih komarji enostavno ne prenesejo. Uporabimo tistega ali še bolje kombinacijo tistih, ki nam najbolj dišijo, izbiramo pa lahko med eteričnim oljem: mete, sivke, melise, nageljnovih žbic, rožmarina, ricinusa, limonske trave, cedre, cimeta, čajevca, sladke pomaranče ali bazilike. Po 30 kapljic treh izbranih olj zmešajmo z 1 dl oljčnega olja, vsebino dobro pretresimo, nato pa tako pripravljen repelent nanašajmo na izpostavljene predele vsaki 2 uri. Komarji se nas bodo preverjeno izogibali v velikem loku.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.