Po praznikih je čas za razstrupljanje telesa

Po praznikih je čas za razstrupljanje telesa

Velikonočni prazniki so postali sinonim za veselje in polne mize dobrot. Nemalokrat pa temu prazničnemu času sledi obdobje slabega počutja, ki je seveda posledica našega predoziranja s hrano in pijačo. 

Ravno zato je pomlad idealen čas, da svoje telo nekoliko prečistimo. Tako se bomo izognili morebitnim težavam s prebavo, kožo, utrujenostjo, slabo koncentracijo, glavoboli in mnogim drugim neprijetnostim, ki so lahko znak, da je naše telo preobremenjeno. Čeprav večina od nas ob besedi “detoks” pomisli na neokusne zelenjavno-sadne napitke in veliko odrekanj, pa zima ni ravno pravi čas za to, da se detoksa lotimo na tako ekstremen način.

Obstaja namreč precej enostavnejša alternativa, kjer je treba upoštevati zgolj nekaj preprostih nasvetov.

1. V prehrano vključi več sadja in zelenjave
Da lahko razstrupimo svoje telo, je ključno, da v svojo prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave, ki naj bo sezonsko, lokalno in ekološko.
Na dan je priporočljivo zaužiti vsaj 5 porcij sadja in zelenjave, ki jih je smiselno vključiti v vsak naš obrok. Ena porcija naj bi vsebovala približno 100–150 g sadja in zelenjave.
Ker ima zelenjava še večje razstrupljevalne sposobnosti kot sadje, se poskušaj držati načela, da k trem obrokom dodaš vsaj eno veliko pest zelenjave, k dvema obrokoma pa poljuben kos sadja.

Pripravi si detoks zeleni smuti.
Sestavine za 2 osebi:
* 1 banana
* 2 pesti sveže špinače
* 3 dl mandljevega mleka
* 2 dl vode
* 1 žlička detox mixa

Priprava: Vse sestavine zmešamo v stoječem mešalniku ali s paličnim mešalnikom.

2. Ne pozabi na zadosten vnos tekočine
Če želimo iz telesa odstraniti neželene snovi in pospešiti limfo, ki med razstrupljanjem igra zelo pomembno vlogo, je pomembno, da na dan zaužijemo najmanj 0,3 l tekočine na 10 kg telesne teže. To pomeni, da če imaš 70 kg, je minimalni vnos tekočine 2,1 l dnevno. To naj bo voda ali nesladkan čaj.
Malince predlagamo, da izbiraš med čaji, ki pospešujejo odstranjevanje odvečnih snovi iz telesa. Sem spadajo na primer kopriva, koren kurkume, zeleni čaj in regrat.

3. Izbiraj izdelke, ki ti bodo pomagali do hitrejšega razstrupljanja
Razstrupljanje telesa lahko še dodatno pospešimo tako, da čez dan ob hrani zaužijemo izdelke, ki pomagajo iz telesa odplakniti snovi, ki nam škodijo. Sem spadajo na primer alge, kot je npr. klorela, ječmenova trava in pegasti badelj – te lahko zaužijemo v obliki prehranskega dopolnila.
Obenem pa lahko razstrupljanje pospešimo tudi z mnogimi začimbami, s katerimi izboljšamo okus hrane (peteršilj, rožmarin, koriander in kurkuma).

4. Ne pozabi na gibanje
Zelo zaželjeno je vsakodnevno gibanje za vsaj pol ure na svež zrak.
Ker se toksini, ki se naberejo v telesu, izločajo tudi skozi naše lojnice, ti priporočamo, da se vsaj dvakrat na teden lotiš kakšne fizične aktivnosti, med katero se dodobra spotiš. Vrsta vadbe niti ni tako pomembna, pomembno je, da ti je tako všeč, da se je z veseljem lotiš.

Lahko pa se preizkusiš tudi v detoks obrazni jogi, ki bo prečistila tvoje misli, ti dala energijo za premagovanje vsakodnevnih izzivov ter hkrati pomagala odpraviti strupe iz tvojega telesa.