Uporaba ovsenih kosmičev in vse o njih

Uporaba ovsenih kosmičev in vse o njih

Ovseni kosmiči, ki so stisnjena semena ovsa, vsebujejo ovseni beta glukan in se jim zato pripisujejo številne pozitivne lastnosti v povezavi s prebavo in metabolizmom kot tudi pozitivni vplivi na njihovo zdravje in delovanje.

Oves najbolje uspeva v območjih z zmernim podnebjem in je med vsemi žitaricami najodpornejši na obilne padavine in visoke temperature. Vsebuje obliko topne vlaknine, ki se imenuje ovseni beta glukan in je skoncentriran še posebej v zunanjih slojih žitnih zrn. Beta glukani so posebej pomembni zato, ker je večina raziskav, ki so proučevala zniževanje holesterola koncentrirana okoli ovsenih beta glukanov.

Ovseni kosmiči, ki so stisnjena semena ovsa, vsebujejo ovseni beta glukan in se jim zato pripisujejo številne pozitivne lastnosti v povezavi s prebavo in metabolizmom kot tudi pozitivni vplivi na njihovo zdravje in delovanje. 

Ovseni kosmiči tako:

*krepijo izločanje prebavnih žlez

*normalizirajo delovanja prebavnega trakta

*pospešujejo metabolizem

*izboljšujejo apetit

*blagodejno vplivajo na prebavo

*pospešujejo proces razstrupljanja telesa

*uravnavajo sitost

*pomagajo pri hujšanju

*ženskam pomagajo pri težavah s sečili

*uravnajo nivo holesterola

Ovseni kosmiči, ki jih lahko uporabimo kot zdrav zajtrk ali kot dodatek k jogurtom, smoothijem, sladicam so zaradi številnih pozitivnih lastnosti in prijetnega okusa najbolj priljubljena vrsta kosmičev primerna tudi za tiste, ki želijo shujšati. 

Uporaba ovsenih kosmičev: 
Prelijte z vodo, mlekom ali jogurtom in jih pustite stati nekaj minut. Po želji jim dodajte suho ali sveže sadje in žličko zdravega sladila. Uporabljajo jih lahko tudi pri peki peciv, mafinov ali kot dodatek k juham. Oves lahko uprabite zjutraj za zajtrk ali pa z ovsenimi kosmiči pripravite odlične ovsene energijske ploščice in piškote, jih dodate kruhu ali uporabite pri pripravi domačih polpetov. Ovsene kosmiče lahko uporabite tudi za zgoščevanje juh in desertov.

Poglej Malincine ovsene kosmiče iz ekološke pridelave.